Restaurants
Silk Road Kebab House: Oeigoers in Amsterdam-Oost
In dit Oeigoerse eethuisje in Amsterdam-Oost eet je sappige Oeigoerse lamskebab en de veganistische noodlesalade liangpi. Alles zelfgemaakt!
Update mei ’23: Silk Road Uyghur Restaurant (nieuwe naam) heeft nu ook een vestiging aan de IJburglaan 500. Mooi, groot hoekpand met een gigantisch terras aan het water.
There’s a new kid on the block en wel in mijn eigen habitat in Amsterdam-Oost! Net nu ik dacht dat het culinaire aanbod in mijn buurt zo ongeveer wel aan de top van z’n kunnen zat opende er een nieuw eethuisje bij mij om de hoek. Silk Road Kebab House.
Toen ik er in juni binnenstapte waren ze net vijf dagen open. De eigenaren waren meteen heel aardig en zijn ook extreem gastvrij, zo bleek later.
Uyghur Special Wok
Ik werd getriggerd door de kleine lettertjes rechtsonder: uyghur special wok. Een zeldzame keuken in Nederland; er wonen hier ca. 1500 Oeigoeren. Ze zijn veelal afkomstig uit de Xinjiang provincie in het Noord-Westen van China en worden enorm onderdrukt. Er gebeurt daar een hoop verschrikkelijks, als je meer wil lezen dan is hier een artikel. NOS op 3 maakte ook een goeie video. En zelfs in het buitenland, dus ook hier in Nederland, worden Oeigoeren bespioneerd en bedreigd door China. Er is ook een supportgroep voor Oeigoeren in Nederland op Facebook, zie hier.
Best of both worlds
De Xinjiang provincie grenst aan Mongolië, India en Rusland en linkte in vroegere tijden met de zijderoute het Midden-Oosten aan Azië. De Oeigoerse keuken heeft hier van geprofiteerd en heeft zowel Centraal-Aziatische als Turkse invloeden in zich.
De meeste Oeigoeren zijn moslim en dus is de keuken halal. Lamsvlees is goed vertegenwoordigd. Wat je verder ziet zijn ‘hand-pulled’ noodles, dumplings, Oeigoerse pizza, kebabspiezen en gestoomde broodjes. En komijn, steranijs en pepers.
Oeigoerse kebabi on the block
Voorheen zat hier een Turks eethuis en omdat de Oeigoerse keuken nog niet zo bekend is, wordt er, om de oude klanten tegemoet te komen, ook nog steeds lahmacun en döner verkocht:
Maar wie dit bord van een andere kant bekijkt ziet da pan ji en Oeigoerse kebab:
En daar ging ik natuurlijk op aan.
Het houtskool lag al te gloeien en ik besloot sowieso voor de Oeigoerse kebab te gaan:
Van halal lamsvlees en met chili en komijn. Verrukkelijk, zacht en sappig, check dit dan:
Me & my spies:
Made by deze leuke vrouw hieronder, Dilnur, en de eigenaar Adil. Als je binnenstapt bij Silk Road Kebab House merk je meteen dat gastvrijheid uit de tenen van dit duo komt. Ze ademen het, ze zijn het. Op een manier die zeldzaam is in de Nederlandse horeca.
Adil in actie:
Tafereel aan de muur:
Boeketje:
Liangpi – koude noodlesalade
De eigenaresse Dilnur raadde bij de Oeigoerse kebab een koude noodlesalade aan: liangpi, die ze helemaal zelf from scratch maakt en dat is een aardig karwei. De salade in kwestie:
Deze salade wordt vaker gegeten bij Oeigoerse kebab en als je af en aan happen neemt van je spies en het bord met noodles begrijp je waarom. Het wisselt perfect af en je kan blijven eten. Liangpi is pittig en verfrissend en doet het dus ook goed in de zomer. (Leuk dus mocht het nog zomer worden).
Cold skin
Liangpi betekent ‘cold skin’ (ja Engels want koude huid klinkt slecht vind ik) en verwijst naar de doorzichtige noodles. De salade bestaat daarnaast uit gluten (dat is het tahoe-achtige stukje hierboven op de foto (voorgrond)), komkommer, chili-olie en knoflookwater.
