Geen categorie

Mijn vlakke land & het gemis van het Midden-Oosten

23 november 2015
Share

Toen ik net in de Indische buurt in Amsterdam kwam wonen wist ik culinair gezien niet wat me overkwam. Daarvoor woonde ik midden in het centrum en was ik aangewezen op de plastic doosjes met 3 steeltjes peterselie van de AH waar je nog geen eetlepeltje tabouleh van kon maken en op een überhippe supermarkt waar je teentjes knoflook en korrels himalayazout per stuk koopt. In de Amsterdamse Javastraat struikelde ik over de bergen peterselie, munt, koriander en vond ik bijna alle groenten en fruiten die er zo ongeveer bestaan in deze zoetzure wereld; van cactusvrucht tot sopropo.

De Indische buurt veranderde de inhoud van mijn keukenkastjes drastisch. En dat was ook nodig. Ik was net terug van een jaar in het Midden-Oosten en merkte dat ik niet goed kon omgaan met de boterhammen met zweterige kaas (want: te lang bewaard in ’n plastic zakje) die mensen om mij heen als lunch aten.

In het Midden-Oosten was ik gewend om ’s middags te lunchen met koekjes gemaakt van zoete aardappel en quinoa, salades van kikkererwten, couscous en linzen, quiches boordevol groentes, falafel, hummus, sabich, bureka’s, gegrilde aubergine, gevulde uien/tomaten/paprika’s, kebab, kubbeh, enzoverder, enzovoort. Sla een boek open van Ottolenghi & Tamimi en je weet waar ik over praat. Leg daar dan een geplette boterham met kaas naast die lichtjes zweet omdat ie te lang in een doorweekte fietstas is vervoerd en je kan enigszins begrijpen hoe ik me voelde toen ik net terugkwam in mijn vlakke land.

Kijk dit at ik als ontbijt in the Midden-Oosten:

Shakshuka / hummus / flatbread etc. for breakfast.

Shaksuka, flatbread, hummus, zwarte linzen, overvloed aan groenten, Syrische olijven etc. 

In dit blog neem ik jullie mee op avontuur naar het lekkerste (street)food dat deze aardbol ons te bieden heeft. Van baka bana’s tot kubbeh’s en van granaatappels tot kaneelnoten. De leukste toko’s, supermarkten, afhaaltentjes en meer van dat komen aan bod én daarnaast deel ik ook mijn recepten met jullie. Enjoy!

p.s. nog even over de naam mooncake: toen ik 17 was, liep ik over de Amsterdamse Zeedijk en zag ik een heleboel ondefinieerbare baksels (waaronder mooncake) in de etalage van een smoezelig Chinees bakkertje. Ik was gefascineerd maar durfde niet naar binnen. Dit  moment staat symbool voor mijn nieuwsgierigheid naar onbekend eten en dit blog gaat over al die keren dat ik wél ergens naar binnen ben gestapt om nieuw eten te ontdekken. 

Tags
RELATED POSTS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Mooncake is door een vakjury verkozen tot Foodblogger vh jaar en lanceert 14 okt haar eerst boek! Ontdekt culinaire verborgen pareltjes in Nederland & verder weg én deelt recepten + ander eetbaar vermaak.