ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Restaurants

Fook Sing en de magie van Mama Lee

By Mooncake

In dit kleine buurtrestaurant in Amsterdam-Oost eet je krokante Pekingeend met Cointreau en mandarijn, bones of the dragon en Shui Zhu Yu...

Het is Lunar New Year a.k.a. Chinees nieuwjaar en het is het jaar van de Os. Ossen zijn de harde werkers (vaak op de achtergrond), intelligent en betrouwbaar, die nooit om lof zullen bedelen. Nu weet ik niet of de eigenaren van dit restaurant in een ossenjaar geboren zijn maar ze voldoen wel aan de omschrijving.

Ik hield dit zaakje lang voor mezelf, misschien omdat het voelde als een woonkamer waar ik eten afhaalde bij familie. Een privé-aangelegenheid :). Op Instagram postte ik in 2015 al over dit tentje maar kwam er nooit meer op terug.

Die familie bestaat met name uit Mama Lee, de frontvrouw van dit restaurant en de Chinese tante die ik nooit had. Papa Lee bemant de wok en kent zijn technieken.

Fook_sing_Mama_Lee_papa_lee_mooncake.nl

Sichuan Cabbage bij Fook Sing

Bezoekjes aan Fook Sing zijn een belangrijk ritueel in een wereld vol verandering. Mama Lee kletst met mij terwijl ik aan de bar hang, naar het menu gluur en een gerecht uit kies. Meestal ga ik voor de vegetarische Sichuan cabbage (die tegenwoordig Sichuan groenten heet) met witte rijst. Met knapperige kool en verrukkelijke tofu puffs (luchtige, gefrituurde tofu) die zich helemaal vol zuigen met de saus die bij dit gerecht hoort:

Fook_Sing_Amsterdam_mooncake.nl

Als toetje neem ik gebakken banaan. Krakendvers – net als al het eten uit de keuken van Papa Lee – en met poedersuiker bestrooid. Dit is echt mijn ultieme comfort food uit de buurt. Met een zakje kroepoek en wat sambal on the side.

De magie van Mama Lee

Maar niet alleen het eten zorgt er voor dat ik al jaren bij Fook Sing over de vloer kom. Mama Lee doet ‘t ‘m. Door de jaren heen is er veel veranderd in mijn leven maar mijn bezoekjes aan haar zijn altijd een vaste waarde geweest. Terwijl ik onder een rode lampion op mijn eten wacht vraagt ze mij naar mijn liefdesleven, scharrels en niet-bestaande kinderen.

Fook_Sing_Amsterdam_-Oost_mooncake.nl1_

Ze vraagt hoe het met mijn echte mama gaat en laat me foto’s zien van haar ultra-schattige kleinkind. We bespreken liefdes- en relatieproblemen. Toen ik single was drukte ze me op het hart dat Amsterdamse mannen niet netjes zijn, zomaar zoenen met iedereen en dat ik alleen beter af was. En in tijden van stress trekt ze een Chinese kruidenpleister uit haar lade en beveelt me die op mijn nek te plakken. En ja, dat helpt.

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

  We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

  In het restaurant brandt een gezellige gaskachel waar de borden op verwarmd worden. Op hakken trippelt Mama Lee kordaat door de zaak, alles superschoon en strak houdend. De overvloed aan kaarten aan de muur verraadt dat ik niet de enige ben die Mama & Papa Lee een warm hart toedraagt.

  Fook Sing bestaat al sinds 1990. En Mama Lee is één van die vele verborgen sleutelfiguren in een buurt die, vaak zonder daar echt credits voor te krijgen, een groot deel van de bewoners met elkaar verbindt én met een beter hart naar buiten doet lopen. Als je in Amsterdam-Oost woont en nog nooit bij Mama Lee bent geweest, heb je dan wel echt in Oost gewoond?

  Jiaozi en Shui Zhu Yu: pittige zeebaars uit Sichuan

  Ik haal meestal af maar daar eten is ook heel gezellig. Dus zodra dat weer kan doe het! En tot die tijd: afhalen. Deze jiaozi bijvoorbeeld:

  Fook_Sing_Amsterdam_mooncake.nl4

  Tijdens Chinees Nieuwjaar kun je je rijk eten aan deze dumplings door zoveel er van te eten als je kan. Zet ‘m op dus en sleep binnen die flappen.

  Of ga voor de Shui Zhu Yu – pittige gepocheerde zeebaars (lekker mals) uit Sichuan:

  Fook_Sing_Amsterdam_mooncake.nl5

  Krokant gebakken pekingeend met sinaasappel, Cointreau en mandarijnsaus

  En niet op de foto maar wel zeker de moeite waard: krokant gebakken pekingeend met sinaasappel en Cointreau  in een pittige mandarijnsaus. Of ga voor bones of the dragon! Malse, geroosterde spareribs in honing en sesam.

  Kip met zwarte bonen:

  Fook_Sing_Amsterdam_mooncake.nl2

  Foe Yong Hai met garnalen:

  Fook_Sing_Amsterdam_mooncake.nl.

  En de sichuan cabbage, het gerecht dat altijd alles oplost in mijn leven en zo niet, dan doet de gebakken banaan dat wel.

  Fook_Sing_Amsterdam_mooncake.nl

  Er zijn meer vegetarische opties trouwens, kijk maar hier, en op het menu wordt nadrukkelijk vermeld dat alle kip, eend en rund halal gecertificeerd is. En, er komen steeds weer nieuwe gerechten bij op de kaart, check hun instagram om dat op de voet te volgen.

  Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

   We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

   Meer informatie

   Het adres is Molukkenstraat 155 (het huisnummer is niet zichtbaar op Google)

   Wat eet je hier?

   Sichuan groenten, gebakken banaan, dragon en knapperige pekingeend met sinaasappel, Cointreau en mandarijnsaus.

   Bijzonderheden

   Leg je leven op de bar bij Mama Lee, de frontvrouw van dit zaakje, terwijl je wacht op je gepocheerde zeebaars of sappige tofu puffs met kool.

   Afhalen en bezorgen

   Afhalen

   Overige informatie

   Alcohol: Ja
   Halal: Ja
   Kosjer: Ja
   Vegetarisch: Ja
   Vegan: Ja