ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Editorial

🏮Mooncakes overal: het Midherfstfestival is hier! 🥮

By Mooncake

Tijdens het Midherfstfestival eet je mooncakes. Je leest hier waar ze nog met de hand gemaakt worden in Nederland...

Ieder najaar is het weer zover: het Midherfstfestival ofwel Moon Festival wordt gevierd bij volle maan. Dat gebeurt in China en een hele rits aan omliggende landen en overal in de wereld waar deze gemeenschappen neergestreken zijn.

mooncake_midherfstfestival_mooncake.nl

Mooncakes met eendenei

Een essentieel onderdeel van dit herfstfeest zijn mooncakes. Ronde, versierde cakes die traditioneel gevuld worden met de dooier van een gezouten eendenei (anders van smaak en wat vetter dan die van een kippenei) en lotuszaadpasta.

De eidooier in een mooncake staat voor de volle maan die dan aan de hemel staat en de ronde vorm voor familiehereniging. Families komen samen, steken lampionnen aan en doen elkaar prachtig versierde dozen mooncakes cadeau. Voor afwezigen wordt altijd een beetje mooncake bewaard, als symbool voor het verlangen naar hereniging.  

mooncake_midherfstfestival_mooncake.nl.

Mooncakes in Nederland

In Nederland begint de run op Mooncakes meestal in augustus al. Amazing Oriental (met vestigingen door heel Nederland) importeert het geliefde merk Hongkong MX. Elk jaar hebben ze weer een nieuwe reeks mooncakes in prachtig versierde dozen.

hongkong_mx_mooncake

Prijzen voor Hongkong MX bij Oriental liggen tussen de €12 en €44,- maar er bestaan ook extreem dure Mooncakes, belegd met een laagje goud bijvoorbeeld, voor $655 per box.

Ook andere Aziatische supermarkten zoals Wah Nam Hong en Toko Dun Yong verkopen Mooncakes. En de enige Kantonese bakkerij van Amsterdam, Hoi Tin, maakt ze ieder jaar nog helemaal zelf.

Bekijk hier de Mooncake-video van Hoi Tin.

Restaurant-Hoi-Tin-Mooncake.nl

En het Chinese theehuis St. Anny in Rotterdam (West-Kruiskade 42) en Den Haag verkoopt ze ook.

Chicago’s oudste Chinese bakkerij – een uitstervende traditie

Net als in Nederland is het maken van Mooncakes in de VS een uitstervende traditie. Je ziet het in deze supermooie video over de oudste Chinese bakkerij in Chicago. Alleen al voor de deegbeelden zou je de video moeten bekijken.

Vanaf 09:40 gaat het over Mooncakes, die daar nog gemaakt worden op de meest traditionele wijze: met de hand. Het deeg fermenteert een week en de Mooncakes worden gemaakt met een vorm die al generaties lang mee gaat en die nog met de hand uitgesneden is.

Mooncakes met kaviaar, durian en custard lava

Inmiddels bestaan er veel verschillende soorten en maten mooncakes, met regionale verschillen, en ook zonder dooier. Met custard lava bijvoorbeeld of gevuld met noten. Maar ik heb ook weleens een hartig exemplaar met varkensvlees en blader- in plaats van koekdeeg geproefd. En variaties met zeevruchten zijn er ook. De snow skin, al dan niet gevuld met kaviaar of durian, is vooral populair bij jongere generaties omdat-ie door het kleefrijstomhulsel wat minder zwaar valt.

mooncake_midherfstfestival_mooncake.nl_2

Zelf aan de slag? Mooncake-bakvormen vind je o.a. bij orientalwebshop.nl 

mooncake_midherfstfestival_mooncake.nl_lantaarn