Recept

Recept | Tah chin: Iraanse rijstcake voor Nowruz (Perzisch Nieuwjaar) uit het kookboek Roootin’s Iranian kitchen

Open informatie

Vandaag is het Perzisch Nieuwjaar, Nowruz Mobarak dus! Nowruz betekent letterlijk nieuwe dag in Farsi en de feestdag staat voor een nieuw begin en het achterlaten van pech en ellende in het oude jaar. Mensen maken hun huis schoon en kopen nieuwe kleren.

Haft-Seen: de nieuwjaarstafel tijdens Nowruz

Tijdens Nowruz wordt er ook wel een traditionele Nowruz tafel gedekt (Haft-Seen a.k.a. zeven s-en) om het nieuwe jaar te verwelkomen. De tafel staat dan vol met zeven verschillende ingrediënten (meestal meer eigenlijk) die in het Farsi allemaal met een s beginnen:

  • Sabzeh – gekiemde linzen in een schaaltje die wedergeboorte symboliseren)
  • Seer – knoflook als medicijn
  • Seeb – een appel die gezondheid en schoonheid symboliseert
  • Sumac – staat voor de kleur van de zonsopgang
  • Samanu – een zoete pudding die voor overvloed staat
  • Senjed – gedroogd fruit van de oleaster boom staat voor liefde
  • Serkeh – azijn staat voor leeftijd en geduld

Er worden ook wel eieren versierd voor geluk en vruchtbaarheid. Een goudvis in een kom kun je ook tegenkomen als symbool voor een nieuw begin, net als een spiegel en een kaars.

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

    We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

    Hier nog een mooi nieuwjaarslied:

    Tah chin: Iraanse rijstcake met saffraan en zuurbessen

    Tah chin, een Iraanse rijstcake met saffraan en zuurbessen is perfect om Nowruz (Perzisch nieuwjaar mee in te luiden). Ik mag jullie alvast een preview geven uit het kookboek Roootin’s Iranian Kitchen van Solmaz Esmailzadeh en haar moeder. Het verschijnt 30 april maar je kan het al pre-orderen. En tot die tijd kun je ook terecht op hun insta.

    tah_chin_recept_kookboek_roootin_mooncake.nl.

    Tah Chin is een waar feestje, met de typische Iraanse krokante rijst korst, malse kip en geurige saffraan. Heb je iets te vieren of wil je een keer uitgebreid koken voor jezelf en je favorieten probeer dan dit Tah Chin recept.

    Bereiding

    Voorbereiding

    Bereid ’s morgens de rijst voor door een aantal keer af te spoelen met koud water tot het water helder is. Laat dan de rijst een aantal uren weken in ruim water met 1tl zout.

    Week de zuurbessen ongeveer 20 minuten in koud water alvorens je begint met koken. Meng 1/2tl vermalen saffraan met 150ml gekookt water, dek af en laat de saffraan 15 minuten trekken voor gebruik.

    Kipmengsel

    Pel en snipper de ui en snijd de kipdijfilets in reepjes. Smelt vervolgens de ghee in een steelpannetje op middelhoog vuur en leg apart. Voeg dan 40ml (4el) van de gesmolten ghee toe aan een koekenpan samen met de gesnipperde uien. Fruit tot deze glazig zijn en voeg dan de kip toe met 1tl zout en alle overige specerijen. Bak de kip ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur.

    Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

      We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

      Giet de zuurbessen af en voeg ze toe aan de kip, schenk vervolgens 50ml van het saffraanwater toe, even goed roeren met een houten spatel. Plaats de deksel op de pan en laat het 30 minuten sudderen op een laag vuurtje, zorg ervoor dat je af en toe even goed roert.

      Breek ondertussen de eieren in een grote kom, voeg de Griekse yoghurt en 60ml saffraanwater toe. Mix met een garde tot alle ingrediënten goed gemengd zijn. Zet dit mengsel dan apart.

      Voort met de rijst

      Breng een ruime pan met 1.5l water aan de kook. Giet dan de geweekte rijst af en voeg toe aan de pan met kokend water. Voeg 1tl zout toe, roer een aantal keren met een houten spatel en laat de rijst koken op een middelhoog vuur, ongeveer 5-6 minuutjes, de rijst is dan min of meer al dente.

      Giet vervolgens de rijst af en voeg dan 2/3 van de rijst toe aan het yoghurtmengsel. Zorg ervoor dat je alle ingrediënten goed mixt. Schep 5el van dit mengsel in een klein kommetje en bewaar apart. Smeer nu met een kwast zowel de bodem als de wand van de pan in met de gesmolten ghee. Giet nu het resterende rijst-yoghurtmengsel in de pan, zorg ervoor dat de bodem goed bedekt is en je de rijst gelijkmatig verdeeld. Met de achterkant van een lepel breng je wat van de rijst vanuit het midden naar de rand toe, waardoor er een oppervlakkige kuil ontstaat in het midden van de pan en de zijkanten wat hoger bedekt zijn met het rijst-yoghurtmengsel, dit wordt onderdeel van de krokante korst.

      Ondertussen is de kip gaar, schep dan de met saffraan doordrenkte kip, de zuurbesjes en al het overgebleven vocht toe aan de rijst in het midden van de pan. Verspreid dit mengsel egaal over de rijst, zorg ervoor dat je 2cm van de zijkanten af blijft en het rijst-yoghurtmengsel, rondom de zijkant van de pan in tact blijft. Probeer de kip zo voorzichtig mogelijk te verspreiden over de rijst, zodat de kip de bodem van de pan niet raakt.

      Schep nu de resterende 1/3 van de rijst zonder yoghurt over de kip heen, zorg ervoor dat
      je ook hier 1cm van de zijkant afblijft. Je wilt de zijkant van de pan opvullen met het rijst- yoghurtmengsel die je apart had bewaard in een klein kommetje. Op deze manier krijg je de knapperige korst rondom de rijstcake in de volledige hoogte. Strijk nu het oppervlak van de rijst glad met de achterkant van een lepel. Giet het resterende saffraanwater en de gesmolten ghee over het gehele oppervlak van de rijst.

      Stoomproces

      Wikkel een schone theedoek om de deksel van de pan en dek de pan af. In de Iraanse keuken wordt dit gedaan bij het bereiden van rijst, om de pan volledig luchtdicht te maken, waardoor er geen stoom kan ontsnappen. Laat de tah chin nu 60 minuten stomen op een laag vuur. Controleer na 45 minuten de korst, op een gasfornuis verloopt het proces sneller dan op een elektrisch fornuis. Als de zijkant goudkleurig en knapperig is dan is de tah chin klaar om te serveren.

      Om de tah chin te serveren, haal de deksel van de pan en plaats een platte schaal, idealiter een ronde vorm, op de pan en keer ze samen om. De tah chin zou eenvoudig los moeten komen. Wees voorzichtig, de pan is heet!

      Garneer met granaatappelpitjes en gehakte pistachenoten en nooshe-e-jaan!

      tah_chin_recept_kookboek_roootin_mooncake.nl.

      Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

        We won't send you spam. Unsubscribe at any time.