Editorial
7 x Surinaams-Creoolse restaurants in Amsterdam en Rotterdam
In dit artikel 7 plekken waar je straight up Surinaams-Creools kan eten in Rotterdam en Amsterdam + een paar new kids on the block die ook vegan dingen doen
Als je in Nederland Surinaams-Creools wil eten, en dat wil je, maak je de meeste kans in Rotterdam en Amsterdam. Comfort food bij uitstek. Eenpansgerechten, stevige soepen en traditioneel gezien nauwelijks vegetarisch. Maar, dat is hier en daar aan het veranderen. De laatste jaren zie je ook zaakjes opduiken (een nieuwe generatie!) die vegetarische en zelfs veganistische varianten op het menu hebben staan. In het lijstje in dit artikelen komt alles samen, en er staat per plek bij hoe het zit met de vega én halal opties.
De Surinaams-Creoolse keuken
Voor wie het nog niet wist: de Surinaamse keuken is meer dan roti en bami. Het eten kent West-Afrikaanse, Javaanse, Noord-Indiase, Chinese, Joodse, Indiaanse en Europese invloeden.
En in de Surinaams-Creoolse tak van de keuken vind je veel West-Afrikaanse maar ook Joodse invloeden. Zo komt pom – een ovengerecht met pom tayer (een wortelknol) – van cholent, een gerecht waar Joodse slavenhandelaren om vroegen. Cholent is een stoofgerecht met o.a. aardappel dat traditioneel 12 uur lang in de oven gaat. In plaats van aardappelen gebruikte men tayer, werd er sinaasappelsap toegevoegd en zo werd pom geboren.
Moksi alesi, gritibanasoep en heri heri
Een andere Surinaams-Creoolse klassieker is moksi alesi (gemengde rijst) en die komt in veel verschillende verschijningsvormen. Zo is er bitawiri moksi alesi (met bitterblad), zalm moksi alesi, black eye pesi moksi alesi (met zwartoogboontjes) en shawarma moksi alesi. Grapje die laatste. Althans, dat mag ik toch hopen! 😂
En dan zijn er de soepen. Bijvoorbeeld cassavesoep, gritibanasoep en pindasoep met tomtom (balletjes van bakbanaan en cassave). En natuurlijk: heri heri.
Surinaams-Creools hoort erbij als je in Nederland woont. Wie of wat je ook bent. Het is onderdeel van wat we zijn geworden. Als je nog nooit het krokante kontje van een gevulde sopropo proefde of kloof aan een kippenbot in je cassavesoep waar ben je dan eigenlijk mee bezig kun je je afvragen.
Hier een paar goeie tentjes op een rij waar je straight up Surinaams-Creools kan eten + een paar new kids on the block. Voor nagenoeg alle plekken geldt: daar eten is eigenlijk altijd lekkerder. Note: in de meeste traditionelere zaken staan meestal mannen in de keuken. Iets met vrouwen en hun periode. Prima, ik doe het opeten wel.
O’Fa in Rotterdam
Bij dit zaakje haal je typisch Surinaams-Creools comfort food zoals pom en heri heri. De pom die ik daar een tijdje terug at was verrukkelijk. Mét donkergekleurde bovenkant uiteraard, zo heb ik ‘m graag. Want: daar, in de korst van een goeie pom, zit je motivatie. Je levenslust, je vreugde, je sprankeling en je heil. En dan zitten er in de zachte binnenkant cadeautjes verstopt in de vorm van stukken kip. Love it.
Het leuke aan O’Fa is dat ze net wat verder gaan dan de meeste zaken. Zo verkopen ze naast pom en heri heri ook blockmouth koekjes, kasiri (cassavebier) en busi meti (vlees dat in de jungle in Su gegeten wordt, bijv. everzwijn). Het menu verandert dagelijks. Check hieronder het filmpje dat ik eerder maakte bij O’Fa.
