ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Editorial

De snack van de maand: jiao zi 饺子

By Mooncake

Zo’n twee miljard mensen op aarde vieren deze en komende week Lunar New Year aka het Lentefeest dat op 1 februari van start ging. In Nederland wordt vaak verwezen naar Chinees Nieuwjaar maar ook mensen (met roots) in Korea, Vietnam, Mongolië, Singapore, Tibet, Cambodja, Thailand en eigenlijk alle landen met Oost-Aziatische gemeenschappen vieren het Lentefeest.

2022 of, volgens de maankalender 4720, is het jaar van de Water Tijger en die staat o.a. voor moed, kracht, passie, ambitie en competitie.

Tijdens Lunar New Year wordt er vuurwerk afgestoken om boze geesten te verjagen en ruimen mensen hun huis op en betalen ze hun schulden af voor een frisse start. Ook worden rode envelopjes met geld cadeau gedaan aan familieleden en vrienden.

Rood zie je ook terug in kleding en versieringen rondom LNY want de rood staat voor geluk, welvaart en voorspoed. En dan…het eten. Misschien wel het allerbelangrijkste en in de verschillende landen weer met andere tradities.

En, erg leuk: dit is je kans om jezelf gelukkig te eten. Bijvoorbeeld door yu 鱼, vis op tafel te zetten – het symbool voor overvloed en welvaart. En door een kom chang shou mian 长寿面 aka lang-leven-noodles op te eten die wel 1,5 meter lang zijn. Hoe langer de noedel, des te langer je hier op aarde zal zijn. En jiao zi 饺子, dumplings, lijken een beetje op portemonneetjes en staan voor rijkdom en familiehereniging.

Dus, ga aan de slag zou ik zeggen! Hier is een overzichtelijke receptvideo, met rustgevend of irritant muziekje, het is maar net hoe je pet staat:

Andere optie is dumplings kopen. Je hebt best wel hele lekkere in de vele vriezers van Amazing Oriental, en zij hebben winkels van Maastricht tot aan Groningen. En op dit moment hebben ze ook allerlei snoepjes, koekjes en meer leuks rondom Nieuwjaar. Let op: een bus of vrachtwagen huren om je boodschappen naderhand in te vervoeren is geen overbodige luxe.

Nog een leuke tip zijn de dumplings van Delico. Van Rotterdamse makelij en te koop bij de bakkerij van dat bedrijf: St. Anny’s aan de West-Kruiskade 42. Sowieso de moeite waard om daar cakes en andere zoete en hartige snacks te halen. Meestal verkoopt Amazing Oriental dit merk ook.