Restaurants

Op bezoek bij The Queen of The Johnny Cake in de Bijlmer (met video!)

By Mooncake

Bij Yvette, The Queen of the Johnny cake, eet je niet alleen verrukkelijke johnny cakes maar ook andere Antilliaanse en Dominicaanse gerechten klassiekers!

Gisteren at ik als ontbijt mungbonensoep met heel veel verse gember en groene groenten. Vanachter mijn verwarming hield ik mijn straat goed in de gaten. Een johnny cake als toevoeging was hier op zijn plaats geweest. Met bakkeljauw bijvoorbeeld, hete kip of gesmolten kaas.

En toen kwam de persconferentie met nieuwe maatregelen. De rest van de dag ben ik in de ban van het nieuws geweest. Ik houd mijn hart vast voor verdere regels die nog gaan volgen voor ons land. Mijn shiatsuleraar David Lonsdale zegt altijd: “Ja, als alles goed gaat dat is leuk, maar je leert niks, HAHA! Als dingen misgaan, dat is interessant want dan leer je wat!” Waarvan akte. Klik hier als je ook zijn wijsheid op je gegooid wil hebben.

Mamma Nature

De natuur heeft ons op onze knieën. Ze dacht ik geef al die signalen af en jullie gaan fluitend verder met vliegen, consumeren en werken. Hier, heb je een virus, dan gaan we zien hoe snel de lucht weer schoon is.

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

    We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

    We gaan hier sowieso iets van opsteken – hopelijk een heleboel. We zien in ieder geval dat doktoren, verplegend personeel en leraren nogal essentieel zijn voor een samenleving. Wellicht goed om die laatste twee groepen een keer een opslag te geven. Meestel geldt hoe belangrijker je werk hoe hoger je salaris?

    Johnny Cakes

    Soit. Corona of niet – you gotta eat! Onlangs, in onbezorgdere tijden, maakte ik een video met Yvette a.k.a. The Queen of the Johnny Cake, je vindt ‘m verderop in dit artikel. Dit is één van haar gezellige eetstalletjes:

    yvette's_kitchen_amsterdam_mooncake.nl

    Abonneer je sowieso maar even op mijn YouTube-kanaal, dan word je een blijer mens en als je al je werk kwijt bent door corona, heb je wat te doen.

    The Queen resideert in Amsterdam en je kan haar opzoeken en haar eten opeten. Net als ik deed. Voor wie niet weet wat een johnny cake is, zie hier in vol ornaat:

    johnny_cake_Amsterdam_mooncake

    Johnny cakes worden op de Antillen maar ook in andere Caribische landen gegeten en door migratie vind je ze ook in Noord-Amerika en Europa Men eet ze als ontbijt, snack, streetfood en veel op zondag.

    Verschillende landen met verschillende Johnny’s

    Verschillende landen hebben verschillende varianten. In Jamaica is er sprake van een gefrituurde dumpling. In Amerika worden ze gegeten als platte pancakes van maismeel met bijv. siroop en bacon. Terwijl de johnny cakes van de Antillen van bloem zijn en gefrituurd, opengesneden en gevuld worden. Deze varianten zijn hartig maar stiekem ook een beetje zoet en dat maakt ze extra verslavend. Hier liggen ze te rusten:

    johnny_cake_amsterdam_yvette_mooncake

    De naam schijnt van journey cake te komen omdat het een cake voor onderweg is. Een goeie johnny cake is luchtig, niet te vettig en met een mooi crustje. De cake op de foto bovenaan is met bakkeljauw, maar met tonijn en gesmolten kaas bestaat ook. Of met een zoete vulling. The Queen Yvette gaat nog een stukje verder en verkoopt zelfs Johnny burgers! Gotta love her.

