Amsterdam Amsterdam. Boodschappen Streetfood

Saeed’s Curryhouse: mijn favoriete streetfood van dit moment vind je hier!

By on 4 oktober 2017
Share

Deze winkel is toch één van de leukste ontdekkingen die ik tot nu toe in mijn Mooncake-carrière deed. Klein qua oppervlak maar groot qua al het andere. Het duurde relatief lang voordat ik hier een keer naar binnenliep want tot voor kort was deze plek een verborgen parel bij uitstek. Geen naam op de gevel, geen luifel, wel veel knoflook en gember voor de deur. Op een dag liep ik toch naar binnen en mijn aandacht werd toen voornamelijk getrokken door bergen zoetigheden in felle kleuren:

Had ik nog niet eerder gezien:

Pakistani sweets:

Ik dacht: daar ga ik nog eens langs met m’n camera. But food got in the way…Soms weet ik even niet meer waar ik moet beginnen – de lijst met plekken is lang. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en heeft Saeed, de eigenaar, zijn winkel opgeknapt (nu met luifel én naam op de gevel) maar veel belangrijker nog: hij is niet te missen snacks en drankjes gaan verkopen. Om daar op te eten of mee te nemen.

Mijn allerlievelingssnack aller tijden op dit moment is zijn samosa chaat – een populaire streetfoodsnack in landen als Pakistan, India en Nepal en vanaf nu dus ook in Nederland. Wat een winnaar. Kijk dan toch:

De samosa wordt door Saeed’s familie gemaakt en heeft oneindig veel smaaklagen. Als je door de krokante buitenkant heen bijt kom je in een goedgevulde zachte binnenkant terecht met aardappel, doperwten, hier en daar een beetje chili en komijn én met garam masala. Dit pakketje op zichzelf is al het omfietsen waard en je kunt ‘m ook los bestellen zonder de chaat (ik zeg: neem sowieso een berg mee en leg een voorraadje aan in je vriezer!).

Maar beloof mij wel dat je ook de samosa chaat bestelt om daar op te eten. De chaat is een mix van kikkererwten met specerijen, stukjes aardappel, rode ui, koriander, tomaat en groene chilipeper vergezeld door een yoghurtsausje met munt en niet te vergeten: imli ki chatni. Tamarindechutney. Dat de uitvinder daarvan maar eens een Nobelprijs wint! Hieronder is het de bruine saus op de voorgrond:

Genot.

Al deze elementen mix je door elkaar en je geniet van een hemelse fusie. Zoetje hier, pittigheidje daar, nog een hapje van je samosa. Zwaar lekker. Bestel er een huisgemaakte masala chai of mango lassi bij (o.b.v. honingzoete Pakistaanse mango’s) en de komende uren ben jij onder de pannen. Dit is nou eten! Hier kan je op door, en lang ook! Leg hier nou eens voor de grap een sneetje tijgerwit naast met een beetje vruchtenhagel…of een stengel bleekselderij met kokosvet. Dan begrijp je toch niet dat er mensen zijn die dáár op overleven?!?! Maar die bestaan. Ik zou het niet kunnen. Deze samosa chaat vervult zoveel behoeftes. De behoefte om je honger langdurig te stillen, de behoefte naar iets troostrijks, de behoefte om je smaakpapillen eens flink door elkaar te schudden, de behoefte aan een break. Even je zinnen verzetten. Dit goed gevulde bamboobordje geeft je alles waar je naar op zoek bent. De Samosa Chaat: he’s got it all.

Oh en: de mix die voor de masala chai gebruikt wordt, mengt en vermaalt de familie zelf. Drink die chai en trap nooit meer in die poedertroep in hippe blikken met veel te veel suiker om überhaupt nog iets te kunnen proeven. Je wil hierna nooit meer de troepchai die de gemiddelde koffietent in Nederland verkoopt.

Maar…er is nog meer. Bijv. pani poori. Te koop in een verpakking maar ook als streetfoodsnack. De krokante bolletjes hieronder worden aan de bovenkant een beetje gebroken en gevuld met een mix van kikkererwten, koriander en fijngesneden stukjes tomaat en ui.

Vervolgens gaat het hele apparaatje kopje onder in een waterig munt- of tamarindesausje en dan stop je ‘m in z’n geheel en (doe jezelf en je omgeving een plezier) in één keer in je mond. Doet het leuk op feestjes!

Allerlei spannende sausjes en een pani poori starterspakket:

Supervet. Oh en de rode folders links op de foto, daar zoomen we ook nog even op in:

Een stappenplan om een hele goeie curry op tafel te zetten dat je mee naar huis mag nemen. Errug leuk. En wat helemaal geweldig is, is dat Saeed’s familie ook nog eens zelf currymengsels maakt:

Klaargemaakt voor jou om mee te shinen. Voor curry met kip, lamsvlees, groenten enz.

Vul nog even een doosje met Pakistaanse delicatessen zoals walnoot halwa, rasgoola en galub jamun en je steelt de show, ik zeg ’t je:

Of neem deze flitsende exemplaren mee:

Ik krijg nu zin om naar een disco te gaan.

En als je daar toch bent, sla de afdeling specerijen dan vooral niet over! Ik krijg zo langzaamaan het donkerbruine vermoeden dat Saeed alle specerijen die er bestaan op onze aardbol verkoopt in zijn kleine winkel. Ik ontdek elke keer weer iets nieuws:

En ook nog alle specerijenmixen die er toe doen in de wereld:

Dit hieronder schijnt hele goeie rijst te zijn. Het is Saeed’s favoriet. Hij verkoopt ook andere merken maar hij zegt dat dit veruit de beste is. Dus neem even een zakje mee op je rug en probeer het uit.

Karela uit blik (sopropo in de Surinaamse keuken en bittere Gurken in Duitsland :-)):

De afdeling Keukengerei sla je liever niet over. Er is allerlei leuks te ontdekken. Zo vond ik er deze kokette pan:

Tenslotte: niet eetbaar maar toch fantastisch: de afdeling Cosmetica. Van goat milk face cleanser tot papaya- rijst- en saffraanzeep, snake oil en ubtan – een mengsel waar vrouwen (maar ook mannen) hun huid mee insmeren voordat ze gaan trouwen:

Er is zoveel leuks te ontdekken bij Saeed. Zijn winkel staat in de top 3 van mijn favoriete plekken in Amsterdam-Oost…En nu ik dit schrijf denk ik: hij staat op 1. Allen daarheen.

Saeed’s Curryhouse

  • Javastraat 9 in Amsterdam
  • Open: ma t/m za van 09:00 – 18:00u

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

Jonneke
Amsterdam, The Netherlands

Mooncake is door een vakjury verkozen tot Foodblogger vh jaar! Ontdekt dé verborgen pareltjes op het gebied van (street)food in Nederland & verder weg én deelt recepten + ander eetbaar vermaak. Met een knipoog naar het Midden-Oosten.

Follow