ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Recepten

Oekraïense klassieker: Holubtsi

By Mooncake

Een van mijn favoriete kookboeken uit de Mooncake kookboekencollectie in de Centrale OBA is Mamoeshka van Olia Hercules. Een verfrissend Oost-Europees kookboek met heel veel mooi en lekker eten uit onder andere Oekraïne.

In de receptvideo hieronder maakt Olia holutsbi: gevulde koolbladeren die zachtgekookt worden in tomatensaus en met overdadig veel dille. De rolletjes doen me denken aan Palestijnse malfouf, die je in Nederland hier eet.

Bekijk ook Olia’s Instagram om te zien hoe zij zich in zet voor de situatie en vooral de mensen in Oekraïne. Hieronder het recept voor haar koolpakketjes.

Dit heb je nodig voor 12 stuks:

  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 grote fijngesneden ui
  • 1 geraspte wortel
  • 1 tl basterdsuiker
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 vers laurierblad
  • 1 blik tomatenstukjes
  • 1 savooikool, 12 losse bladeren
  • Zeezout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 250g rundergehakt
  • 250g varkensgehakt
  • 160g rijst, voorgekookt en uitgelekt, boekweit kan ook gebruikt worden
  • 40g berberries aka zuurbessen (optioneel want niet altijd te vinden)
  • 100 ml zure room
  • een bosje fijngesneden verse dille

Zo maak je holubtsi (12 stuks):

  1. Maak eerst de saus. Verhit de olie in een braadpan met dikke bodem. Fruit de helft van de ui en de geraspte wortel op middelhoog vuur 5-10 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de suiker en de tomatenpuree toe en kook 1 minuut. Voeg het laurierblad, de tomaten en 400 ml water toe en breng goed op smaak.
  2. Blancheer de koolbladeren 2 minuten in kokend water. Spoel ze daarna af in koud water en laat ze goed uitlekken op keukenpapier.
  3. Meng het gehakt, de voorgekookte rijst (of boekweit), de berberries, zout en peper en de overige gesnipperde ui en een deel van de dille. Leg 50 g van de vulling op elk koolblad en vouw in pakketjes.
  4. Leg de pakketjes op de saus, met de gevouwen kant naar beneden, en stop ze goed naast elkaar zodat ze niet uit elkaar vallen.
  5. Kook op laag vuur ongeveer 45 minuten of tot ze gaar zijn. Serveer met veel gehakte dille, zuurdesembrood en een klodder zure room ernaast.