Editorial
Afro-Caribisch, Taiwanees en Algerijns: dit zijn mijn leukste ontdekkingen in Parijs!
De meest bijzondere ontdekkingen in Parijs op een rij. Waar eet je Taiwanees, Afro-Caribisch en Algerijns in de Franse hoofdstad?
Parijs kan aardig overweldigend zijn, zeker voor foodies zoals wij, je struikelt er namelijk over het goede eten. Een tactiek die ik graag toepas is het delen van gerechten met je reisgenoot zodat je op meerdere plekken kan ontbijten, lunchen, dineren en snacken en je dus zoveel mogelijk verschillende eetmomenten creëert. Maar dan nog, je kan een leven lang in Parijs wonen en nooit uitgegeten raken.
Frankrijk heeft een hoop eigen culinaire tradities maar inmiddels vind je er ook andere keukens net als hier maar dan weer met andere invloeden. En er is ook fusion ontstaan, onder andere met de Japanse en Syrische keukens (waarover later meer).
Voor nu hier een lijstje met mijn leukste ontdekkingen:
Taiwanees Chez Ajia
Voor vegetarische tarokroketten, rettich cake (lo bak goh), gua bao (gestoomde brioche bun met buikspek) en lo bah (buikspek met steranijs en kaneel) ga je naar Chez Ajia (dat ‘oudere zus’ betekent). Ook gespot: Taiwanese worstjes, gestoomde aubergines en soep met kip en kokkels. En, vergeet de desserts niet!
Een andere goede Taiwanese optie is trouwens FOODI Jia-Ba-Buay.
Algerijns bij Majouja
De Noord-Afrikaanse eetcultuur is in Parijs een stuk uitgebreider dan hier. Daar kom ik nog een keer op terug. Voor nu dit mooie Algerijnse zaakje Majouja gerund door een stel vrouwen die met hart en ziel Kabylische specialiteiten koken. Verrukkelijk eten waaronder brik – een krokante envelop van flinterdun brikdeeg gevuld met tonijn bijvoorbeeld en zo’n zacht eitje dat er dan uit loopt. Niet missen. Net als de amekfoul – de Kabylische couscous, de huisgemaakte drankjes en de koekjes.
Algerijns eten in Nederland doe je hier.
Georgisch bij Tamada
Wie zin heeft in khachapuri (de heerlijke kano hierboven op de foto met boter, kaas en ei), khinkali (stevige dumplings waar je de bouillon uitslurpt) en andere Georgische specialiteiten met Georgische wijnen is bij Tamada aan het juiste adres.
Georgisch eten in Nederland doe je hier.
Cambodiaans bij Mondol Kiri
De Cambodjaanse keuken is elegant en in Parijs alleen al een stuk beter vindbaar dan in heel Nederland. Bij Mondol kiri eet je verfijnde vis gestoomd in bananenblad en groene papayasalade.
Cambodjaans eten in Nederland doe je hier.
Falafel bij L’As du falafel
Wie falafel wil in Parijs is aan de Rue des Rosiers sowieso aan het goede adres omdat daar veel Joodse restaurants zitten. Een absolute hype met rij (maar wel een goed systeem en dus vrij snel) is L’As du falafel. De pita hierboven was heel erg zacht en de hoeveelheid saus precies in balans en dan met stukken goudbruine aubergine, ik was wel even uitgepraat. Vond ik de falafel de beste die ik ooit at? Nee, dat niet. Zou ze een 7,5 geven dus lekker was het wel maar de beste in Parijs dat geloof ik niet. Hier in Nederland at ik afgelopen week betere; luchtiger en met meer specerijen. Nog even doorhappen dus.
Vietnamees bij Banoi Amelot
Bij Banoi Amelot at ik een lunchmenu met voorgerechtje voor iets van €10,-. Ik kon drie verschillende vullingen kiezen voor de gỏi cuốn en ging voor teriyaki zalm, tofu en Japanse omelet. Het pindasausje erbij was erg lekker. En de Vietnamese iced coffee met gecondenseerde melk ook trouwens. Als toetje een gestoomde pandan cake zo luchtig als een wolk.
Nog een echte aanrader is Hanoi Corner, de eerste Vietnamese theesalon en koffiezaak van Parijs! Waar je ook kan eten trouwens.
Minh Chau aan de Rue de la Verrerie nr 10 had knapperige, versgebakken nem voor het raam liggen maar ik heb niet meer de kans gehad om die te proeven (so much food, so little time).
Afro-Caribisch bij Mi Kwabo
Ga hier heen nu het nog kan! Dit is Afro-Caribische creativiteit in de keuken op een manier die in Nederland nog nauwelijks vindbaar is in restaurants. De chef van dit restaurant, Elis Bond, haalt zijn inspiratie uit het Caribisch gebied en nagenoeg alle landen in Afrika en heeft zelf zijn roots liggen in Haiti en Guyana. Zo combineert hij Franse eend met Noord-Afrikaanse harissa en bananen uit de Ivoorkust. Bij “Afrikaans” eten denken mensen al snel aan een goed gevuld bord met rijst en gefrituurde banaan en vis (wat heel lekker kan zijn :)) maar dat beeld doet wel echt tekort aan de rijkheid aan smaken die er te vinden zijn op dat continent. En bij Mi Kwabo kun je dat proeven. Voor nu nog maar heel even helaas aan 42 rue Rodier , t/m 15 augustus ’21, voor daarna gaan de eigenaren op zoek naar een nieuwe locatie.
Russisch bij La Cantine des Tsars
Als je zin hebt in Russische pelmeni (een soort ravioli), piroshki (gevulde en gebakken broodjes), een kom hete borscht en olivier salade ga je naar deze schattige maar ook wel decadente Russische kantine.