Recept

Recept: Ontbijt met Çılbır – Turkse eitjes met yoghurt & pul biber boter

Open informatie

Ontbijten vind ik één van de leukste dingen die er zijn. Ik kan me er ‘s avonds al op verheugen. Nog één nachtje slapen denk ik dan en dan mag ik weer. Een nieuwe dag, een schone lei. Waar zal ik het spits mee afbijten? Shakshuka, een za’ataromelet, nasi of Albanese broodjes? En dan daarna: wat tover ik tevoorschijn bij de thee? Syrische baklava, een portie kaneelnoten? En als lunch? Haal ik falafel of trek ik een lalampa uit m’n vriezer?

Zondag’s ontbijt

Ontbijten vind ik het leukst als je echt de tijd hebt. Zoals afgelopen zondag toen my man aankondigde dat hij een ontbijt voor me ging maken. Iets wat jij zeker heel lekker vindt, zei hij. Dan kan het geen kaasfondue zijn dacht ik. Hij houdt nl. enorm van kaasfondue en ik vast nog liever dan dat ik een hele avond gesmolten kaas drink. Blegh, en die lucht! Goed. Het ontbijt werd dus Çılbır en dat was inderdaad een schot in de roos.

Pul biber boter

Het zijn gepocheerde eieren in yoghurt met een sausje van goddelijke gesmolten boter met pul biber. Dat spreek je uit als poel biebèr. Zoals een Italiaan of Fransoos de achternaam van Justin Bieber uit zou spreken.

Çilbir_recept_mooncake.nl_mara_giamboi
Foto: Mara Giamboi

Mmmmm, heerlijk die gesmolten boter met pul biber (a.k.a. aleppopeper) die zich mengt met de yoghurt en dan de gepocheerde eieren. En dan lekker je bord schoonvegen met pita of ander brood. Hieronder deel ik een recept met jullie! Met een frisse korianderolie, bedacht door Mara Giamboi, die ook de mooie foto maakte.

Zo maak je Çılbır:

  • Laat de yoghurt op kamertemperatuur komen.
  • Zet een pan met ruim kokend water op het vuur en breng het aan de kook. 
  • Breek het eerste ei dat je gaat pocheren vast in een klein glaasje. Doe dat resoluut maar met beleid zodat het eigeel heel blijft.
  • Maak ondertussen de knoflookyoghurt. Mix de yoghurt met de geraspte knoflook, dille, komijn, zout en peper. 
  • Maak de korianderolie met een keukenmachine of vijzel. Mix alle ingrediënten tot het een mooie groene (dikke) olie is. 
  • Zet een pannetje op het vuur en laat daar de boter in smelten. Voeg de pul biber toe en roer tot het een mooi geheel is. Laat het een minuutje pruttelen en haal dan van het vuur af.
  • Kookt het water? Doe er een paar flinke scheuten azijn doorheen. Zet het vuur uit. Maak met een spatel een draaikolk in het water. Giet het ei vanuit het glaasje voorzichtig in de kolk. Laat het ei 3 minuten onder water. Haal het ei eruit met een zeefspatel en laat het uitlekken. Herhaal dit met alle eieren. 
  • Verwarm intussen het brood kort in een koekenpan met wat druppels water en een deksel of even oppiepen in de oven.
  • Serveer dit gerecht op een diep bord of in een kom. Leg eerst de knoflookyoghurt op het bord. Schenk er dan een scheutje van de pul biber-boter op. Doe hetzelfde met de korianderolie. Leg het gepocheerde ei erop en top af met wat pul piber, verse dille en een snuf zout. Lekker om met de snee brood in te dippen.