Editorial
Food & travel guide voor Baku en Qəbələ, Azerbeidzjan
Dit is je ultieme Food & Travel guide voor Baku en Qabala in Azerbeidzjan...Met adressen voor de beste kebab, een Soviet-bakkerij en...
Begin mei was ik in Azerbeidzjan en dat was fantastisch. In deze guide deel ik de adressen met je die je niet mag missen, mocht je die kant op gaan.
Baku
Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan wordt ook wel de liefdesbaby van Iran, Parijs en Dubai genoemd. Ik vond het een super relaxte, levendige stad en heb alleen maar lekker gegeten. Hieronder de adressen die je niet mag missen en een beetje extra…
Shirvanshah Museum Restaurant
Dit museumrestaurant in een 200-jaar oud paleis is een hele beleving. Je eet er Azerbeidzjaanse klassiekers omgeven door Azerbeidzjaanse tapijten, schilderijen, instrumenten en meer.
Het pand is gigantisch en lijkt maar door te gaan, zaal, na zaal, na zaal. Je kan in een ruimte met andere gasten plaatsnemen of een eigen vertrek krijgen waar je in volledige privacy je buik rond eet. Soms wordt er ook muziek gemaakt.
Ik at hier verrukkelijke nar qovurma (vleesgerecht met heel veel granaatappel), shah plov (het nationale gerecht van Azerbeidzjan, hieronder op de foto), dogva (koude yoghurtsoep) en onvergetelijke kip van een boerderij uit de buurt met ingemaakte uitjes.
Lezzet
Een prachtpatisserie met voetbalvelden aan Azerbeidzjaanse pakhlava, allerlei zoete en hartige pasteitjes, prachtig versierde broden en een afdeling met vers eten om mee te nemen. De patisserie wordt verpakt in prachtige dozen en tassen, alsof je boodschappen gedaan hebt bij Chanel. In deze video zie je wat ik bedoel.
Sweet Levantine
Hier eet je verschillende soorten kunafeh en katmer en meer. De kunafeh met gemengde noten hieronder op de foto is een absolute aanrader. Check hier de video van mijn proefsessie.
Mari Vanna
Bij Mari Vanna waan je je in de woonkamer van de rijke tante die je nooit had uit Oekraïne, Belarus, Rusland, Azerbeidzjan en Georgië. Omringd door babushka’s en enorme potten ingemaakte groenten en fruit eet je tot je niet meer kan. Viskoekjes met zure room en dille met een berg comfort ernaast in de vorm van een zachte aardappelpuree bijvoorbeeld. En de beste borscht tot nu toe at ik hier. Met kidneybonen en stukjes stoofvlees. Als dessert nam ik een flink stuk medovik (honingtaart). De bediening is snel en erg aardig. Mari Vanna opende ooit in een privé appartement in Sint Petersburg maar heeft inmiddels ook vestigingen in Moskou, Londen, New York en Baku dus.
Chayki restaurant
Bij mooi weer waai je hier lekker uit op een dakterras met uitzicht op de Kaspische zee en fantastisch eten.
Binnen zitten is hier ook niet erg, het interieur is fijn.
Ik at hier een mix van Azerbeidzjaanse en Georgische gerechten en alles was vers en verrukkelijk. Er kwam een complete sac op tafel met vlammen en al, waar kebab en groenten op lagen te pruttelen. En de kachapuri is hier geen kano van brood met kaas, gesmolten boter en een zacht eitje maar een enorme kaasrol vers uit de oven, bestrooid met sesam en sumac. De mezze zijn een droom.
La Kükü
Doe jezelf een plezier en ontbijt in de prachtige tuin van La Kükü. Met op het menu kükü (een soort frittata) in allerlei soorten. Boordevol groene kruiden bijvoorbeeld (ik ken die als de Iraanse kuku sabzi) maar ook met walnoten. Je kan ook een uitgebreid ontbijt bestellen, dan komt er van alles en nog wat op tafel. En dineren en wat drinken kan ook trouwens.
Check hier ook de video die ik maakte.
Çay Bagi 145
In de theetuin van Çay Bagi 145, in het oude centrum van Baku, kun je lekker hangen op het terras en als je zin hebt, lurken aan een waterpijp.
Cocacola Kafe
In dit Soviet-stijl café staan soms rijen tot op de stoep voor de verse deegwaren. De met aardappel gevulde pirozhok bijvoorbeeld die geserveerd wordt met pittige tomatenchutney. Neem een hap van de goudbruine, langwerpige oliebol en vul de binnenkant met het sausje. Azerbeidzjaanse thee erbij of een koffie en geniet van je omgeving.
Alle andere broodjes zijn ook de moeite waard, bijvoorbeeld de qutab (gevuld platbrood). De prijzen zijn nog steeds zo laag als in de Soviettijd, zegt men. In deze video die ik maakte zie je meer van de sfeer.
Eskulap Restoran
De inrichting is hier simpel en het eten des te decadenter: je eet hier gruwelijk lekker homefood. Wees gewaarschuwd want je kebab-standaard wordt hier naar ongekende hoogten getild. En dat voor €3,- per kebabsoort. Kabab met walnoten, khan kebab (met lever), lulu kebab (gehakt met ui en kruiden), je kan hier eigenlijk alles blind bestellen. Mits je van lever houdt natuurlijk, anders een beetje opletten.
Nog een paar leuke losse tips:
- Ook als je niet in het spectaculaire Four Seasons Hotel in Baku verblijft kun je er een drankje doen op het relaxte terras. Ik dronk de Tarragon Cocktail (met dragon dus) en die was erg lekker.
- Voor het populaire streetfood tantuni ga je naar Köz Halil Usta Tantuni 28 May of de locatie M. Naxçivani
- Kurban Said is een charmant restaurant in de oude stad dat Azerbeidzjaanse klassiekers serveert zoals mangal salati en shah plov als eenpersoonsportie.
- Bij Paris Bistro eet je gepocheerde eieren met zalm en een macaron na. Met Azerbeidzjaanse thee.
- HamamBath is de plek voor een spa-ervaring die je niet snel zal vergeten. Met lekker eten. Check hier de video die ik maakte.
- Zin in koffie? Ga bijv. naar: Baristica Coffee Roastery, United Coffee Beans of 42 Coffee Roasters.
- Check hier ook de video’s die ik maakte over mijn ervaringen in Azerbeidzjan.
Qəbələ
Na een aantal nachten Baku reisde ik door naar Qəbələ, een bergachtige plaats waar je onder andere de Savalan-vallei vindt en ski-resorts. Onderweg vanuit Baku kom je superveel picknickplaatsen in de bossen tegen, al dan niet in combinatie met eten dat er bereid en verkocht wordt. En wat dacht je van deze geweldige markt met fruitleer, ingemaakte groenten en fruit, bloementhee, specerijen en meer:
Aspi winery: Azerbeidzjaanse Savalan-wijnen
Als je in Qəbələ bent, bevind je je in het gebied waar het moderne wijn maken achtduizend jaar geleden begonnen is. De perfecte manier om daar meer over te weten te komen is door een tour te boeken bij Aspi winery waar per jaar een miljoen Azerbeidzjaanse Savalan-wijnen geproduceerd worden. De Savalan-vallei heeft vier verschillende klimaatzones en daarmee de ideale omstandigheden om druiven te verbouwen.
Na afloop wordt er uitgebreid en verrukkelijk geluncht, uiteraard met verschillende Savalan-wijnen.
Check hier ook mijn video om meer te zien.
Caspian Balıq Evi
In je eigen blauw-witte privé huisje op het water en met de bergen als achtergrond, eet je hier mezze en vis uit de tandoor, die je zelf mag uitkiezen.
Qəbələ Xanlar Resort
Hier beleefde ik een restaurant-ervaring die absoluut een plek heeft weten te veroveren op mijn culinaire harde schijf. Xanlar is een soort pretpark voor foodies met overal stromende riviertjes, bruggen, tierelantijnen en houten huisjes waarin je je terugtrekt om met een groep te eten.
Op verschillende plekken op het terrein wordt eten gemaakt. Qutab bijvoorbeeld (gevuld platbrood) of erg goeie kebab. De lamskoteletten zijn me in het bijzonder bijgebleven. Je drinkt er Savalan-wijn bij of limonades van ingemaakt fruit.
Al het eten dat op tafel beland wordt lokaal door Xanlar verbouwd. Check hier de video van deze spectaculaire eetervaring.
Handige algemene tips:
- Koop een simkaart, bijvoorbeeld bij Ganjilik Mall in Baku. Je bent niet in de EU nl. en voor minder dan €10,- ben je onder de pannen.
- Taxiritten kosten €1 – €2,-. Super goedkoop dus. Je bestelt ze via de Azerbeidzjaanse versie van de Uber app – Uber AZ heet die. Bij mij lukte het niet die te installeren dus ik heb gewoon de Bolt-app gebruikt die ik ook in NL gebruik. Er is ook nog Yango, daar heb ik geen ervaring mee.
- Ik was een deel van mijn reis alleen als vrouw en ben door niemand lastiggevallen, ook niet als toerist. Je kan in principe dragen wat je wil (als je maar wel iets draagt), in Baku althans. Heb genoeg vrouwen gezien met crop tops en diepe decolletés.
- Hotels zijn erg betaalbaar. Ik sliep voor €30,- per nacht in een enorme hotelkamer.
- De supermarkt in Azerbeidzjan is ook leuk om te checken en food souvenirs te kopen. Je vindt er naast Azerbeidzjaanse producten ook Turkse, Iraanse en Soviet-invloeden.
- Het waait altijd wel in Baku. In de hete zomer is dat je redding. Ik was er begin mei en toen was het vaak nog net te koud om in een t-shirt rond te lopen, door die wind. Op veel terrassen liggen dekentjes maar een trui of jasje is rond die tijd dus handig.
- Uit eten gaan is in vergelijking met de meeste Europese landen erg goedkoop in Azerbeidzjan. €3,50 voor een ontbijt met roerei en groenten in een mooie setting midden in het centrum en €8,- voor een hoofdgerecht.
- Vanuit Nederland is er geen directe vlucht naar Baku, je vliegt vanuit Schiphol via Istanbul en stapt daar over.
En tenslotte: via deze link kun je je verdiepen in de mensenrechtensituatie in Azerbeidzjan en hier lees je meer over het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan.