ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Recepten

Nowruz – recept Iraanse rijstcake met saffraan en zuurbessen

By Mooncake

In maart begon de lente en dat gaat elk jaar gepaard met allerlei lentefeesten. Hindoestanen vierden rond 18 maart bijvoorbeeld Holi en 20 maart was het Perzisch Nieuwjaar: Nowruz.

Nowruz betekent letterlijk nieuwe dag in Farsi en de feestdag staat voor een nieuw begin en het achterlaten van pech en ellende in het oude jaar. Mensen maken hun huis schoon en kopen nieuwe kleren.

Tijdens Nowruz wordt er ook wel een traditionele Nowruz tafel gedekt (Haft-Seen a.k.a. zeven s-en) om het nieuwe jaar te verwelkomen. De tafel staat dan vol met zeven verschillende ingrediënten (meestal meer eigenlijk) die in het Farsi allemaal met een s beginnen.

Op de foto hierboven zie je bijvoorbeeld appels (seeb) die gezondheid en schoonheid symboliseren. En het kiemplantje (sabzeh) staan voor wedergeboorte.

Tah chin, een Iraanse rijstcake met saffraan en zuurbessen is perfect om Nowruz (met terugwerkende kracht :)) mee in te luiden. Check hier het recept dat uit het kookboek Roootin’s Iranian Kitchen van Solmaz Esmailzadeh en haar moeder komt.