    Waar Johnny vandaan komt

    Er gaan verschillende verhalen rond over waar de broodjes vandaan komen. Ik was zelf nog niet geboren toen men voor ‘t eerst een johnny bakte dus kan daar weinig zinnigs over zeggen. Er is mij verteld dat ze oorspronkelijk uit Trinidad & Tobago komen maar The Queen zei weer wat anders. Check hier de video om haar antwoord en mijn happen te zien:

    Yvette’s kitchen

    Yvette is beroemd en geliefd geworden in de Bims met haar johnny cakes maar ook haar werk voor de gemeenschap. Zo geeft ze kookworkshops in buurthuizen voor mensen met een laag inkomen. En in december bezorgt ze kerstpakketten voor mensen met een kleine portemonnee en ze heeft een eigen TV-programma bij Salto. Ze doet haar Queen-titel dus eer aan. In actie:

    Yvette's_kitchen_Amsterdam_mooncake

    En je vindt naast Antilliaanse klassiekers ook Dominicaanse, Venezolaanse en Boliviaanse gerechten. Denk arepa’s, picada etc. En mensen komen van ver en nabij voor haar kabritu stoba (geitenstoof), heerlijk zacht en valt zo van het bot, hieronder geserveerd met moro rijst (rijst met bonen):

    kabritu_stoba_amsterdam_mooncake

    Verder op het menu: steak na wea (gestoofde steak), lengadi baka (gestoofde rundtong), kabez hu higra (kop en lever), mondogo stoba (gestoofde pens), rabu baka stoba (met ossenstaart) en papaya stoba (vul zelf in). Voor wie denkt ik wil geen vlees: komkommer chiki stoba is ook verkrijgbaar – een stoofgerecht met boskomkommer (smaakt naar een nootachtige komkommer) dat je beslist een keer moet proberen. Met rijst met bonen bijv. of funchi (spreek uit foentjie). Een soort pudding ofwel cake van maismeel. Interessant feitje: mais is een inheems ingrediënt in het Caribisch gebied maar de bereidingswijze is weer beïnvloed door West-Afrika. Als toetje neem je kesio (flan) of bolo di glas (pudding van gecondenseerde melk). Sowieso is het belangrijk als inwoner van dit land om de Antilliaanse keuken te kennen, ongeacht je afkomst. Dat is ons culinair erfgoed.

    De Antilliaanse keuken

    Wonder boven wonder is de Antilliaanse keuken nog niet heel bekend in Nederland. Als je een gemiddelde Nederlander vraagt een Antilliaans gerecht te noemen, heeft ie waarschijnlijk geen antwoord klaar. Sommige mensen denken bij de Antilliaanse keuken vooral aan kipschnitzel, vlees van de BBQ en gebakken aardappels. Sommige mensen denken helemaal niks. Maar zoals je bij Yvette kan proeven is de keuken meer dan dat.

    De drie grootste eilanden in de Caribische zee die bij Nederland horen zijn de ABC-eilanden: Aruba, Bonaire en Curaçao. De originele bewoners waren de Indianen maar van hun (eet)cultuur is helemaal niets meer over in de hedendaagse Antilliaanse keuken. Met dank aan de gewelddadige Europeaanse kolonisten en de ziektes die zij meebrachten. De komst van Spanjaarden, Hollanders (al dan niet Joods), Afrikanen en immigranten uit Amerika, Zuid-Amerika en Azië (uit Indonesië en China) hebben de Antilliaanse keuken van vandaag gevormd. De VS zijn dichtbij en hebben ook weer invloed. Niet alleen met hamburgers en pizza’s maar ook met verschillende soorten taarten zoals carrot & red velvet cake. De kruiden en specerijen die de gerechten op smaak maken komen van over de hele wereld. Vaak bereid op z’n Creools en dat betekent veelal: pittige pepers & stoven!

    Yvette’s kitchen is misschien wel de beste plek in Nederland om een intro te krijgen in de Antilliaanse én Caribische keukens. Of om er je heimwee weg te eten als de keukens je wel bekend zijn.

    Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

      We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

      Wat eet je hier?

      Johnny cakes, kabritu stoba, arepa's, lengadi baka (gestoofde rundtong), kesio (toetje) enz. enz.

      Bijzonderheden

      Naast Antilliaanse gerechten vind je hier ook Dominicaans, Venezolaans en Boliviaans eten en dat is een zeldzaamheid in Nederland.

      Afhalen en bezorgen

      Afhalen

      Overige informatie

      Alcohol: Ja
      Halal: Ja
      Kosjer: Ja
      Vegetarisch: Ja
      Vegan: Nee