Restaurants
Hotpotten: stomend en bubbelend het nieuwe jaar in
Hotpotten is één van de leukste vormen van tijdverdrijf en zeker voor een foodie als jij. Vergeet de club, de sauna, bios of bowlen...
Hotpotten is één van de leukste vormen van tijdverdrijf en zeker voor een foodie als jij. Vergeet de club, vergeet Walibi, de sauna, bios of bowlen en ga een avond of middag hotpotten met leuke mensen.
Voor wie geen idee heeft waar ik het nu over heb: hotpotten is fonduen met bouillon en het wordt veel gedaan in onder andere China, Japan, Korea, Thailand en op de Filipijnen. Maar ook in Amerika, Australië, Frankrijk en andere landen met een substantiële Chinese diaspora kun je inmiddels terecht en dus ook hier in Holland.
De hotpot hoofdstad van China
De hotpot zou al eeuwen bestaan volgens archeologen; de eerste potten stammen uit de Chinese Zhou-dynastie en die was van 1046-256 v. Chr. Het hotpotten werd in China pas echt populair in de jaren ’90, in Nederland is ’t iets van de afgelopen vijf jaar, althans, in restaurants. Alleen al in China zijn er zo’n dertig verschillende hotpots en op z’n minst 5 verschillende regionale stijlen van het stomen. Chongqing wordt ook wel de Hotpot hoofdstad van China genoemd. Daar kun je bij vijf op de zes restaurants terecht voor zo’n stoomsessie. De sfeer in zulke restaurants is roerig en hartstochtelijk; hotpotten is bij uitstek een sociale gelegenheid.
Hofpotten tijdens Lunar Nieuwjaar
Die sfeer hing ook bij HOT&HOT tijdens Lunar New Year. Lange tafels zaten vol met families en vriendengroepen en er hing een feeststemming in de lucht. Bij dit restaurant neem je plaats aan een tafel met ingebouwde goudkleurige bakken:
Tussen de tafels hangen rieten rolgordijntjes voor een beetje privacy. En aan de muur hangt een gigantisch scherm waar de hele avond optredens van Chinese artiesten te volgen zijn.
Mocht je nog nieuw zijn in de wondere wereld van het hofpotten, bekijk dan ook vooral even deze video:
Gouden soeplepels & de sausbar
We bestelden een milde én pittige bouillon en dus werd onze bak in tweeën verdeeld. Je kiest zelf allerlei ingrediënten uit van de kaart. Ik ging voor garnalen, oesterzwammen, noodles, paksoi, lotuswortel, tofu puffs en meer lekkers.
Er staan grote goudkleurige soeplepels klaar om je prijzen mee op te vissen en een pak tissues.
En er is een sausbar waar je je eigen sausjes met lente-ui, sesamolie, soyasaus en meer samenstelt.
HOT&HOT heeft in korte tijd meerdere vestigingen uit de grond weten te stampen en is zo’n restaurant waar zoveel zo goed op orde is dat je je afvraagt hoe het kan bestaan. De inrichting, het servies met mooie tekeningen van vissen, de uitgebreide menukaart met duidelijke uitleg, de receptjes voor in de sausbar. Alles is strak en klopt.
Een stoombad voor foodies
Het fonduen houdt je de hele avond zoet. De hotpot kolkt en dampt en er wordt regelmatig bijgeschonken. Een stoombad voor foodies, heilzaam als een ritueel in de hammam. Je blijft maar eten in de pot gooien en opvissen en er lijkt oneindig lekkers uit dat hete bad te komen. En, hotpotten is om nog een reden bevredigend: je werkt ook ergens naar toe. De bouillon wordt namelijk smaakvoller naarmate je langer fonduet door de ingrediënten die er in gaan en hun smaak afgeven. Je zit hier niet zomaar in het wilde weg wat te eten;lang en veel eten wordt hier beloond.
En het leuke aan HOT & HOT is, dat ze er voor de doorgewinterde hotpotter zijn maar net zo goed voor de absolute beginneling. Als je overweldigd bent door wat er op je af komt, laten ze je niet hangen en spartelen maar doen ze er alles aan om je een introductie van formaat te geven. Als je wil lopen ze je door de uitgebreide kaart heen en geven ze advies. Je kan voorzichtig met wat paddestoelen, noodles en vis of vlees beginnen. Maar als je kickt op de glibberige structuur van aorta, het rubberige van koeienmaag en je van eendenbloed houdt dan kun je ook je hart 🙂 ophalen.
Meer informatie
Check https://hotandhot.eu/location/ voor alle vestigingen!
Wat eet je hier?
Chinese hotpot
Afhalen en bezorgen
Afhalen
Overige informatie
Alcohol: Ja
Halal: Nee
Kosjer: Nee
Vegetarisch: Ja
Vegan: Ja