ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Restaurants

T O K O T O U R – part I

By Mooncake

Toko Makassar in Amsterdam-West bestaat sinds de jaren '70 en is een begrip. Op zaterdag zijn de meeste snacks verkrijgbaar. Van onde onde tot bacang...

Een tijdje terug alweer, toen er nog groene bladeren bestonden en blauwe lucht en mensen naar elkaar lachten, deed ik op een zaterdag een tokotour o.l.v. van mijn favoriete lievelingsindo in Amsterdam. De grand finale was bij een warung die je absoluut niet mag missen. Daarover meer in part II. Maar voor nu eerst een paar niet te missen adresjes.

De Indische buurt van vroeger

We begonnen bij Toko Makassar in Geuzenveld-Slotermeer, de Indische buurt van vroeger:

 width=

Deze toko opende de deuren in de jaren 70 en is alom bekend en geprezen in de Indische gemeenschap. Zaterdag is de perfecte dag om daar te zijn omdat er dan van alles en nog wat vers gemaakt wordt. De snacks stapelen zich op naar grote hoogtes. Als je gaat, ga dan op tijd. Niet té op tijd, geef die mensen wat lucht om op te starten, maar ook niet te laat want dan vis je misschien achter het net – o, gruwel!

De snackhemel

De snacks van Toko Makassar zijn ongeëvenaard. Wat een klasse en wat een aanbod. Je weet niet waar je ‘t hebt en wat je moet kiezen en dus neem je, als je slim bent en het leven een beetje begrijpt, alles mee naar huis. Ik begon met verse klepong, kokosballetjes. Er bestaat een speciale techniek om die dingen op te eten, zo werd mij terplekke geleerd:

 1. Leg je hoofd resoluut in je nek
 2. Stop zo’n balletje in je mond
 3. Sluit je ogen & geniet

Onze tokotour-leider riep nog: “Pas op, want ze passen ineens in je mond!”. Als in: wees gewaarschuwd, voor je ‘t weet eet je er 10.

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

  We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

  Dit is een belachelijke foto, ik weet het, maar alles ging ineens zo snel. Voor ik het wist had ik de klepong (groen met witte kokos in het midden) achter mijn kiezen en de helft van de onde onde (links) gegeten. Deze foto is dus bepaald niet om over naar huis te schrijven…

   width=

  Mja schijt. De snacks smaakten er niet minder om. Wat een heerlijkheden. De onde2 of onde onde (sesamballen gevuld met een pasta van mungbonen a.k.a. katjang idju ) kwam net uit de frituur en was nog knapperig. Dat gebeurt niet vaak. Meestal liggen ze al even in een vitrine en worden ze in de magnetron opgewarmd waar ze lang niet altijd even knapperig blijven. Insiders tip: als je ze toch wil opwarmen in je magnetron, bedek ze dan met keukenpapier, dat schijnt een beetje te helpen. Of probeer de oven. Maar ‘t lekkerst blijft natuurlijk net uit de olie.

  De kue dadar onderaan de foto (pandanflensjes met kokos en gula djawa) ontroerde me. Wat een gezellige flenzen met een vrolijke vulling bovendien. De pangsit – ook net gebakken, was verrukkelijk. De knoflook komt uit je poriën maar ik kreeg niet de indruk dat ook maar iemand zich daar druk om maakte bij Toko Makassar.

  Voor in de voorraadkast

  Ik nam mee naar huis: een voorraadje lempers (gevulde kleefrijstrolletjes), bacang (bananenblad gevuld met kleefrijst en kip) en bika ambon (honinggraat cake zonder honing) – je kan ‘t maar in huis hebben. Ook verkrijgbaar bij Toko Makassar: apem, wajik met nangka, roti baso, martabak, kue talam (zeldzaam in NL) en nog veel meer. De kue serabi (rijstpannenkoekjes) met gula djawa-siroop schijnen ook heel erg de moeite waard te zijn. Klik hier voor het complete overzicht.

  Terwijl ik dit schrijf, krijg ik hier weer zo verschrikkelijk veel zin in. Ik moet de neiging onderdrukken om daar nu heen te racen met een bestelbus en al die snacks op te kopen. Kan je je voorstellen dat ik een tijd in Antwerpen heb gewoond waar dit soort snacks gewoon niet bestaat? Geen idee hoe ik toen leefde en waarom ik ‘s morgens mijn bed uitkwam.

  Encore:

   width=

  Zou ik bijna de ellenlange vitrine vergeten:

   width=

   width=

  Abon sapi a.k.a. apenhaar:

   width=

  Oftewel: suikerspin van gekookt en gedroogd vlees met specerijen en sojasaus.

  Becak:

   width=

  Rondje boodschappen

  Bij Toko Makassar is ook allerlei leuks te ontdekken voor in je boodschappenmand:

   width=

  Kaffir lime (djeruk limo):

   width=

  Labu siam – uit de komkommerfamilie. Lekker in de sayur of bij wokgerechten:

   width=

  Malse citroenbasilicum:

   width=

  De beste krupuk:

   width=

  De basis voor cendol (mungbonenmeel):

   width=

  Koop deze zeef om cendol-sliertjes mee te maken:

   width=

  Nog meer non-food. De allerbeste shampoo:

   width=

  Asian Delight in Osdorp

  We rekenden af want we moesten door. Osdorp wachtte op ons. Daar zijn we ook even geweest, waarover later wellicht meer. Wat ik jullie voor nu mee wil geven is dit afhaaltentje in Osdorp’s Westmarket:

   width=

  Ga daar heen, doe een rondje in het foodcourt en neem bij Asian Delight de gevulde tofu mee.

  Toko Bandung aan de Pieter Calandlaan is ook fijn en je kan er ook zitten maar die sloegen we even over. Voortschrijdend inzicht, immers: de finale moest nog komen.

  Ga me niet vragen hoe we dit allemaal op hebben gekregen en waar we het laten want ik heb werkelijk waar geen idee. De vorige keer at ik met hetzelfde team bij Yogya. We namen toen plaats aan een catwalk van gerechten.

  Heel binnenkort verschijnt deel 2 van de tokotour met daarin The Grand Finale!! Stay tuned.

  Toko Makassar

  • Sam van Houtenstraat 35, 1067 JA, Amsterdam
  • Open: 020-6130634
  • Telefoonnummer:

  Asian Delight

  • Osdorpplein 53, 1068 TC Amsterdam
  • Open: ma t/m za van 11-20u do van 11-21u, zo 12 – 20u
  • Telefoonnummer: +31 (0)20-6190 500

  Toko Bandung

  • Pieter Calandlaan 333-335, 1068 NH Amsterdam
  • Open: ma t/m za van 10-19u
  • Telefoonnummer: +31 (0)20-6199103 | +31 (0)6-21225104 | +31 (0)6-26858598

  Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

   We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

   Wat eet je hier?

   Qua snacks: verse onde onde, bacang, klepong, lemper, bika ambon, apem, wajik met nangka, roti baso, martabak, kue talam (zeldzaam in NL) en kue serabai. Ze verkopen ook complete maaltijden.

   Bijzonderheden

   Op zaterdag wordt een enorme lading snacks vers bereid. Wees op tijd maar ook niet te vroeg en sla aan de vitrine klepong achterover om vervolgens wat snacks voor onderweg mee te nemen én een voorraadje voor in je vriezer.

   Afhalen en bezorgen

   Afhalen

   Overige informatie

   Alcohol: Nee
   Halal: Ja
   Kosjer: Nee
   Vegetarisch: Ja
   Vegan: Ja