About

Verborgen culinaire parels, dat is waar MOONCAKE alias Jonneke de Zeeuw specialist in is. Op deze website vertelt ze je waar je gegeten moét heb voor je deze planeet weer verlaat en waarom. Geen hippe hotspots of chique restaurants maar plekken die tot haar grote verbazing vaak onterecht onderbelicht zijn. Met haar artikelen en video’s biedt ze kleine, bijzondere ondernemers een podium en brengt ze bovendien in kaart hoe goed het Nederlandse culinaire landschap er op dit moment uitziet. Voor haar eerste boek Mooncake – het bakboek: van bolo di pistacho tot medovik & fantacake bezocht ze 17 verschillende deelnemers en bundelde ze hun meest bijzondere recepten. Van de immens populaire bloggende zusjes de Kookmutsjes tot de trots van de Hindoestaanse gemeenschap en van een Syrische toppatissier tot de koning van de Antilliaanse bolo’s. 

—————————————————————————————————————————————-

Deze about schreef ik toen ik net begon: 

Mijn vlakke land en het gemis van het Midden-Oosten

Toen ik net in de Indische buurt in Amsterdam kwam wonen wist ik culinair gezien niet wat me overkwam. Daarvoor woonde ik midden in het centrum en was ik aangewezen op de plastic doosjes met 3 steeltjes peterselie van de AH waar je nog geen eetlepeltje tabouleh van kon maken en op een überhippe supermarkt waar je teentjes knoflook en korrels himalayazout per stuk koopt. In de Amsterdamse Javastraat struikelde ik over de bergen peterselie, munt, koriander en vond ik bijna alle groenten en fruiten die er zo ongeveer bestaan in deze zoetzure wereld; van cactusvrucht tot sopropo.

De Indische buurt veranderde de inhoud van mijn keukenkastjes drastisch. En dat was ook nodig. Ik was net terug van een jaar in het Midden-Oosten en merkte dat ik niet goed kon omgaan met de boterhammen met zweterige kaas (want: te lang bewaard in ’n plastic zakje) die mensen om mij heen als lunch aten.

In het Midden-Oosten was ik gewend om ’s middags te lunchen met koekjes gemaakt van zoete aardappel en quinoa, salades van kikkererwten, couscous en linzen, quiches boordevol groentes, falafel, hummus, sabich, bureka’s, gegrilde aubergine, gevulde uien/tomaten/paprika’s, kebab, kubbeh, enzoverder, enzovoort. Sla een boek open van Ottolenghi & Tamimi en je weet waar ik over praat. Leg daar dan een geplette boterham met kaas naast die lichtjes zweet omdat ie te lang in een doorweekte fietstas is vervoerd en je kan enigszins begrijpen hoe ik me voelde toen ik net terugkwam in mijn vlakke land.

Kijk dit at ik als ontbijt in the Midden-Oosten:

Shakshuka / hummus / flatbread etc. for breakfast.

Shaksuka, flatbread, hummus, zwarte linzen, overvloed aan groenten, Syrische olijven etc. 

In dit blog neem ik jullie mee op avontuur naar het lekkerste (street)food dat deze aardbol ons te bieden heeft. Van baka bana’s tot kubbeh’s en van granaatappels tot kaneelnoten. De leukste toko’s, supermarkten, afhaaltentjes en meer van dat komen aan bod én daarnaast deel ik ook mijn recepten met jullie. Enjoy!

p.s. nog even over de naam mooncake: toen ik 17 was, liep ik over de Amsterdamse Zeedijk en zag ik een heleboel ondefinieerbare baksels (waaronder mooncake) in de etalage van een smoezelig Chinees bakkertje. Ik was gefascineerd maar durfde niet naar binnen. Dit  moment staat symbool voor mijn nieuwsgierigheid naar onbekend eten en dit blog gaat over al die keren dat ik wél ergens naar binnen ben gestapt om nieuw eten te ontdekken. 

9 Reacties
 1. Beantwoorden

  Peter Mollet

  11 juli 2017

  Hallo Jonneke,
  Compliment voor jouw website en je bent as donderdag van harte welkom! Wij zullen met allen er alles aan proberen te doen om onze diverse keukens zo goed mogelijk te presenteren. Kom maar proeven in de Markthal Veldhoven, Kromstraat 28! Groetjes Ika van Warung Enak.

  • Beantwoorden

   jonnekedezeeuw

   11 juli 2017

   Hey Ika, dankjewel voor je lieve bericht! Ik kijk ernaar uit, tot dan! Groetjes, Jonneke

 2. Beantwoorden

  Valentijn Van Urk

  6 juni 2018

  Good evening, leuke website! Tot ziens bij El Qatarijne in Utrecht een keertje? #EastMeetsWest

  • Beantwoorden

   jonnekedezeeuw

   7 juni 2018

   Dankjewel Valentijn! Ja, wie weet…liep er laatst langs! 🙂

 3. Beantwoorden

  Robbert Peek

  2 december 2018

  Hi Jonneke, op zoek naar een lekkere toko kwam ik je video over Warung Barokah tegen. Wat een heerlijk eten laat je allemaal zien in al je ontzettend leuke video’s. Ik heb de hele middag zitten kijken. Je hebt mijn culinaire wereld vergroot!

  • Beantwoorden

   jonneke

   4 december 2018

   Hey Robbert, wat leuk!! Je bent ze gewoon gaan bingewatchen :-). Warung Barokah is heerlijk. 45 minuten reizen voor mij maar heb het er altijd voor over!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER