Restaurants

Hier eet je Japanse onigiri en mochi uit de muur

By Mooncake

Bij dit zaakje, vlakbij Utrecht Centraal trek je Japanse onigiri en mochi uit de muur en haal je Taiwanese bubble tea.

Tot nog niet zo heel lang geleden bleef het bij kroketten, frikandellen en bamischijven wanneer je eten uit de muur trok in Nederland. En bakjes aardbeien of broden als je de stad uit ging. En worstenbroodjes trouwens ook, kijk maar op bladzijde 286 van mijn eetgids All You Can Eat.

Onigiri en mochi uit de muur

Maar, een nieuwe dag gloort aan de horizon lieve serial eater. Want sinds een tijdje kun je nu ook Japanse onigiri en mochi uit de muur trekken en wel in het centrum van Utrecht, op 5 minuten lopen van Utrecht CS. Daar vind je namelijk Chatime, een Taiwanese franchise die inmiddels over de hele wereld te vinden is. Niet alleen in Azië en Nederland maar ook in Libanon, Ierland, Mongolië, Mauritius en ga zo maar door.

Japanse-onigiri-uit-de-muur-in-utrecht_mooncake.nl

Onigiri zijn handzame, gevulde rijstbuideltjes die sinds jaar en dag als een hartige hap voor onderweg dienst doen. De naam komt van het Japanse woord nigiru dat ‘grijpen’ of ‘knijpen’ betekent en verwijst naar de manier waarop de rijst samengedrukt wordt tot een bal. Bij Chatime worden ze elke dag vers bereid en gevuld met zalm, tonijn, (halal) kip teriyaki en unagi (aal). En er komt een vegetarische versie aan met kombu (zeewier).

Onigiri-uit-een-vending-machine-utrecht-mooncake.nl

Ik ben gek op mochi (lichtzoete kleefrijstballetjes) en Chatime heeft ook nog eens mijn favoriete smaak kuri (kastanje). En verder in de muur: matcha, goma (sesam), kabocha (pompoen).

Bubble tea origin story

Chatime is overigens vooral bekend van hun bubble tea – een (melk)thee met boba er in (een soort parels) en een XL rietje om ze goed op te kunnen slurpen. Sinds 2012 biedt AirAsia de bubble tea van Chatime ook aan tijdens vluchten. Roasted Milk Tea met rode bonen bijvoorbeeld en Mango Green Tea met rainbow jelly.

Bubble tea ontstond in de jaren ’80 van de vorige eeuw toen een medewerker van een Taiwanees theehuis tijdens een meeting een smeltend dessert met boontjes, sliertjes en boba (zoals je door heel Azië ziet) combineerde met een restje thee. Dat bleek erg lekker en bubble tea was geboren. Het drankje is immens populair onder tieners en twintigers. Doorgaans is de bubble tea met taro en verse huisgemaakte tapiocaparels mijn favoriet (want niet zo zoet en chemisch) maar die van Chatime heb ik nog niet geprobeerd.

Chatime heeft meerdere vestigingen in Nederland trouwens (ook in Haarlem (Grote Houtstraat 89) en Amsterdam (Kalverstraat 139)) maar alleen die in Utrecht heeft een automatiek en ook: leuk personeel.

Halal en vega sando’s

Tenslotte: Chatime verkocht ook versgemaakte sando’s, zoals ze ook verkocht worden in Japanse mini marts. Met halal kip katsu bijvoorbeeld en de tamago sando (met Japanse-stijl ei). De sando’s werden gemaakt met verse shokupan (Japans melkbrood). Jammer genoeg werd het brood door de gemiddelde klant als klef gezien en dus heeft dat ze doen besluiten er weer mee te stoppen. Misschien komen ze weer terug als jullie er en masse naar gaan vragen :).

Onigiri en mochi op? Vlakbij zit ook Little Wonderland waar je terecht kan voor allerlei Koreaanse en Japanse skincare producten zoals kombucha shampoo, een hele muur met gezichtsmaskers en Dynasty cream.

Onigiri-mochi-vending-machine-vlakbij-utrecht-centraal-mooncake.nl

Wat eet je hier?

Onigiri, mochi en sando's.

Bijzonderheden

Onigiri en mochi uit de muur!

Afhalen en bezorgen

Afhalen

Overige informatie

Alcohol: Nee
Halal: Ja
Kosjer: Nee
Vegetarisch: Ja
Vegan: Nee