ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Restaurants

Istanbul dichtbij – balik ekmek in Amsterdam West

By Mooncake

Jammer genoeg is Eminönü balikcisi & köfte permanent gesloten. 

Een week of wat geleden cruiste ik door Slotermeer op zoek naar avontuur. Ik kwam eerst terecht op een markt met een overvloed aan kleding en vettige loempia’s; weinig dat m’n hart sneller deed kloppen. Ik besloot nog even het Bos & Lommerplein aan te doen en daar vlakbij, onder een rij bomen vond ik wat ik nodig had: Eminönü balikcisi & köfte.

Eminönü balikcisi & köfte

Tentjes zoals Eminönü balikcisi zijn de reden dat dit blog bestaat. Toen ik net terugkwam uit het Midden-Oosten miste ik vers, huisgemaakt voedsel van de straat dat je ff hapsnap kan halen en opeten. Eten waar je even op door kan, niet van die meuk waarbij je je 5 min. later afvraagt of je met één enkele winegum, een kauwgompje of zo’n envelop met likstrip, niet beter af was geweest.

Kijk naar de mogelijkheden op een gemiddeld Nederlands treinstation en je weet dat wij inwoners van dit Lage Land het niet makkelijk hebben als we onderweg honger krijgen. Te harde broodjes van de Broodzaak die je gehemelte openrijten; bij elke hap weer een stukje verder, artificiële salades van de AH to go waarin je toch altijd iets proeft wat echt niet naar eten smaakt (als ik daar naar op zoek was, nam ik wel een hap van een stuk bubbeltjesplastic of knaagde ik aan de schors van een boom), of een pasta met een saus zo zout dat alle andere smaken niet meer te onderscheiden zijn waardoor die verse basilicumblaadjes hun noodzaak compleet verliezen. De keuze is niet zo reuze.

Neem Rotterdam Centraal. Een supervet, nieuw station maar de invulling laat te wensen over. Waarom kan ik daar niet eten wat ik in die stad eet? Een bara met mangochutney bijvoorbeeld. Of een goeie Chinese bamisoep to go of dim sum. Of een b’stilla met verse tabouleh. Of friet van Bram Ladage. Dat station laat nauwelijks zien wat Rotterdam allemaal in huis heeft op culinair gebied. Een gemiste kans. En Amsterdam CS doet nu precies hetzelfde. Komt het omdat wij goed, vers eten niet belangrijk genoeg vinden?  Misschien voeren efficiëntie, snelheid, winst, haasten en doelmatigheid toch iets teveel de boventoon in onze maatschappij waardoor we vergeten ons eten ook te proeven i.p.v. het alleen maar te eten? Je zou het bijna denken.

Soit, we roeien met de riemen die we hebben. En we hebben sinds een half jaar Eminönü balikcisi & köfte! Alhamdulillah!!! Sinds ik dit weet, ben ik een gelukkiger mens. Wat je daar eet? Ben je wel eens in Istanbul geweest? Ik twee keer, in betere tijden, en die stad heeft mijn hart gestolen. Aan de westkant van de Galatabrug aan de kade in Eminönü vind je traditionele vissersboten die broodjes met verse gegrilde vis verkopen –> balik ekmek. Die eet je dan op terwijl je kijkt naar de ondergaande zon. Kijk, zo gaat het er daar aan toe: 

Dat briljante concept is nu neergestreken in Bos & Lommer. Emine en haar familie runnen daar sinds een half jaar een klein kioskje waar je deze broodjes kan halen. Mooie zijkant van het tentje:

Eminönü balikcisi & köfte

En achterkant:

Eminönü balikcisi & köfte

Je kan hier ook een broodje huisgemaakte köfte (volgens familierecept) bestellen. Allemaal met sla, tomaat en ui met sumac (friszuur kruid van fijngemalen bessen van de sumakplant/azijnboompje). Het brood is versgebakken. De makreel wordt eerst op een hete plaat gebakken en daarna gegrild op houtskool grill – waardoor ie lekker knapperig wordt en die rokerige BBQ-smaak krijgt:

Eminönü balikcisi & köfte

Eminönü balikcisi & köfte

Of je gaat voor de gegrilde köfte:

 Eminönü balikcisi & köfte

Bestel er een flesje Şalgam bij en je bent klaar voor je geluksmoment. Şalgam is een gefermenteerde drank die gemaakt is van ingemaakte paarse wortel, knolraap en gekookte, gestampte bulgur. De smaak is zout en zuur. Soms wordt het geserveerd met hete peper. Heel anders dan je misschien gewend bent maar wel het proberen waard!

Eminönü balikcisi & köfte

Eminönü balikcisi & köfte

Een Turks theetje of een flesje Efsane Uludag Gazozu kan ook (lijkt een beetje op 7up maar dan met minder bubbels en frambozensmaak):

 Eminönü balikcisi & köfte

Of je gaat voor een ouderwetse ayran; een verfrissende, zoute yoghurtdrank:

 Eminönü balikcisi & köfte

Oh en dit is Emine, zij is minstens zo leuk als ze eruit ziet en echt de belichaming van Turkse gastvrijheid (oprecht en gemeend):

Eminönü balikcisi & köfte

Dus ben je in de buurt of totaal uit de richting, gun jezelf dan deze heerlijke ervaring en ga hier langs!

Eminönü balikcisi & köfte

Jammer genoeg is Eminönü balikcisi & köfte permanent gesloten.