Homemade seitan
De gluten (klinkt ook niet per se lekker maar is het wel!!) én de noodles worden door de eigenaresse Dilnur gemaakt door een deeg van bloem, zout en water te kneden, te laten rusten en vervolgens meerdere keer te ‘wassen’ met water. Het water wordt dan wolkig wit door het zetmeel. Je giet het af en laat het water zo’n drie uur staan. Van het stretchy deeg dat overblijft stoom je (met wat bakpoeder) glutenstrips die perfect zijn voor deze salade omdat ze alle smaken opzuigen. Seitan wordt ook op deze manier gemaakt.
Stretchy noodles
En over verspillingsvrij koken gesproken: het zetmeelrijke water wordt gebruikt om de noodles mee te maken. Na een aantal uur is al het zetmeel naar de bodem van de kom gezakt. Als je het water voorzichtig weggiet en het zetmeel doorroert, kun je er de bodem van een bakblik mee bedekken. En als je dat stoomt krijg je een lap waar je noodles van kan snijden waar je liangpi mee maakt.
Huisgemaakte magie
De noodles worden gecombineerd met de gluten, fijne komkommersliertjes, knoflookwater en chili-olie met steranijs en sichuan peperkorrels. Magic en dat gebeurt hier allemaal in een keuken bij mij om de hoek.
Maar niet alleen die noodles worden from scratch gemaakt door de eigenaren. Ook de tugra en Oeigoerse manta (dumplings) en de gosh nan (Oeigoerse pizza/meat pie) en de samsa (gevuld met vlees of groenten). Klinkt als samosa, inderdaad, maar het verschil is dat deze pasteitjes meestal gebakken zijn en niet gefrituurd.
Tip: bestel een pot thee, dan krijg je dit geweldige exemplaar op tafel:
Qazan kebab
Er stonden veel interessante dingen op de kaart (waaronder schapenhoef!) en ik moest me inhouden niet alles te bestellen. Er kwam alsnog een hele hoop op tafel. Want de porties zijn flink bij Silk Road Kebab House. Neem dit gerecht, de Qazan kebab met veel ui en brood:
Zacht vlees, verrukkelijk gemarineerd en sappig. Voor de liefhebbers: er staat ook borek kebab a.k.a. nierenkebab op het menu.
Oeigoers vegetarisch
Wie denkt dat vegetariers en veganisten maar beter de ogen sluiten bij Silk Road kebab house heeft het mis: er staan wel degelijk noodlegerechten met veel groenten op het menu. Vraag de eigenaren naar de opties.
Als toetje kwam er spontaan een schaal met meloen op tafel. Hier een laatste stuk:
Eten met vrienden op zondag:
Wat deze millenials allang wisten weet jij nu ook: neem plaats en eet zoveel als je kan bij Silk Road Kebab House. En neem je tupperware mee, want wij maakten nog heel veel lekkers van de restjes.
In conclaaf:
Silk Road Kebab House is nog niet te vinden op Google maps. Het adres is Insulindeweg 513, 1095CV in Amsterdam. Het restaurant is open van woe t/m ma van 12:00 – 22:00u. Yalla ga!
Er is maar een handjevol Oeigoerse restaurants in Nederland. Je kan ook in Rotterdam en Den Haag terecht.
Update mei ’23: Silk Road Uyghur Restaurant (nieuwe naam) heeft nu ook een vestiging aan de IJburglaan 500. Mooi, groot hoekpand met een gigantisch terras aan het water.
Wat eet je hier?
Oeigoerse kebab met komijn en chili en vegan noodle salade liangpi. Alles is huisgemaakt!
Bijzonderheden
Dit is één van de zeer weinige Oeigoerse restaurants van Nederland. De keuken zit tussen Turkije en Centraal-Azië in.
Afhalen en bezorgen
Afhalen
Overige informatie
Alcohol: Nee
Halal: Ja
Kosjer: Ja
Vegetarisch: Ja
Vegan: Ja