Restaurants

Lekker India: onvervalst Zuid-Indiaas eten in Eindhoven

By Mooncake

In dit restaurant in Eindhoven eet je Zuid-Indiase thali en dosa of ga je voor het onbeperkte buffet. De masala chai is huisgemaakt...

Ja die gekke lichtstad, wordt die nu eindelijk toch nog bourgondisch? Als je ‘t mij vraagt begint ‘t er  op te lijken! Met dank aan de migranten daar en de komst van de expats voor o.a. de High Tech Campus. Hierdoor zie je bijvoorbeeld steeds meer Indiërs in Eindhoven. En die brengen hun keuken natuurlijk ook mee. Mooi, want ik ben gek op Indiaas eten. Al die curries, pakora, papadum, mango lassi. Love it.

Lekker India

Aan de Hoogstraat in Eindhoven deed ik onlangs een geweldige ontdekking!!! Sinds een tijdje zit daar Lekker India. Een paar Zuid-Indiase expats zijn zo leuk geweest om te besluiten de schatten van de Zuid- maar ook de Noord-Indiase keuken met de stad te delen! Bhargavi kwam samen met haar man naar Nederland. Hij kreeg een high tech baan in Eindhoven en zij begon met Indiase catering. Voor 10 tot 1.000 personen door het hele land en daarbuiten. Serieuze shit dus. Ze cateren ook meetings bij Philips. Toen er ruimte vrij kwam in de Hoogstraat, besloot ze een restaurant te beginnen. Ze openden in september 2016.

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

  We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

  Het leuke aan Lekker India is, dat ze het restaurant begonnen zijn omdat ze het Zuid-Indiase eten van thuis misten en ze een hoop andere expats kennen die die pijn ook voelden. Als je eenmaal ver van huis woont, wil je toch weer terug naar het eten dat je moeder (of vader) maakte (althans, als dat een Indiase moeder is die de sterren van de hemel kookt natuurlijk – als je vroeger alleen vissticks kreeg met diepvriesspinazie en een bakje appelmoes dan ligt dat wat anders denk ik, HAHA). En dus wordt het eten daar ook echt gekookt zoals zij het thuis aten. Niks aanpassen aan de Nederlandse smaak. Gewoon zoals zij gewend zijn. En ze zijn wat gewend, ik zeg het je.

  Om te beginnen is alles supervers daar en dat zie je aan hun koelkast:

   width=

  Je vindt er geen groenten en kruiden e.d. omdat alle verse ingrediënten op de dag zelf meteen gebruikt worden. Er wordt niks bewaard voor morgen. Waarschijnlijk ook omdat het zo lekker is dat altijd alles opkomt denk ik zelf.

  Het buffet

  Doordeweeks haal je eten af of eet je van een minibuffet en van vrij t/m zo is er een serieus buffet waar je helemaal op los kan. Tot je alleen nog maar kan rollen.

  Ik was er op een zondag en het lunchbuffet stond al glimmende te wachten om opgegeten te worden:

   width=

  Kijk, wat een pracht en praal:

   width=

  Fantastisch:

   width=

   width=

  Je kan kiezen voor een vegetarisch buffet (€12,50) of met vlees (€14,-). Doordeweeks kost het minibuffet een tientje voor studenten en voor €7,- haal je een take away meal af.

   width=

  Het buffet heeft naast de curry’s en rijst ook een paar knapperige voorgerechtjes zoals pakora, m’n favoriete lievelingssnack!

   width=

  Papadummen met zoete dingen ernaast. De linker op smaak gemaakt met kardemom, de rechter met yoghurt:

   width=

  Indiase wentelteef

  Ze maken iedere keer andere desserts. Bijvoorbeeld fry bread in ghee. India’s antwoord op de goede, oude wentelteef. Ze weken brood in gecondenseerde melk en frituren het in ghee (geklaarde boter). Of ze maken kesari, een toetje op basis van semolina en met suiker, ghee en bijv. kardemom. Je kan er alle kanten mee op. 