O’Fa – Rotterdam | weinig veg opties | halal
New Draver in Amsterdam
New Draver is een old school eetcafé dat verstopt zit achter de Wibautstraat in Amsterdam-Oost. Ze bestaan al zo’n 30 jaar en dat is niet voor niets. Je eet er heerlijke kip, zoetzure vis en masoesa moksi alesi. En bij mooi weer is er een terras. Een stukje culinair erfgoed.
New Draver – Amsterdam-Oost | weinig veg opties
Ricardo’s in Amsterdam
Ricardo, de legende achter dit eethuis is al sinds ’78 actief in Amsterdamse keukens. Ooit begon hij als 8-jarig kind in Su met poptji patu – hij stookte een vuurtje en kookte in oude beschuitblikken de groenten die hij op het erf vond. En hij is, thank God, nooit meer gestopt.
Het menu wisselt dagelijks maar de bami of nasi met kip van de BBQ is wel altijd te krijgen en niet aan te slepen. Ga op vrijdag voor de cassavesoep of op zaterdag voor de gevulde sopropo (a.k.a. karela / bittermeloen). Zijn pappen (maispap, bloempap en Quaker Oats) zijn stuk voor stuk bestsellers.
Ricardo’s populariteit zie je ook terug in de virale video die ik met Rinkie Bartels maakte voor de Volkskrant, zie hieronder:
Eethuis Ricardo’s – Amsterdam-Oost | weinig veg opties | halal
C’est la Switi in Amsterdam
En, lucky us: de zoon van Ricardo, Anthony, is i.s.m. Coffee concepts, onlangs zijn eigen zaak gestart in het centrum van Amsterdam. Step aside, want de nieuwe generatie is gearriveerd. Naast meer gangbare gerechten zoals saoto vind je er Surinaams-Creoolse pindasoep, gevulde sopropo en bangbang (vis). Anthony kookt ook voor Badr Hari dus wie aan wil sterken: je weet nu waar je moet zijn. Anthony aan ‘t shinen:
C’est la Switi – Amsterdam-Centrum | veg opties | halal
Westpoint in Rotterdam
Hier eet je pikante makreel en moksi alesi met knapperige kousenband onder een adjoemaplant aan de bar. Met lekkere samballen (madame jeanette maar ook lever en aardappel) en alles huisgemaakt. Wegspoelen met een glas champagne of kokosdrank. En voor de liefhebbers: de kans bestaat dat je knappe Feyenoorders tegenkomt die hier weleens een bordje komen eten. Mocht dat je ding zijn houd je ogen dan open.
Café Westpoint – Rotterdam | weinig veg opties
Yemayá’s Vegan Corner in Amsterdam
Hier eet je veganistische pom en moksi alesi maar ook veganistische tompouce van volkorendeeg en yojo – cassavekokoscake a.k.a. bojo. Een aantal mensen huivert alleen al bij de gedachte dat Surinaamse klassiekers in een modern jasje worden gestoken maar in het geval van Yemayá: eerst gaan proeven en dan praten. Yemayá is te vinden in Reigersbos en experimenteert ook met bezorgen in de Bijlmer.
Yemayá’s Vegan Corner – Amsterdam Zuid-Oost | veel veg opties | halal
The Pom Bar in Amsterdam
Hier vind je vegan pom, pomballen, broodjes pom kroket, pomburgers, pom met vis maar ook heri heri, vegan moksi alesi en vegan okersoep. Homemade en met een hoog comfort gehalte. Kan ook bijna niet anders als je pom het middelpunt van je keuken maakt. The Pom Bar is een plek die laat zien hoe leuk het kan worden als je het beste van verschillende werelden samen laat komen.
The Pom Bar – Amsterdam-West | veg opties! | halal
Zelf aan de slag met de Creoolse klassieker heri heri? Francesca schreef het recept van Jeanet uit zodat iedereen mee kan genieten: