Recept

Recept: Smokey tortilla van friet door Eric

Open informatie

Afgelopen weekend maakte mijn bae Eric een smashburger met ovenfriet. En er gebeurde die avond iets unieks: we kregen de frieten niet op. Vermoedelijk had dit te maken met de borrelsessie die aan het diner voorafging, maar you believe me, dit komt zelden tot nooit voor. Op zondagochtend wist Eric er wel raad mee.

Tortilla met pul biber

De inspiratie voor dit gerecht kwam uit twee van zijn favoriete ei-ontbijten: Spaanse tortilla en Turkse Çılbır. Tortilla want aardappel, ui en ei. Maar dan met pul biber, sesamzaad en gerookt paprikapoeder.

Het resultaat pakte prachtig mooi uit: het zoete van de gekarameliseerde ui, het krokante mondgevoel van de in blokjes gesneden friet en de zachte sponzige omelet die door de specerijen licht rokerig en pittig werd. Hemels. Ik kan er heerlijk van genieten als ontbijt, maar ben jij meer van het type magere yoghurt, hooguit een croissant dan doet dit het ook heel goed als lunch, mezze of gerechtje bij de soep.

Een_recept_voor_een_lekker_ei_ontbijt_mooncake.nl

Zo maak je het:

  1. Snijd de uien in tweeën en vervolgens in dunne halve ringen van ca 5 mm. Snijd je aardappelen in schijfjes van vergelijkbare dikte. Dit kun je doen met aardappelen die je over hebt van de avond ervoor (of zoals ik huisgemaakte ovenfriet had – dan kun je ze bv in blokjes snijden). Maar je kunt ook verse aardappelen gebruiken. 
  2. Zet een koekenpan op een laag tot middelhoog vuur en doe er een laagje olijfolie in, zo’n halve centimeter. Voeg daar je uien aan toe en laat deze rustig fruiten in de pan, zodat de ui gaat karameliseren en de zoete smaak naar boven komt. Als je ongekookte aardappelen gebruikt, voeg je deze ook nu toe aan de pan. Dit kan makkelijk 15 min duren. Als je gekookte aardappelen hebt, kun je deze na ca. 10 minuten toevoegen.
  3. Breek alvast in een ruime kom je eieren.
  4. Wanneer je uien mooi goudbruin worden en je de zoete geur ruikt, dan zijn ze klaar. Schep ze met een schuimspaan uit de pan, tik een paar keer tegen de rand van je pan, om de overtollige olie kwijt te raken, en voeg ze toe aan je kom met eieren.
  5. Voeg nu zeezout toe, dit mag best wat zijn, anders wordt het een flauw gerechtje. Voeg ook de pul biber en gerookt paprikapoeder toe en roer het aardappel eimengsel goed elkaar. Dek de kom af met een deksel of wat folie en laat dit even staan, zodat de smaken goed in het ei trekken en het mengsel wat dikker wordt. Dit duurt ca 10 min.
  6. Verhit dan een koekenpan op middelhoog vuur met een beetje olijfolie* en voeg hier de helft van de sesamzaadjes aan toe, zodat je deze licht kunt roosteren. Wanneer de sesamzaadjes kleur krijgen, voeg je het ei-aardappelmengsel toe en zorg dat het evenredig verdeeld wordt over de pan. Strooi de rest van het sesamzaad over de bovenkant. Laat dit rustig bakken op een matig vuur, zodat het ei aan de onderkant niet te snel bruin wordt. Beweeg de pan een beetje heen en weer, zodat je kunt zien of de onderkant goed loskomt. Het ei moet grotendeels stollen, maar nog wel een beetje runny zijn aan de binnenkanten.
  7. Dan komt het spannende gedeelte; we gaan het ei omdraaien. Neem het bord en plaats het bovenop je pan. Druk vervolgens met je linkerhand (of als je linkshandig bent, met je rechterhand) op het bord, zodat het stevig op je pan zit. Til met je rechterhand de pan van het vuur en draai de pan om. Als het goed is valt je omelet nu op het bord. Zet de pan weer terug op het vuur en schuif voorzicht het ei weer in de pan. Zorg dat je het bord bij het uiteinde van je pan houdt, en laat het dan weer in de pan glijden. Laat de omelet dan nog 1-2 minuten bakken en haal hem dan uit de pan, het liefst op een warm bord.
  8. Besprenkel de omelet met nog wat lekkere extra virgin olijfolie en strooi er wat verse peterselie overheen. Eet smakelijk!
  • * (als je dezelfde koekenpan gebruikt uit de vorige stappen, zorg dat je de dan wat olie afgiet, of terug giet in de fles – ik gebruik meestal een trechter en doe daar een keukenpapier in om de olie te filteren)