Boodschappen
Deze zoete zaligheid wil je niet missen – verse knafeh bestel je hier!
Knafeh is een zalige zoetigheid met gesmolten kaas waar je helemaal in kan en wil verdwijnen. Eigenlijk is het alles wat de wereld nodig heeft.
Knafeh en ik hebben een bijzondere band. Ik denk dat ik het voor het eerst at in Tel Aviv of in Istanbul. Als het goed gemaakt is, is het een zalige zoetigheid waar je helemaal in kan en wil verdwijnen.
Voor wie niet weet wat het is: knafeh is een zoet gerecht gemaakt met kaas. Akkawi of nabulsi kaas bijvoorbeeld. Milde, zoute kazen uit respectievelijk Akko en Nablus die smelteigenschappen hebben. Mozzarella of andere kazen uit de regio waar je je bevindt, worden ook gebruikt. Knafeh is zacht, zoet, zout, knisperend knapperig, bloemig, kazig, machtig. Het is een COME ON LET’S LIT UP THAT BITCH dessert. Eigenlijk is het alles wat de wereld op dit moment nodig heeft. En ook uitermate geschikt om de herfst mee in te luiden en broodnodig bovendien om de winter mee door te komen.
Verschillende soorten knafeh
Er zijn verschillende soorten knafeh. Toen ik in Nablus, Palestina was at ik een rechthoekig stuk met een knapperige, egale bovenkant van semolina of vermalen kadayifdeeg. Knafeh nabulsiyeh of knafeh na’ameh vind je daar.
In Turkije (en inmiddels ook in Nederland dus) wordt de kaas (uit Urfa of Hatay bijv.) tussen twee lagen kadayif deeg gedaan en gekookt op vuur in kleine, ronde koperen bordjes:
Künefe heet het daar. Hier afgetopt met een bolletje elastisch maraş ijs. In Egypte is men ook dol op knafeh en in Libanon serveren ze het op een broodje als ontbijt.
Als knafeh goed gemaakt is, is er weinig troostrijkers te vinden in de wereld. Knafeh in vol ornaat:
De knafeh ketting
Om de redenen hierboven deden mijn vriendinnen mij een paar jaar terug voor mijn verjaardag een gouden naamketting cadeau met in het Arabisch ‘knafeh’ geschreven. Vorig jaar was ik in Nablus, Palestina , waar de knafeh a.k.a. nabulsiyah vandaan schijnt te komen. Ze verkopen het daar per gram, net als met drugs eigenlijk en dat is geen toeval natuurlijk. Mensen leven voor knafeh. Ik paradeerde daar rond, bij 43 graden, met mijn ketting en dat was een daverend succes. Iedereen wilde met me op de foto. Dat moet ik hier nog zien gebeuren als iemand rondloopt met een “tompoes”-ketting om zijn nek.
Grappig: toen ik met een vriendin in Fès, Marokko was, had de ketting een ander effect:
Daar is knafeh geen onderdeel van het dieet. En dus concludeerden de mensen dat mijn naam knafeh was. Ik heb dat geaccepteerd en na Mooncake luister ik tegenwoordig ook met trots naar de naam knafeh.
Verse, warme knafeh
Als knafeh slecht gemaakt is, dan is er weinig aan en dat is erg jammer omdat het wel een groot deel van de space in je buik inneemt. Herinner je je deze nog op mijn insta?
Dat dus. Eet niet elke knafeh die je tegenkomt. Tegenwoordig vind je het gerecht ook in de vriezer en ik raad je met klem aan die te laten liggen.
En zeker als het je eerste knafeh is dan wil je ‘m sowieso vers en warm eten. Een goed begin is het halve werk. We moeten met man en macht voorkomen dat er in dit land weer een hele generatie ontstaat die rare ideeën heeft bij wat een knafeh zou moeten zijn. Zoals wel met hummus gebeurd is. Veel mensen hier denken dat een prima hummus naar zure mayo smaakt nl.
Knafeh thuisbezorgd
Nu heb ik onlangs, tijdens deze crisis, een opkikker van een pakket thuisbezorgd gekregen. Verkleed als een pizzadoos maar met een andere inhoud bezorgd door Guy:
Zoals je ziet had ik wat extra’s besteld.
Knafeh Amsterdam
Knafeh Amsterdam is door de crisis opgezet door Guy & Inbal. Een koppel uit Tel Aviv dat al jaren bezig is met het delen van verschrikkelijk lekker eten. In de vorm van diners, foodtours en (inmiddels online) kookworkshops waar je leert de perfecte pita falafel en sabich te maken en waar mensen lyrisch over zijn. En, nu dus de bezorging van verse knafeh. En God wat doen ze dat goed…
Kijk dit is zo’n pretpakket:
Aan de binnenkant een verse knafeh met oranjebloesemwatersiroop met rozen en een overdaad aan pistachenootjes:
Een feest in een doos:
Zo’n grote knafeh is voor 4-6 personen. Kunafeh is absoluut het allerlekkerst als het net uit de oven komt en dat is precies wat Knafeh Amsterdam levert. De instructies om ‘m klaar te maken vind je aan de binnenkant van de doos. Je doet ‘m zo’n 30 minuten in de oven op 200 graden en daarna overgiet je ‘t nog stomende geheel met de siroop:
Pistachenootjes erbij. En neem een slice en geniet van de smeltende kaasslierten die meerekken tijdens het oppakken van je punt:
Na je eerste hap al ben je uitgeklaagd voor de rest van het jaar. Je wordt een tevreden mens na zo’n slice en je zorgen smelten als de kaas aan de binnenkant en verdwijnen zo snel als de knafeh op je bord.
Er zat ook een mini bij voor 1 persoon:
Die heb ik direct soldaat gemaakt.
Tip: als je de knafeh uit de oven haalt blijft ie extra lang lekker als je ‘m op een warmhouder zet. Dan kun je de hele avond natafelen en de knafeh helemaal opeten.
Je bestelt de knafeh hier.
Bestellen kan tot elke donderdag 16:00u en dan bezorgen ze vrijdag tussen 16:00 en 19:00u in Amsterdam en Amstelveen. Afhalen in Amsterdam-Oost kan ook. Gun jezelf deze hemelse happen en laat me vooral weten wat je er van vond!
Updateje: tegenwoordig is deze knafeh ook verkrijgbaar bij Ben Cohen en bij Esther’s Cookery.