Recepten
De Gyoza
In deze post deel ik een recept voor het bakken van de perfecte gyoza a.k.a. potsticker - één van mijn favoriete dumplings ter wereld...
Een tijdje terug, toen het zweet nog op onze bovenlippen stond, werd ik uitgenodigd om bij Amazing Oriental gyoza’s te eten die door Tim Kan gebakken werden, een chef die de Aziatische keuken als specialiteit heeft.
Higher powers
Amazing Oriental is mijn favoriete supermarktketen. Ons land is gezegend met zo’n twintig vestigingen én ze hebben ook nog een webshop. Als ik deze winkel binnenstap, slaat mijn hoofd altijd op hol. Het is als overgenomen worden door een hogere kracht – ik vergeet tijd en ruimte en ga volledig op in de uitgerekte schappen en de drank- servies- en vriesafdelingen. Kijk hoe ver ze reiken:
Meestal trekt de vriesafdeling van een gemiddelde Nederlandse supermarkt niet echt mijn aandacht. Doosjes fruit, doperwten, Magnums, vissticks, pizza’s, roerbaksensaties en groentepannetjes. Tja… Maar bij de meterslange rijen met vriezers van Amazing Oriental kan ik uren rondhangen. Je kan er niet alleen terecht voor bakken ijs in de smaken groene thee, taro, lychee en rode bonen maar ook voor mochi, vegetarische visballetjes, zuurzak, pekingeend, roti paratha, geraspte cassave, scheermessen, kikkerbillen, soyabonen én dumplings in alle soorten en maten. Van mandu tot wantan en gyoza’s.
Alle dumplings verzamelen
Een dumpling eten is voor mij als een cadeautje uitpakken met mijn mond. De verpakking is meestal sober (want van doodgewoon deeg) maar de binnenkant is als het goed is, een feestelijke verrassing. En het leuke is, dat heel veel landen een eigen variant van de dumpling hebben. In Krakau (maar ook in Giesbeek) at ik Poolse pierogi gevuld met schapenkaas en in Den Haag bij Suhumi beet ik voor ‘t eerst in khinkali – een soort paddestoelen gevuld met gaar gestoomde gehakt, verse kruiden en een heerlijke hete bouillon. Slurpen is een vereiste, anders loopt het via je kin zo je nek in en verder (ja, ik spreek uit ervaring). In Nepal hebben ze momo en in Zuid-Afrika souskluitjies met kaneelsiroop, de Joodse keuken kent kreplach en in Turkije maar ook in Afghanistan eet men manti met yoghurtsaus en munt.
Dumpling top 3
In mijn dumpling top 3 staat De Gyoza. En waarom? Omdat gyoza eerst krokant gebakken wordt aan de onderkant en daarna kort gestoomd waardoor happen in zo’n pakketje een fuif van structuren is. Waar een Chinese dumpling vaak wat dikker deeg heeft is de gyoza een dunne en lichte snack en bevat de buidel meer groenten. In Japan eet men ze graag bij een borrel na het werk, zoals dat in Nederland gaat met bitterballen.
Gyoza’s a.k.a. potstickers
Gyoza’s worden ook wel potstickers genoemd omdat de goudbruine onderkant aan de pan blijft plakken. Meestal worden ze geserveerd met een mix van soyasaus, azijn en rode chiliolie. Strooi er nonchalant een haffeltje lente-ui-ringetjes overheen en jou pikt geen mug.
Met Tim Kan bakte ik de één na de andere gyoza. Met kip, eend en vegetarische versies. Hij strooide er een zalige mix aan snippers zeewier en wasabikorrels overheen (te vinden op de Japanse afdeling aldaar). Klik hier om ons bezig te zien in een video. Terwijl Tim en ik bakten, stoomden en hapten, aten we zeewierchips met tempurabeslag. Als je daar ooit de hand op weet te leggen, sla dan flink in.
Diepvriesdingen
Ondanks dat de gyoza uit de vriezer kwam, ontdekte ik toch nog knapperige groenten. Het merk dat Tim gebruikte (Ajinomoto) schijnt in Japan op handen gedragen te worden en zelfs in de vriezers van restaurants te liggen. Men is daar wat minder huiverig voor eten uit de diepvries dan hier. Daar denkt men: het is ingevroren dus extra vers. En hier is het meer: het is ingevroren en dus niet ambachtelijk en dus niet goed.
Achteraf kreeg ik best wat zakken gyoza’s mee wat ervoor zorgde dat ik mijn vriezer moest herinrichten. De rest van het jaar zit ik gebakken.
Gyoza’s bakken met Tim Kan
Wat ik leerde van gyoza’s maken met Tim:
- Ga snel te werk en concentreer je. Als je de gyoza’s precies 2 minuten bakt in een eetlepel olie zijn ze goudbruin en crispy aan de onderkant. Dat is het moment om een scheut water toe te voegen en direct een deksel op de pan te doen. Let op: niet teveel water want dan worden de dumplings te nat en kun je dag zeggen tegen de krokante bite.
- Laat de deksel 2 minuten op de pan zodat de boel gaar gestoomd wordt. Deksel er af en nog 1 minuut doorbakken.
- Verse gyoza’s zijn het lekkerst maar de diepvriesgyoza’s die Tim me voorschotelde scoren ook hoog en zijn alles wat je nodig hebt na een lange dag zwoegen.
En hij kwam nog met een supersimpel en snel recept. Komt ie:
Bak de gyoza’s in een koekepan zoals hierboven beschreven staat. Breng wat water aan de kook in een andere pan. Voeg een schepje kippenbouillon toe (of groentebouillon als je dat liever hebt). Snijd een baby paksoi in behapbare stukken. Voeg toe, samen met de gyoza’s die net klaar zijn. Eet je soep, sterk aan en geniet.
En als toetje kun je aan de appelgyoza. Speciaal uitgevonden voor dit deel van de wereld, want in Japan verkopen ze deze variant niet. Bolletje groene thee-ijs erbij en je steelt de show. Gegarandeerd.
Itadakimasu!
Tip: dit weekend (1 en 2 sep ’18) kun je terecht bij Amazing Oriental Almere, Breda, Nijmegen en Beverwijk om gyoza’s te proeven!
De locatie waar ik was:
Amazing Oriental Duivendrecht
- De Flinesstraat 6, 1099 AL Duivendrecht
- Telefoonnummer: 020-6941016
- Openingstijden: ma en di van 09:00 – 18:00u, woe, do en vrij van 09:00-21:00u, za van 08:30 – 19u, zo van 10:00-18:00u
- Er bestaan meerdere vestigingen, voor een overzicht klik je hier.
Ingrediënten
- Een zakje gyoza's uit de vriezer
- 1 el plantaardige olie
- Lente ui en soyasaus
- baby paksoi en bouillon als je voor de soep gaat.
Bereidingstijd
10 minuten
Overige informatie
Halal: Ja
Kosjer: Ja
Vegetarisch: Ja
Vegan: Ja