ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Restaurants

Slowaakse dumplings met schapenkaas en krokante stukjes spek…

By Mooncake

Helaas is Slavia genoodzaakt per 23 december 2017 de deuren te sluiten. Iets met vergunningen en de gemeente. ūüėź

Deze zomer Рof wat het ook was Рwas ik een paar dagen in Krakau. Ik at er van alles en nog wat en lekker ook. Bijvoorbeeld pierogi Рdumplings met een goeie bite en uiteenlopende vullingen. Mijn favoriet was de variant met zuurkool. Zalig. Je kon ook een mix bestellen van meerdere smaken.

Ik kan helemaal niet snel typen vandaag. Wat irritant. Nu weet ik hoe het is om een mens te zijn dat met twee vingers typt. Hoe langzaam gaat je leven dan. Niet dat dat uitmaakt. De natuur haast zich ook nooit maar krijgt toch een boel voor elkaar. Snap je.

Soit. die dumplings dus. Lekker. Een keer wat anders dan dumplings met varkensvlees of garnaal. En uitermate geschikt voor donkere, grijze, natte dagen en dus heel vaak als je in Holland leeft.¬†En het¬†leuke is dat ik een tijdje geleden Slavia ontdekte in Den Haag. Een lunchtentje en winkel in √©√©n met alles wat Slowaaks is. Van de kokkin tot de pindachips tot de knedl’a, de worsten en de 3-gangenlunch die er dagelijks (behalve op maandag) geserveerd wordt. Een heel avontuur om daar te gaan shoppen. En een aanrader om de lunch een keer uit te proberen. En het is er lieflijk en gezellig:

 width=

De lunch bestaat uit drie gangen en je bent daarna echt wel klaar. In de avond hoef je alleen nog maar een soepstengel, een reepje komkommer of iets anders zonder voedingswaarde. Een hap lucht bijv. De lunch begon met een soep:

 width=

Leuk en lekker soepie met ouderwetse stukjes Frankfurter worst. Als je een Slowaakse oma had, zou ze je waarschijnlijk deze soep serveren.

Toen kreeg ik¬†ŇĹiv√°nska¬†voor m’n neus – een foliepakketje met zachte aardappels in de schil, stukjes worst, champignons, paprika, superzachte ui en verse peterselie…

 width=

Het rokerige van die worst zit een beetje door het hele pakket heen, lekkar. Ik heb geen herinneringen in Slowakije maar toch kreeg ik hier een vakantiegevoel van.

Maar toen…

Toen kwam een bord met dampende dumplings ter tafel:

 width=

Bryndzové pirohy in het Slowaaks Рeen nationaal gerecht. Dumplings gevuld met pittige bryndza kaas (schapenkaas) en aardappel, overgoten met wat zure room, gebakken stukjes spek en verse peterselie.  De kaas is gesmolten en het deeg heeft een goeie bite.

Kijk, kijk, kijk:

 width=

Lekkerrrrr….En zeker nu in deze barre weersomstandigheden. Dit is wat wij nodig hebben de aankomende 10 maanden. Stevige kost.

Deze dumplings zijn er in vele soorten en maten. Niet alleen met hartige vulling zoals zuurkool en die schapenkaas maar ook gevuld met aardbeien, kersen of pruimen.

Ze hebben ook erg lekkere¬†Slowaakse worsten met knoflook en rode peper. Yummmm….Kan je ook bestellen om daar op te eten. Dan krijg je drie worsten op een bord met ingemaakte pittige pepers en een beetje brood. Like.

Omdat er theoretisch gezien altijd een kans bestaat dat mensen na al deze gerechten nog honger hebben, wordt er voor de zekerheid nog een stuk taart geserveerd. Die maken ze elke dag zelf en vers en toen ik er was, kreeg ik dit voorgeschoteld:

 width=

Met aardbeien en boordevol¬†poppy seeds. “Waarom Engelse termen we zijn hier toch in Nederland?!” denken sommigen nu. Omdat poppy seeds zoveel gezelliger klinkt dan maanzaad.

Nog een foto voor de poppies:

 width=

Give it up for the poppies!!!

Ik at dit alles op naast een boekenplank vol met boeken van daar. Slavia is een hele gezellige plek. Het is leuk om ergens te eten waar iemand heel erg haar best gedaan heeft om een stukje Slowakije te maken. Alsof je ineens midden in een levendige herinnering zit.

Nog even een rondje boodschappen.

Ze hebben er verschillende soorten Slowaakse kazen.

Kaasvlechten:

 width=

Het Nationale Gerecht van Slowakije – bryndzov√©¬†haluŇ°ky met aardappeldeeg en die schapenkaas waar ik eerder vol lof over sprak verkopen ze hier in een pakje:

 width=

Dit is worst op sterk water. Schiet mij maar lek. Nooit eerder gezien:

 width=

En knedl’a. Gestoomd brood dat je¬† thuis¬†opnieuw kan stomen of roosteren of wat dan ook. Lekker voor bij de soep of een Slowaaks foliepakket. Je kan er heel goed je bord mee schoonvegen.

 width=

Kunst & Cultuur:

 width=

Drankjes:

 width=  width=

Vineo is een druivensap zonder alcohol. Lekker wel vond ik.

Chocola. Altijd goed en leuk om uit te proberen:

 width=

Chippies voor op je bank:

 width=

Met een flesje kofola:

 width=

Niets meer aan doen.

Ga daar heen en proef sowieso een keer die dumplings, zeer de moeite waard! Op hun Facebook -pagina vind je de lunchdeal van de dag.

Slavia was ook te horen in mijn rubriek op BNR Nieuwsradio. Terugluisteren doe je hier.

Slavia Slovak Delicatesse shop

Helaas is Slavia genoodzaakt per 23 december 2017 de deuren te sluiten. Iets met vergunningen en de gemeente. ūüėź

 width=