Editorial
Boekentip | Liberiaans, Oegandees en Koerdisch: dit zijn de keukengeheimen van Rotterdammers
In dit kookboek delen Rotterdammers zonder papieren hun keukengeheimen met je. Met recepten voor Guinese tombö, Azerbeidzjaanse kuku en meer
In dit kookboek delen Rotterdammers zonder papieren hun keukengeheimen met je. Zo staan er recepten in voor Guinese tombö, Azerbeidzjaanse kuku, Bengaalse biryani en meer.
Het zijn gerechten van troost bij tegenslag, gerechten van vroeger, ver weg, soms aangepast aan het hier en nu en vooral: met veel liefde gedeeld. Met de verhalen en dromen van de makers ervan. En tips over waar je bepaalde ingrediënten het beste koopt. Zo haalt Hassan zijn Marokkaanse specerijenmix het liefst bij een bruidszaak en deelt Hibo waar ze naartoe gaat voor Somalische boodschappen.
In Koken met ROS lees je ook meer over hoe het zit met mensen zonder papieren in Nederland. Hoe komt het dat uitgeprocedeerde asielzoekers soms niet terugkeren? En de IND die landen als veilig of onveilig bestempeld? Welke verhalen zitten daarachter? Je leest meer over de universele zoektocht naar een thuis en dat die lang niet altijd langs geografische lijnen loopt.
Koken en eten als toevlucht
Voor de meeste chefs uit Koken met ROS is koken en samen eten een belangrijke toevlucht omdat ze in permanente onzekerheid leven over hun toekomst. Het is moeilijk om iets op te bouwen als je hier eigenlijk niet mag zijn en stelselmatig wordt uitgesloten.
Het boek werd gemaakt door Stichting ROS die hulp bieden aan Rotterdammers zonder papieren. Medisch, juridisch en in de vorm van opvang, voedselhulp en scholing. Je kan het boek hier bestellen bij één van de 19 koks die meewerkte. Of kom een keer langs om te lunchen of te dineren met een groep. Doneren kan ook, zie hier.
Er werd eerder ook een documentaireserie gemaakt over deze mensen en de hulp die ze krijgen van Stichting ROS. Je bekijkt ‘m hier.