Restaurants
Koksmuts Çinar
In dit Turkse restaurant in Amsterdam-Oost eet je fantastische Adana kebab en een mezze met yoghurt, gegrilde aubergine en chiliboter; wie draagt me weg!
Grillen heeft een magische uitwerking op veel soorten groenten en vlees. Een saai stukje kip krijgt plots een smaak die telt + een krokant vel. Paprika of tomaat wordt ineens reuze-interessant om te eten. Een plek waar grillen tot één van de kernkwaliteiten behoort vind je in Amsterdam Oost – echt een onontdekt ding en dat is vreemd want ze zitten pal aan de Javastraat. Het terrasje heeft tot laat zon en terwijl de hipster-olievlek zich steeds verder verspreid over de terrassen van dito barren in deze buurt, vlij ik neer bij Koksmuts Çinar.
Malse kebabi
Ik heb deze tent een keer ontdekt toen ik er wat afhaalde en zag toen meteen de potentie van de tafel die om de grill heen gebouwd is. Op vrijdagavonden zitten er smeulende, rakidrinkende (Turkse) mannen en vrouwen omheen terwijl de tomaten en vleesspiezen gegrild worden. De eigenaar Mustafa, is van oorsprong slager en leerde het marineren en grillen 15 jaar terug van een Turkse topkok. Dat verklaart meteen de mate van mals- en sappigheid van het vlees dat je daar krijgt. Hij weet wat de beste stukken vlees zijn en dat proef je wanneer je zijn şiş of adana kebabi eet. Je krijgt er een verse salade bij, besprenkeld met een hemelse dressing. De linzensoep barst van de smaak en de auberginesalade is een droom. Gerookte aubergine gemengd met Turkse yoghurt, niet mis te verstane hoeveelheden knoflook en besprenkelt met een soort van chili olie. Turks theetje erbij, een glaasje raki of wijn en chillen in de zon op zijn terras, of binnen aan de grill met een groep (leuk!):
of aan tafel onder een schilderij met Anatolisch tafereel:
Heerlijke rode pepers van de grill:
Ik begon met de linzensoep:
Het beste brood
Het brood komt trouwens uit de beste bakkerij van de straat, die winkel is nl. ook van Mustafa.
Ook bestelde ik de auberginesalade; wat mij betreft één van de mooiste dingen die mijn culinaire vocabulaire kent op dit moment:
Ik zou er bijna in willen baden.
De sappige salade:
…met flamboyante kebab en Turkse thee:
Sappig en al zoals je het wil:
Tomaatje van de grill (ze hebben trouwens ook een vegetarische schotel!):
Stilleven:
De Javastraat in andere tijden op een foto die in het restaurant hangt:
Koffie voor erna (je kan je trouwens ook nog te buiten gaan aan baklava als dessert):
Check en like hier hun facebookpagina, daar vind je ook de menukaart. Het weekend is meestal drukker dus misschien even bellen voor een (grill)tafel. Je kan ook eten afhalen trouwens.
Wat eet je hier?
Hele sappige Adana kebab en een verrukkelijke mezze met veel knoflook, geroosterde aubergine en chiliboter.
Bijzonderheden
In de zomer is er een terras met lang zon en het brood komt uit eigen bakkerij.
Afhalen en bezorgen
Afhalen
Overige informatie
Alcohol: Ja
Halal: Ja
Kosjer: Nee
Vegetarisch: Ja
Vegan: Nee