  Je komt hier in hogere Bollywoodsferen:

   width=

  Let’s fry away

  In de keuken was de eigenaresse Bhargavi bezig verse, krokante pakora te maken! Groentes in een kruidig beslag van kikkererwtenmeel. Eén van mijn favoriete snacks. Geloof mij, dit wil je eten!

   width=

  Beste om het beslag met je hand in de pan te doen. Dan voel je of de structuur goed is en er geen klontjes inzitten:

   width=

  Frying like a pro:

   width=

  Het allerlekkerste is om de pakora meteen op te eten, als ie nog warm en krokant is:

   width=

  Dit kwam ik ook nog tegen in de keuken daar. Typisch Zuid-Indiaas. Deze chilipepers worden gemarineerd in buttermilk (karnemelk), gedroogd in de zon en dat wordt drie dagen lang herhaald en uiteindelijk worden ze gefrituurd. In Zuid-India eten mensen dit bij hun rijst voor wat extra smaak. Die krijg je wel als je in zo’n peper bijt.

   width=

  Er werd een proeverijtje voor me opgemaakt. Bovenaan het bord champignons in een beslagje, daar rechts van een kikkererwtencurry met heel veel smaak. Kruidnagel en kaneel en wat nog meer. Een hemelse combi. Een paar mini-roti’s. Onderaan het bord pakora van ui en andere groenten.

   width=

  Mooie decoratie:

   width=

  Vet raam:

   width=

  Zuid-Indiase thali

  Zaterdagen bij Lekker India zijn vanaf nu bestemd voor Zuid-Indiase specialiteiten. Die zijn meestal vegetarisch, maar bij Lekker India serveren ze op zaterdag wel kip. Soms maken ze dan thali. Een thali is een schaal (of soms een bananenblad) met verschillende gerechtjes o.b.v. 6 verschillende soorten smaken (zoet, zout, bitter, zuur, pittig en wrang) die samen de perfecte balans voor een goed maal zouden moeten vormen. Ayurvedisch eten heet dat. Supervet. Je begint met de wat mildere gerechten en eet met de klok mee steeds pittiger en eindigt met de schaaltjes o.b.v. van yoghurt en een zoet mengsel om de boel af te blussen. En dan met rijst erbij, een papadum en een roti. Ren hierheen als ze dit gaan maken. Je wil dit. Echt!

   width=

  Dosa

  Hetzelfde geldt voor de dosa. Een krokante crêpe van een gefermenteerd beslag van rijst en zwarte linzen (urad dal / zwarte mungbonen). Gevuld met bijvoorbeeld aardappel masala aan de binnenkant en met youghurtmuntsausjes en chutney-achtige dingen on the side. Pannenkoek met spek: pack your bags. Als je op Lekker India’s Facebook ziet dat ze die gaan maken, wees dan alsjeblieft van de partij:

   width=

  Hier een leuk video over hoe je dosa maakt:

  Oh en vergeet ook niet te vragen naar hun drankjes!! Ze maken zelf chai (dus niet zo’n vies, zoetig, giftig poeder dat je tegenwoordig kan drinken bij allerlei koffietentjes), serveren Indiase koffie maar ook verfrissende zoete én zoute lassi’s en badam milk. Weet je niet wat dat is? Niet googlen. Ga gewoon daarheen en bestel.

  Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

   We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

   Dansen, dansen!!! Ik zou nog wel eens in zo’n choreografie met 100 anderen willen zitten…

    width=

   Ga daar gauw naartoe! Als ik nog in Eindhoven woonde zou ik daar sowieso elke zaterdag heengaan voor de Zuid-Indiase specialiteiten en waarschijnlijk ook elke zondag voor het lunchbuffet. En dan al die drankjes en desserts proberen. En een keer doordeweeks voor een take-away. En dat dus elke week weer opnieuw.

    width=

   Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

    We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

    Wat eet je hier?

    Zuid-Indiase thali, dosa en onbeperkt van het buffet.

    Bijzonderheden

    Het restaurant is opgezet door Indiase high-tech expats die heimwee hadden naar hun homefood.

    Afhalen en bezorgen

    Afhalen

    Overige informatie

    Alcohol: Nee
    Halal: Ja
    Kosjer: Ja
    Vegetarisch: Ja
    Vegan: Ja