ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Restaurants

Homemade falafel & more

By Mooncake

Bij deze Amsterdamse supermarkt verkopen ze naast Midden-Oosterse boodschappen ook homemade falafel, batata chap, mezzes en briljante shoarma...

Eind 2015, toen het allemaal begon, mijn wilde foodblogavontuur, schreef ik een artikel over Tigris en Eufraat en dat ding is aan vervanging toe.

 width=

Tigris en Eufraat is een geweldige supermarkt in de Amsterdamse Javastraat waar ik mijn hart na een tijd in The Middle-East gewoond te hebben, gigantisch kon ophalen. En toen ontstond daar ook nog een falafelbar. En een hele verdienstelijke bovendien!

Dit schreef ik toen:

Tigris & Eufraat is al een tijdje één van mijn favoriete supermarkten in de Amsterdamse Javastraat. De winkel is voor mij een trip down memory lane: ik vind er allerlei producten die me herinneren aan de tijd dat ik in het Midden-Oosten woonde. Zo vind je er naast bergen groentes & fruit sahlab in poedervorm – een pudding uit het Midden-Oosten, zeep uit Aleppo, qeshta (o.b.v ricotta en room) allerlei soorten olijven, gepickelede groentes enz. Ik heb me laten vertellen dat de chefs van dé Arabische restaurants in Amsterdam daar hun inkopen doen. Daarover later meer. We beginnen even met het take-away eten dat ze hier sinds een tijdje verkopen. De dagen zijn inmiddels zo kort dat het van belang is te weten waar we naartoe kunnen rennen als we totaal geen energie hebben om te koken maar ook geen dagbudget van €20,- hebben om te spenderen aan een maaltijd van de groentejuwelier/traiteur maar ook misselijk worden bij de gedachte aan een slecht broodje shoarma of een diepvriespizza met nepkaas.

Anyway, we zijn inmiddels bijna 2 jaar verder (wtf?? je knippert tegenwoordig één keer met je ogen en het is 2080, mensen in je omgeving hebben witte haren gekregen, zich voortgeplant, zijn alweer 6 keer gescheiden en de permafrost is verdwenen) en de snackbar is onlangs compleet gerenoveerd. Oum Kalthoum komt uit de speakers, Fairuz hangt aan de muur en je kan er chillen op barkrukken.

Batata chappen

Mijn lievelingssnack bij uitstek op dit moment  is de BATATA CHAP. Mijn Gunst wat een lekkere aardappelkoeken met lamsvlees!!!! Kijk:

 width=

Krokante buitenkant en zacht en lief aan de binnenkant. Dat is hoe ik een snack het liefst zie.

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

  We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

  Extra geheime tip: deze koeken liggen doorgaans ook in de vriezer. Fantastisch. Even in je oven, zo gepiept en de indruk die je achterlaat bij je mee-eters is onuitwisbaar.

  Falafelmix:

   width=

  Je hebt er naast de falafelsandwich ook een sandwich met halloumi en gegrilde groenten. Heb ik nog niet geprobeerd. Help mij dan toch!!! Ik kan het echt niet meer alleen proeven allemaal…

  De beste diepvries van Amsterdam

  Ja en, als je er dan toch bent: doe dan meteen even een rondje boodschappen, genoeg leuks te krijgen daar. Huisgemaakte qeshta bijvoorbeeld. Een mix van ricotta en room die je op geroosterd brood kan smeren met wat honing. Of over een fruitsalade gooit. Mensen rijden er voor om. En ook: dozen patisserie uit Damascus en check hun vriesafdeling – ze verkopen naast de batata chap ook Irakese koekjes, homemade kibbeh en hun eigen falafel uit de vriezer. En je koopt er verse mezzes: hummus, bietendip, tabouleh enzoverder enzovoort.

  Ook koop ik er weleens een emmertje labnehballen. Ik heb meteen een recept voor je waar je ze in kwijt kan. Dat vind je hier.

  En buiten liggen tegenwoordig ook diverse tomatensoorten in 50 tinten rood die me doen denken aan de culinaire hemel waar ik me een aantal jaren geleden in bevond. Dit was een tomatenwinkel in Jeruzalem:

   width=

  Snap je.

  Arabische snoepjes:

   width=

  Kortom: een feest om boodschappen te doen bij deze mannen!

   width=

  Yalla, allen naar daar!

  Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

   We won't send you spam. Unsubscribe at any time.