Restaurant

De Libanese real deal bij Baladi Manouche in Den Haag

Open informatie

Begin deze maand bladerde ik door mijn digitale agenda. En daar stond het: van 29 april t/m 4 mei 2020 Beiroet. Het appartement had ik al gevonden, evenals de tickets. Ik was het alweer bijna vergeten; dat ik begin dit jaar wilde reisplannen had. Georgië, Iran, Armenië, Slovenië, misschien wel Pakistan maar in ieder geval Beiroet.

Maar de natuur had, zonder even te overleggen met ons (hoe durft ze toch?!), hele andere plannen. En om toch een beetje Beiroet vibes te creëren, besloot ik de volgende vondst met jullie te delen.

Tafels vol bij Man’oushi

Ik schreef een keer eerder een stuk over Manoushi – een Libanees zaakje aan de overvolle Kinkerstraat in Amsterdam. Dat sloeg aan bij jullie; er kwamen mensen vanuit het hele land naar dat zaakje toe. De eigenaren vertelden me hoe leuk jullie wel niet waren omdat jullie alles wilden proberen en alles bestelden wat er op de kaart stond. Tafels vol! Hahaha. Ik krijg vaker terug dat mijn volgers zoveel eten en dat maakt me apentrots. #mytribe Helaas heeft dat zaakje, ondanks jullie onbedwingbare besteldrang, het niet gered.

(Klik hier als je afhaaltips e.a. inspiratie wil ontvangen om kleine ondernemers te steunen én heel lekker te eten )

Libanese hub in Holland

En dus werd ik extra gemotiveerd om op zoek te gaan naar een nieuwe Libanese hub in Holland waar je terecht kon voor manakeesh. Manakeesh (het meervoud van man’ouche) zijn een populaire straatsnack en ontbijt in Libanon. In Beiroet vind je ze op (bijna) elke hoek van de straat maar ook in bijv. Jeruzalem en Syrië kom je ze tegen. Het zijn hele dunne platbroden die vaak gebakken worden in een steenoven of vanaf een saj. Je hebt varianten met za’atar en olie, labneh, muhammara en akkawi (zoute pekelkaas) of akkawi én za’atar.

In Libanon nemen mensen ook wel hun eigen za’atar-mix mee naar de plaatselijke bakker om hun eigen editie van man’ouche za’atar af te laten bakken. Hier een mooie video uit Zuid-Libanon over socializen met za’atar en het aanbidden van dit kruid:

De Libanese real deal in Den Haag

Nu tilt Baladi Manouche in Den Haag de manakeesh game in Nederland naar een heel ander level. Door Syrische bakkerijen en restaurants hier kom je de dunne flatbreads tegenwoordig vaker tegen dan vijf, zes, zeven jaar geleden. Maar vaak gaat het om de basis varianten die ik hierboven noemde. Ook lekker maar als je helemaal los wil en Beiroet wil proeven is Baladi Manouche je adres. Daarbij maken ze ook hun eigen drankjes en toetjes en ook die mag je niet overslaan hoor je me? En: zowel vleesliefhebbers als veganisten & glutenvrijen kunnen er terecht.

Het zaakje is piepklein maar de kaart is groots:

biladi_manouche_den_haag_mooncake.nl

All in the mix

Bij Baladi Manouche kun je ook verschillende manakeesh mixen zodat je meerdere varianten proeft. Fijn is dat en het geeft aan hoe goed de eigenaren begrijpen waar het met name om draait in dit doldwaze leven: zoveel mogelijk lekkere dingen opeten.

Ik begon met de manouche met labneh, za’atar, tomaat en komkommer. Verkwikkend en verfrissend en vers uit de oven:

manakeesh_labneh_mooncake.nl

En de versie met ei en kawarma (fried lamsvlees met specerijen) kwam ook op tafel:

manouche_sujuk_kaas_mooncake.nl

Heerlijk ook.

…evenals de man’ouche met akkawi + soujok (droge pittige worst van rundvlees):

manakeesh_nederland_mooncake.nl

De soujok maken ze zelf en het vlees bevat ontelbaar veel specerijen. Een mean man’ouche!!

Gemaakt om weg te spoelen met huisgemaakte ayran:

huisgemaakte_ayran_baladi_manouche_mooncake.nl

…om vervolgens weer een slokje jallab te nemen; een verfrissend drankje van dadels, rozenwater en carobe nectar:

jallab_den_haag_mooncake.nl

Je kan ook voor Baladi’s citroenlimonade gaan of een Beirut biertje.

Andere versies die ik voorbij zag komen: man’ouche met shish tawuk (gegrilde kip van een spies), man’ouche met bieten en tahina of man’ouche met Bulgaarse kaas. Of met hummus of met aubergine of shawarma.

En voor de liefhebbers: ze verkopen ook man’ouche met kishek:

kishek_baladi_manouche_den_haag_mooncake.nl

Kishek is – in dit geval – een mix van gedroogde yoghurt en bulgur vermalen tot een poeder dat lang te bewaren is. Een specialiteit van de Druzen-gemeenschap in Libanon. Kishek is gefermenteerd en kazig en je moet er van houden. Maar als je om bent doe je er alles voor. Er bestaat ook kishek van enkel gefermenteerde yoghurt. Bij Baladi Manouche wordt kishek gemixt met tomaat, ui en sesamzaad en op de man’ouche gesmeerd.

De Toetjes: meghli en kanafeh

En als je uitgeman’ouched bent ga je aan de toetjes! Een pan kanafeh bijvoorbeeld:

kunafeh_baladi_manouche_den_haag_mooncake.nl

Als je dit niet kent: bestel maar gewoon en eet op. Hoort bij je culinaire ontwikkeling.

Ze maken ook meghli – een rijstpudding met kaneel en karwij die traditioneel geserveerd wordt om de geboorte van een baby te vieren:

meghli_baladi_manouche_den_haag_mooncake.nl

Een veganistische versie overigens, net als meer gerechten bij Baladi Manouche. Halawat al riz is ook een optie: ook een rijstpudding maar met oranjebloesemwater, rozenwater, mastiek en kaas. Een must try.

Beiroet vibes:

biladi_manouche_den_haag_mooncake.nl

Gewoon nog een foto om jullie gek te maken:

eggs_kawarma_baladi_manouche_mooncake.nl

Ben je nu helemaal in de mood for Beiroet? Check dan hier het stuk dat ik eerder schreef over het geweldig kook- en adressenboek Beiroet van Merijn Tol. Met een recept voor kardemomkebab met zure kersen!

En: Manakeesh kun je ook perfect zelf maken met de Mooncake musthave van deze week!

baladi_manouche_den_haag_mooncake.nl.JPG