ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Restaurants

Lijstje | 5 x bijzondere broodjes – een broodtrip door eigen land

By Mooncake

Nederland houdt van broodjes. En anno nu is er meer variatie op broodjesgebied dan ooit. Broodjes kroket, kaas en kip kerrie natuurlijk, al dan niet met peper en zuur maar ook: knapperige Poolse zapiekanka, de Surinaams-Hindoestaans-Chinees-Rotterdamse dynamite en een Laotiaans broodje dat je niet mag missen. In dit lijstje neem ik je mee op een culinaire broodtrip door eigen land.

Café Paté in Leiden

Laotiaanse baguettes ofwel khao jee pâté kwam ik nog niet eerder tegen in Nederland (wel andere Laotiaanse adressen trouwens, hier en hier) – tot Channaly Manichanh en Bas van Leeuwen in hartje Leiden Café Paté openden. Een broodjeszaak met Laotiaanse roots, midden in de drukste doorloopstraat van de stad.

De Laotiaanse baguettes worden belegd met huisgemaakte paté, ingelegde groenten, koriander en opties zoals buikspek, tofu , avocado of tonijn. De signature baguette komt met huisgemaakte pâté, ingelegde wortel en papaya, komkommer, augurk, varkensvlees, worst, koriander en mayo. Lekker met Laotiaanse thee of Lao iced coffee.

Café Paté, Steenstraat 21, 2312 BT Leiden

Montreal-style pastrami sandwich in Den Haag en Delft

In deze (halal) pastrami shop – de eerste in zijn soort in Nederland – eet je een sandwich die in de vroege 20e eeuw geliefd werd in Montreal, met name onder Joodse immigranten uit Litouwen en Roemenië. De iconische deli Schwartz’s (uit 1928) wordt vaak genoemd als dé plek waar de sandwich wereldberoemd werd.

Ik liep tegen dit adres aan toen ik bij een Indiaas adres lekker streetfood at. “The Montreal” bestaat uit roggebrood, langzaam gerookte beef brisket (ongelofelijk sappig en mals), mosterd en augurken. Alles wordt hier in huis gerookt met de slogan: “Smoke meat everyday” 😂. Eigenlijk is iedereen die ik ken en die hier at tot nu toe lyrisch over alles wat er uit de keuken van de vier vrienden komt die deze zaak opzette. De locatie die ik ontdekte zit vlakbij het strand van Scheveningen maar er zijn meerdere vestigingen: in Den Haag maar ook in Delft. En: er staat ook een Haagse cheesesteak op het menu.

Day Dream Den Haag – Fahrenheitstraat 512, 2561 DH Den Haag | Meerdere locaties in Den Haag en Delft

Poolse Zapiekanka in Amsterdam

Zapiekanka is Pools nostalgisch fastfood op z’n best. Deze opengesneden baguette stamt uit het communistische tijdperk. In de jaren ’80 waren er kiosken in Polen te vinden die deze opengesneden baguettes met allerlei toppings en gesmolten kaas aan de lopende band uit de magnetron toverden. Heel veel ander streetfood was er niet.

Na het communisme wilden mensen niks meer van dit comfortfood weten maar sinds een tijdje is er sprake van een communistische opleving, een soort nostalgie niet qua ideologie maar wel rondom design bijvoorbeeld en zapiekanka dus. Tegenwoordig worden die nl. gepimpt met goeie, vaak lokale ingrediënten en de allerlekkerste combinaties. Bij Kazik krijg je ’m gegrild in de oven (dus geen magnetronromantiek), met opties als spicy toppings of een vegan variant met huisgemaakte paddenstoelenspread.

Kazik,  Bilderdijkstraat 202A, 1053 HM Amsterdam

Bánh mì in Utrecht

Bij dit adres eet je een fijne bánh mì – een Vietnamese baguette. In zo’n baguette zit vaak rijstmeel en bij het bakken wordt er stoom gebruikt voor een extra luchtig broodje. Het exemplaar van Mr. Dam is huisgemaakt en veert lekker terug. Ik at ‘m met zachte, sappige, gegrilde beef, ingemaakte wortel en rettich, koriander, en een kleine beetje mayo. De baguette wordt ook besmeerd met huisgemaakte pâté, net als de baguette een Franse, koloniale invloed. Dit zorgt voor een hartigheid die lekker in contrast staat met de frisse, ingemaakte groenten. Er is ook vega pâté overigens.

Check hieronder ook de video die ik eerder maakte:

Mr. Dam Banh Mi, Steenweg 48, 3511 JS Utrecht

Broodje dynamite in Rotterdam

Dit is het enige broodje ter wereld dat Surinaams-Chinees-Hindoestaans-Rotterdams is. Het gaat hier om een Surinaams puntje (een kruising tussen een pistolet en een wit bolletje) belegd met Surinaams-Chinese char siu (geroosterd varkensvlees met five spice) én Surinaams-Hindoestaanse kip kerrie. Met peper en zuur natuurlijk. Toen ik er voor ’t eerst over hoorde vroeg ik me af hoe lekker ik dit ging vinden maar inmiddels ben ik volledig overstag. En ik schat zo in dat dit broodje me nooit zal gaan vervelen. Het broodje werd bedacht in Rotterdam (where else?) en bij Kiem Foei eet je ‘m ook nog eens op een Surinaamse puntje van Hollandse makelij.

Kiem Foei, West-Kruiskade 29b, 31a, 3014 AK Rotterdam