ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Boodschappen

Georgische (natuur)wijnen in Nederland

By Mooncake

Een heel erg leuk nieuwtje voor wijnliefhebbers: mijn culi friend Tika is begonnen met het importeren van bijzondere (natuur)wijnen uit Georgië. Ik proefde de volle maar verfrissende oranje wijn (amber wine), gemaakt van vier verschillende druivensoorten: rkatsiteli, kisi, khikhvi en kakhetian.

Wat veel mensen niet weten is dat de wieg van wijn in Georgië staat en dat er daar zo’n 400 verschillende druivensoorten zijn. Wijn rijpt daar in kvevri: een soort kannen van klei (soms gigantisch groot) die onder de grond of in een wijnkelder geplaatst worden. De man hieronder heeft er een vast 🙂 :

Deze manier van wijn maken staat op Unesco’s Immateriële Werelderfgoedlijst. En, na de Sovjettijd kwam er weer meer ruimte voor kleinere wijnboeren die de lat voor het wijnmaken een stuk hoger legden. Laten we hopen dat dit zo blijft.

Het hele goede nieuws voor nu is dat je deze bijzondere Georgische (natuur)wijnen nu kan bestellen in o.a. Nederland via Tika’s website. Als het goed is komen er nog meer mooie Georgische producten bij zoals thee en specerijen…Can’t wait.