ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Boodschappen

Mooncake musthave | Deze Filipijnse cakes met kokos en ube worden verkocht vanuit een kofferbak

By Mooncake

Hier bestel je Filipijnse kakanin - cakes op basis van kleefrijst en kokosmelk. Denk: Sapin Sapin, Pichi Pichi, Palitaw, cassavecake en biko

Het gaat maar weinig over kakanin in Nederland en daar mag verandering in komen. Kakanin is een verzamelnaam voor Filipijnse zoetigheden op basis van kleefrijst en kokosmelk. Ze worden gezoet met wat suiker en al dan niet in bananenbladeren gewikkeld en traditioneel gestoomd in een bibingkahan – een speciale kleioven.

Vroeger golden ze als offers aan pre-koloniale goden of als geschenken aan belangrijke gasten. Tegenwoordig eten mensen het wanneer ze maar kunnen. Geef ze eens ongelijk. Soms als ontbijt maar vaker als merienda, dus als lichte maaltijd tussendoor. En de kleefrijstcakes zijn onmisbaar bij allerlei feestdagen, bijvoorbeeld met Kerst na de Simbang Gabi (ochtendmis) maar ook op bruiloften en verjaardagen.

Filipijnse kakanin in Nederland

Zoals je op de foto hieronder ziet zien deze Filipijnse cakes er razend aantrekkelijk uit. De paarse kleur die je ziet komt van ube – een paarse knol. Nu is er niet veel Filipijns eten te krijgen in Nederland maar gelukkig hebben we Nicole. Met haar bedrijf Nicolasita’s (vernoemd naar haar Filipijnse oma) maakt ze sweets en snacks en verzorgt ze Filipijnse catering.

Filipijnse classic box met biko en puto

Ik ging voor de Filipino Classics Box met 12 sweets, 2 per soort: sapin sapin, pichi pichi, palitaw (in kokos gerolde rijstcakes ), cassavecake, biko (kleefrijstcake met een krokant kokoslaagje) en puto. Bij het openen van deze magische doos kwam de geur van kokos en pandan me tegemoet. En van de cakes met verschillende structuren kon ik blijven eten. Wees gewaarschuwd: de biko is extreem lekker. Daarbij zien ze er stuk voor stuk prachtig uit. Perfect om mee te nemen naar een etentje of uit te stallen bij een verjaardagsbuffet.

Leuk feitje: Nicole’s klantenkring bestaat naast serial eaters met een Filipijnse achtergrond en een ieder die van lekkere cakes houdt, ook uit mensen met Surinaamse en Indonesische roots. Sommigen zweren nu bij de Filipijnse cassavecake en halen hun neus op voor Surinaamse bojo die ook van cassave gemaakt is. En de Indonesische klanten houden van de paarse cakes met ube omdat je dat in Indonesische cakes niet zo snel terugziet.

Filipijnse kakanin bestellen

Je kan de box met Filipijnse cakes bestellen via mail [email protected] of instagram en ophalen in Almere, Utrecht, Amsterdam en Naarden/Bussum. Grappig detail: dit gebeurt vanuit de kofferbak van Nicole’s auto.

Zelf aan de slag? Check de kakanin receptvideo hieronder: