ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Restaurants

De mysterieuze Udon-marktman van Amsterdam

By Mooncake

Bij deze marktkraam in Amsterdam eet je Japans streetfood. Udon en soba soep, omusubi met toijn of tofu en soms kakiage...

Een maand of wat geleden, toen we nog diep in de winter en de lockdown zaten met z’n allen, besloot ik naar Noord te gaan voor een hele lekkere ontdekking. Waarover later meer.

Op de terugweg reed ik langs de ultradrukke Noordermarkt. Het leek daar wel een festival met overal hippies in groepen bij elkaar. En het rook er naar goeie friet. Ik ging recht op mijn doel af: een kom udon noodle soep en een paar omusubi. Ik was onderkoeld en had dringend hartige warmte nodig. Wie zegt dat je je op kou kan kleden heeft nog nooit met vrieskou op een scooter gezeten.

Foodfestival in de Jordaan

Als je vanuit de Noordermarkt de Westerstraat oploopt vind je aan het begin van de straat een aantal hele lekkere eetkramen bij elkaar waardoor je op een soort foodfestival terecht lijkt te zijn gekomen. De kraam waar ik het op gemunt had, staat ook op maandag op de Noordermarkt en is soms op de Ten Kate markt te vinden. En wordt bemand door een mysterieuze figuur:

Japans_streetfood_nederland_mooncake.nl

De udonman

De udonman die de soepen doet. Udon en soba soepen. Met respectievelijk dikke noodles en dunnere boekweit noodles. Ultiem comfortfood.

Japanse_udon_noodles_amsterdam_mooncake.nl

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

  We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

  Een ander doet de omusubi / onigiri met tonijn en mayo (erg smeuig en smooth) of vegan BBQ met tofu en yakiniku saus – een zoet-hartige saus die het ook goed doet op gegrild vlees.

  Japanse_udon_markt_mooncake.nl

  Kijk, dit is het menu / oshinagaki:

  Mysterious_kitchen_official_mooncake.nl

  Ze maken ook weleens extra’s zoals kakiage:

  Ik nam de tempura udon en tanuki soba mee en de tonijn en vegan BBQ omusubi. Je kan het daar ook ergens opeten natuurlijk maar ik had het zo koud dat ik alleen maar naar huis wilde om te ontdooien. Met het risico dat de garnalen in tempura wat minder knapperig werden maar ik kon niet meer denken en dus vroeg ik om een take away verpakking…

  Japanese_udon_amsterdam_mooncake.nl

  Evengoed was de soep heel troostrijk en fijn en verrukkelijk. Een kommetje voor je ziel met heerlijk hartige, uitgebalanceerde bouillon en dan met lekker dikke udon om van te slurpen, tempura garnalen om aan te knabbelen…

  Kamaboko – de fish cake met een draaikolk

  …en: met kamaboko, een plakje fish cake waar een emoticon voor is: 🍥 . Eigenlijk is die emoticon narutomaki om precies te zijn, een kamaboko-soort die je weer terugvindt in o.a. Tokyo style ramen. Grappig detail: de swirl/draaikolk in de narutomaki verwijst naar de kracht en pracht van de Naruto draaikolken in de Naruto zeestraat tussen de Japanse eilanden Awaji en Shikoku. Als het tij daar keert, twee keer per dag, ontstaan daar extreem sterke stromingen die soms tot draaikolken leiden. De roze kleur komt van bietensap of kleurstof.

  Kamaboko is gemaakt van gestoomde witte vis, eiwit, mirin (rijstwijn) zout en suiker en wordt geperst tot een cake waar plakjes van gesneden worden. Zo’n rol kun je in Japanse supermarkten kopen maar zelf maken is ook niet moeilijk. Bekijk deze video voor de allercoolste fishcake designs – van bloem tot pauw. In mijn soep was er een knoop gelegd in het plakje cake:

  Japanese_fishcake_Amsterdam_mooncake.nl

  Ik proefde ook de omusubi (gevulde rijstballen), die met tonijn was favoriet. Lekker smeuïg en met fantastische rijst en gewikkeld in een nori (zeewier). Perfect voor onderweg.

  Onigiri_amsterdam_mooncake.nl

  Voorverpakte Japanse pancakes kun je ook nog meenemen, als toetje:

  Japanse_pancake_mooncake.nl

  Als Japanse pancakes nieuw voor je zijn, check dan even deze video.

  En deze snacks kwam ik ook tegen:

  Japanse_snack_amsterdam_mooncake.nl

  Doe jezelf een plezier en ga op zoek naar deze mysterieuze man. Je bekijkt hier zijn Instagram. Stuur ‘m een dm als je wil weten wanneer hij waar hij staat. Ik heb begrepen dat dit momenteel het schema is:

  Zaterdag: Markt Westerstraat, Amsterdam

  Maandag: Noordermarkt, Amsterdam

  Maar, ik heb deze kraam ook al zien opduiken op de Ten Katemarkt. Dus dm ze als je cravings krijgt.

  Omusubi_amsterdam_mooncake.nl

  Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

   We won't send you spam. Unsubscribe at any time.