Restaurants
De lekkerste saté van Amsterdam
Bij deze satébar eet je de allerlekkerste saté van Amsterdam en omstreken. Zo van de grill en met een onvergetelijke pindasaus, volgens mama's recept...
Vrienden. Ik heb een opdracht voor jullie. Ga op zoek naar deze kar:
of naar deze man:
…en laat je gek maken door zijn saté.
De stokken
Dit zijn de stokken in kwestie:
Dit wil je toch meteen?
Zie je die zwarte burn baby burn strepen op het sappige vlees? Zalig. Bij sommige warungs krijg je satéstokjes overgoten met een pindasaus maar het vlees lijkt dan gewoon gebakken in een pannetje. En dan krijg je die grillsmaak niet en vaak is het vlees dan ook droog. Een gemiste kans als je ‘t mij vraagt. Kijk, dit moet je hebben:
Saté kambing
Ik proefde de saté kambing speciaal met lontong, acar, krupuk, satesaus & kecap. Elk onderdeel op zichzelf was verschrikkelijk goed en alle onderdelen bij elkaar vormden een paradijs voor je zintuigen. Zo is acar vaak een leukigheidje voor erbij waar niet altijd evenveel aandacht aan besteed wordt. Maar deze was op zichzelf al zo ontzettend lekker maar in combinatie met een hap saté, de knisperende stukjes ui en een beetje lontong ben je klaar om je leven achter je te laten.
Hahaha. Niet echt natuurlijk.
Naast kambing (geit), maakt Charley ook ayam (kip), babi (varken) en saté domba (lams).
Gebakken dingen
Ook at ik een frikadel jagung (maiskoekje). Ik ben dol op dit soort gebakken snacks. Bestel er nog een glaasje cendol (kokosdrank) bij en alles voelt lekker. Je geeft je leven plots een 8,5.
Kijk hoe lekker en knapperig deze frikadel eruit ziet:
Charley deelde ze uit aan iedereen die voorbij kwam. Want hij weet waarschijnlijk ook: als je eenmaal een hap hebt genomen dan is het klaar. Dan vergeet je hem nooit meer.
Mijn culinaire harde schijf
Kijk. Soms eet je ergens iets lekkers. En denk je: ja, dat was wel lekker. Maar een paar weken later weet je eigenlijk niet meer precies wat je gegeten hebt. Dus hoe lekker was het dan? Soms eet je iets dat opgeslagen wordt op je culinaire harde schijf. Je blijft er voor altijd aan denken en komt er nooit meer vanaf. Hoe vaak je het ook eet, je blijft er voor terugkomen en ‘t gaat je nooit vervelen. Bovendien kun je het altijd eten. Dus dingen als: “ik weet niet of ik daar nu zin in heb” en: “ik heb gisteren al Indonesisch op” gaan niet op bij zo’n gerecht. Nee. Je wil het altijd. All day, every day. En als je het niet eet, voel je toch altijd ergens, diep of ondiep, de scherpe steek van een zwart gat.
(Nu ik dit beschrijf denk ik: dit heet gewoon verslaving.)
En zoiets komt niet vaak voor. Ik denk dat ik dit soort harde-schijf-gerechten in Nederland op 2 handen kan tellen. Maar de saté van Charley is er één van.
Mama’s saté
We zoomen nog een keer in op het gerecht:
Met een grote krupuk erbij zodat je zeker weet dat je elke druppel van die goddelijke satesaus opeet…
De beste man met z’n stokkies in de weer in een walm van bbq-rook:
Lekker dat dat ruikt!!
Opperste concentratie:
Als ik dit soort snacks zie, word ik wild:
Charley vindt zijn moeder de beste Indonesische kok van Amsterdam, al niet van heel Nederland en in zijn satébar serveert hij haar geweldige gerechten nu aan heel Amsterdam. Lucky us.
De satébar staat op verschillende markten in Amsterdam e.o. Maar ik geef je een tip. Als je op zaterdag naar de Lindengrachtmarkt gaat, kun je ook nog even langs Abu Salie voor sabich, zhoug en ta’amiya. Dat moet je ook echt proeven. Die kraam zit tegenover de satebar en je mag de markt niet verlaten zonder daar (en dus bij Charley) geweest te zijn! Ik publiceerde er onlangs een uitgebreid artikel over.
De satebar vind je normaal gezien op de volgende plekken:
- Diemen Centrum woe van 09 – 16u
- Amstelveen Centrum vrij 08:30 – 17:00u
- Lindengracht za 09:00 – 17:00u
- Check even hun Facebook-pagina om zeker te zijn dat ze er staan – soms hebben ze een event op een andere locatie!
Je mag hem ook bellen als je dat leuk lijkt: