Editorial
De must eats van Nederland’s nieuwe culinaire landschap
Wat we eten is de afgelopen eeuw drastisch veranderd. Hier lees je wat je gegeten moet hebben om mee te zijn met Nederland's nieuwe culinaire landschap!
De afgelopen 100 jaar zijn de eetgewoonten in dit land drastisch veranderd. We begonnen in de 20e eeuw met AVG en vla en anno nu zijn we uitgebreid naar o.a. baklava, roti en harira. Althans, ik wel. En met mij vele anderen.
Roti zonder roti
Een paar jaar terug alweer kwam de HEMA met roti zonder roti. Tot grote woede en irritatie van veel (Nederlandse) Surinamers. En terecht. Je gaat je bemoeien maar je verdiept je niet.
Ik ben van mening dat elke inwoner van dit land in ieder geval moet weten wat roti is. En zo ken ik nog een aantal andere gerechten waarvan ik denk dat je ze moet weten & eten om mee te blijven komen in Neerland’s culinaire landschap. Ongeacht je roots. En daarom volgt nu een random onvolledig lijstje met gerechten. Ik kan wel 100 gerechten opnoemen. Is er een gerecht dat echt niet mag ontbreken? Stuur me een bericht!
En: als je wil weten waar je dit alles kan eten, gebruik dan mijn zoekbalk!
Daar gaan we:
Indiase dosa en idli
Ik ben dol op dosa en idli’s (gefermenteerde rijstcakejes) kan ik blijven eten. Dankzij onze Hindoestaanse gemeenschap én de komst van Indiase expats is er ontzettend veel lekkers te krijgen. Klik hier en vul in de zoekbalk ‘Indiaas’ in en je ziet waar ik het over heb.
Brabants worstenbrood
Een worstenbrood uit het knuistje bij een knetterend haardvuur: knusser wordt het niet! Bij Houben in Eindhoven verkopen ze ook een vegetarische variant en versies met lam, zalm en truffel. En: worstenbroodjes zijn tegenwoordig ook halal verkrijgbaar (vooralsnog niet bij Houben maar wel op andere plekken).
Kapsalon
Een uitvinding met Rotterdamse, Kaapverdiaanse en Turkse invloeden. Beroemd geworden tot aan de Nepalese elite in Kathmandu. En toen ik een tijdje terug in Valencia kwam ik daar zelfs een eethuisje tegen dat kapsalon verkocht. Voor wie het nog niet kent: in de basis is het friet met shawarma of döner afgetopt met kaas en gegrild. Maar tegenwoordig bestaan er eindeloos veel variaties.
Turkse gözleme
Bij Turks eten denken veel mensen in Nederland aan een broodje döner. Maar eigenlijk is een goedgevulde, verse gözleme vaak veel lekkerder. Die eet je hier bijvoorbeeld (vraag of ze een verse voor je maken!).
Antilliaanse johnny cake
Johnny cakes zijn hartig maar stiekem ook een beetje zoet. Ze worden gegeten met gesmolten kaas of met bijv. tonijn of bakkeljauw. Deze broodjes komen oorspronkelijk uit Trinidad & Tobago (blijft een vette naam voor een land. Of voor een tweeling als je die ooit krijgt) en zijn ideaal voor onderweg. De naam komt niet van Johnny die een cake bakte maar waarschijnlijk van de naam Journey Cake (want: voor onderweg).
Afghaanse mantu
De Afghaanse keuken is dankzij handelsroutes beïnvloed door o.a. Iran, Mongolië en India. Mantu is daar een goed voorbeeld van: dumplings met yoghurt, munt en een tomatensausje (met linzen). Een absolute crowdpleaser. Hier eet je lekkere.
Poolse pierogi
Poolse dumplings met schapenkaas en dan krokant gebakken in boter! Ja, ja, jaaa! Bekijk hier waar je ze lekker kan eten.
Roti met kip mét bot (geen filet) of doks of lam en eet met je handen
Kip met bot is gewoon het lekkerste. En eten met je handen hoort erbij. Scheur die roti en peuzel op! Met doks (eend) of lam kan ook.
Patatje rendang
Bij gebrek aan een foto van een patatje rendang, hierbij een foto van een heel goed bord eten. Met droge rendang op de voorgrond. Nu ook verkrijgbaar in Nederland: het patatje rendang. Met een nattere rendang variant. Patatje stoofvlees dus.
Pakistaanse fudge
Alleen al voor de kleuren zou je dit Pakistaanse genot in huis moeten hebben. Er gaat vaak ghee, kardemom en (gecondenseerde) melk in. Er bestaat halwa met wortel of dadels bijv. en burfi (een soort borstplaat) met kokosnoot. Er zijn eindeloos veel variaties. Mega machtig wel maar de winter duurt lang hier dus eet maar op.
Jollof rice met shito en fried plantain
Jollof rice is de nasi van o.a. Nigeria. Heel West-Afrika claimt de allerbeste te maken. Komt oorspronkelijk uit Gambia en Senegal zegt men maar zeg dat niet hardop tenzij je nood hebt aan een flinke discussie. Eet er shito bij. Dat betekent peper. Een sausje met karakter dat wordt gemaakt van heel veel uien, olie, tomatenpuree, gember, chili en gedroogde en gemalen vis, garnalen of rivierkreeftjes. Fried plantain is een crowdpleaser en elke hap zegt je dat alles maar dan ook alles goedkomt.
Marokkaanse bastilla
Spectaculaire pastei. De variant met kip, ui, saffraan, amandel en kaneel is mijn favoriet. Hier eet je enorm lekkere.
Sponscake met pandan (spekkoek mag ook)
Luchtige gifgroene sponscake vind ik werkelijk verrukkelijk. Je ziet ‘m hier op de foto. Alsof je een hap neemt van een wolk. Maar dan met smaak. Spekkoek behoeft geen uitleg meer (hoop ik?). Wel? Google maar even dan.
Moksi alesi (bita wiri bijv.)
Moksi alesi is een Surinaams-Creools rijstgerecht dat stamt uit de tijd van de slavernij. Van overgebleven kliekjes werd een soort nasi gemaakt. Er is geen vast recept voor dit gerecht; er bestaan verschillende soorten. Zo heb je bita wiri moksi alesi (met bitterblad) djarpesi moksi alesi (met bonen, zie foto) zalm moksi alesi, sebi yari moksi alesi (met boterbonen), masoesa moksi alesi (geel van het masoesapoeder) en falafel moksi alesi. HAHA grapje die laatste. Doe maar rustig.
Syrische shawarma
Dankzij de komst van tienduizenden Syriërs naar dit kikkerland eten we nu verrukkelijke Syrische shawarma mét verse mezzes. Een etmaal lang gemarineerd in heel veel verschillende specerijen. En dan langzaam gegrild op gas (en dus met vuur) i.p.v. elektrisch en dat is lekkerrrr.
Molukse papeda
Lang niet alle Molukse Nederlanders zijn fan van deze glazige pap van sagu. Maar als inwoner van dit land moet je het op z’n minst een keer geprobeerd hebben. Erg lekker met pindang kuning (zie foto). Oh en: slurpen it is!
Jianbing
De Chinese migranten die begin vorige eeuw naar Nederland kwamen zijn verantwoordelijk voor het introduceren van betaalbare restaurants in dit land. Met als gevolg dat Nederlandse gezinnen op zondagen en masse aan de foe yong hai en babi pangang gingen. Vandaag de dag kun je in Nederland terecht voor Chinees-Indisch eten, Kantonees, Sichuanees (schrijf je dat zo?) en kun je je te buiten gaan aan China’s populaire streetfoodontbijt jianbing (zie foto). Verrukkelijke crêpe met ei, lente-ui, sesamzaad, hoisinsaus enz. #youknowyouwantit.