Recepten

Mooncake kookt: halwa poori met Shazia

17 augustus 2018
Share

Ik ben gek op een stevig ontbijt waar ik uren op door kan! Een voorbeeld van zo’n ontbijt zag je eerder deze week, als het goed is, voorbij komen in deze video. En het recept vind je nu hier:

Halwa Poori

Voor 4 – 6 personen

Bereidingstijd: ca. 45 minuten + 2 uur rijstijd voor het deeg 

Dit heb je nodig:

Voor de poori: 

  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1tl ajwain
  • 3 el yoghurt
  • lauwwarm water
  • 2 tl zout

Voor de chanay: 

  • 250 gram kikkererwten uit blik
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1tl garam masala
  • 1tl komijnzaad
  • 1tl korianderzaad
  • 1tl chilipoeder
  • 1 gedroogde chilipeper
  • 3 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 2 zwarte kardemompeulen
  • 1 ui
  • scheutje yoghurt
  • zout & peper
  • plantaardige olie

Voor de halwa: 

  • een klontje desi ghee (desi betekent dierlijk, niet plantaardig)
  • 250 gram griesmeel
  • 1tl kardemomzaadjes
  • 400 gram suiker
  • 700 ml water
  • Om te garneren: pistaches, cashewnoten en kokossnippers

Zo maak je het: 

De poori: 

Meng het zelfrijzend bakmeel met ajwain, genoeg water,  zout en de yoghurt. Voeg het water voorzichtig toe en zorg dat het deeg niet te nat wordt. Kneed tot het soepel wordt en laat 2 uur rijzen. Maak bolletjes met de hand, sla ze goed plat en bak ze in de olie op medium temperatuur.

De halwa:

Verwarm de ghee in een koekenpan en bak het griesmeel bruin en geurig samen met het kardemomzaad. Voeg de suiker en het water toe tot alles dik wordt. Laat een kwartier sudderen op een laag pitje. Garneer met gehakte pistaches, cashews en kokossnippers.

De chanay:

Frituur de ui in de olie en voeg de kurkuma, garam masala, het chilipoeder, komijnzaad, korianderzaad, kaneel en zout en peper toe. Roer zo nu en dan totdat je de specerijen gaat ruiken. Voeg een scheutje yoghurt toe en kook een paar minuten. Kikkererwten mee laten warmen en klaar ben je. Serveer met de halwa en poori’s.

 

 

Tags
RELATED POSTS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Mooncake is door een vakjury verkozen tot Foodblogger vh jaar en lanceert 14 okt haar eerst boek! Ontdekt culinaire verborgen pareltjes in Nederland & verder weg én deelt recepten + ander eetbaar vermaak.