Antwerpen Restaurants Streetfood

Ghana in Antwerpen: Snack Black Star

By on 29 juni 2017
Share

Net als Marokko (zie vorige post) heeft ook Antwerpen een plekje in mijn hart. Iets kleiner en met lichte beschadiging, maar toch een plekje. Ik zou er niet weer gaan wonen want ’t benauwde me daar ook maar Antwerpen had ook goeie dingen die Amsterdam weer niet heeft. Een gezellige kneuterigheid bijv. Koffiekoeken en heel veel verschillende soorten koffies met gember, witte chocolade, caramel, speculoos en gesmolten, pure chocolade. Maar toch blijf ik hier. Voorlopig dan. Niet voor eeuwig. Ben je gek!

Ik kom er steeds meer achter dat ook ik altijd wil wat ik niet (meer) heb. Je wenst iets, je wil het zo graag, je bidt er zelfs voor ook al hang je geen religie aan. En dan krijg je het. Soms dan. Je bent even blij. Twee maanden. En dan zie je weer wat je niet hebt. Als je in bad ligt, vul je na een tijdje weer een beetje water bij, gloeiend heet want de warmte is normaal geworden. Die voel je niet meer.

Aaahhh een warm bad! Daar heb ik zin in…buiten is het nat en niet heel warm en dat vind ik maar wat verwarrend.

Ok, Antwerpen dus. Antwerpen heeft een mooi centraal station. En tegenover dat station ligt een oerlelijk hotel. En daarnaast staat een poort en als je daar onderdoor wandelt, kom je in Chinatown. Je kan er dim summen, Thais eten, boodschappen doen en naar de Chinees-Boeddhistische Fo Guang Shan tempel. Je kan ook luisteren naar wat ik je nu ga vertellen en nog een eindje doorlopen.

Op een paar minuten lopen, verstopt in een zijstraatje van het de Coninckplein vind je een klein eethuisje waar max. 20 personen in passen. Er wordt heel erg lekker Ghanees gekookt.

Een vriend van me nam me mee naar dit tentje. We leerden elkaar een paar jaar terug kennen toen we achter een bar werkten in de koekenstad. Ik was net weggestuurd van mijn theateropleiding en superboos op het leven en sommige mensen. Hij deed toelating voor de filmacademie in Brussel en werd aangenomen. Een paar jaar later kreeg hij te horen van de jury  op zijn opleiding dat filmmaken niets voor hem was, dat hij niet artistiek genoeg was en dat hij niet door kon gaan. Inmiddels wint hij awards (voor de films die hij produceert, reist hij de wereld rond voor screenings, werkt aan een nieuwe docuserie en speelt hij ook in films. En ik breng mijn leven voornamelijk etend door met hier en daar een dutje. We zijn nog goed terechtgekomen, after all. Voor nu dan.

De Black Star doemt op in de verte:

 

Akwaaba (welkom):

En in de vitrine veel vis:

Maar ook gizzard & turkey tail voor de liefhebbers.

Nog meer vis:

En nog:

En potten shito:

Shito is mijn nieuwe lievelingssaus. Het betekent peper en wordt gemaakt van heel veel uien, olie, tomatenpuree, gember, chili en gedroogde en gemalen vis en garnalen. Shito is zo lekker – het zorgt ervoor dat je je gaat afvragen waarom merken als Remia en Calvé hun producten nog sauzen mogen noemen. Moet ‘saus’ geen beschermde term worden? Voor traditionele balsamicoazijn zijn daar toch wetten voor? Dat mag je toch alleen ‘tradizionale’ noemen als ie 12 jaar gerijpt heeft? En champagne heet toch alleen zo als het uit de gelijknamige streek komt? Kan dat hier ook niet voor? Dat alleen goddelijke sauzen met pure smaken sauzen mogen heten. Het lijkt mij wel wat – ik heb mijn lijstje al klaar. En als ik ooit de tijd heb, zal ik me daar hard voor gaan maken.

Drankjes bij Snack Black Star…van tamarinde- en mangosap naar malt naar Vimto (frisdrank met druiven, zwarte bessen en framboos en vooral: heel veel suiker die enorm populair bleek tijdens afgelopen Ramadan):

Drinks coming my way:

Vita malt is gemaakt van gerstemout en gemixt met caramel. Zonder alcohol. Ook wel eens leuk. Sommige (hoogopgeleide) mensen maken zich druk om kinderen in achterstandswijken die frisdrank drinken maar zelf zuipen ze zich elke dag een slag in de rondte. Op etentjes, (netwerk)borrels, while netflixing…Dubbele standaarden.

Bij Snack Black Star staat er een pompje handzeep klaar op tafel en als je plaatsneemt krijg je een bakje water om je handen mee te wassen:

En waarom is dat? Omdat je net uit de trein of bus of van je stadsfiets komt en God weet waar allemaal gezeten hebt met je handen. Daarom.

Dit is kenkey en dat wordt je bestek:

Kenkey is een XL dumpling gemaakt van gefermenteerd maismeel. Het meel wordt gemixt met warm water en dat mengsel laat men dagen achtereen aan z’n lot over. Vervolgens wordt het gekneed en wordt de helft in water gekookt en dat wordt vervolgens met de andere helft gemengd. Daarna vorm je er een soort knoedel van die je, bij voorkeur, wikkelt in een bananenblad. Een bewerkelijke bedoeling als je ’t mij vraagt. Kenkey wordt gegeten met saus of een vis- of vleesgerecht. Kenkey is voor de Ghanezen wat brood is voor Nederlanders en rijst voor de Thai.

En zo ga je er mee om:

Je pakt een stukje…

…en kneedt als een professional. En ook al kneed je niet echt als een professional; kijk dan op z’n minst alsof je wel kneedt als een professional…

En dat alles doe je met 1 hand. Die ander laat je achterwege.

Wat er nog meer ter tafel kwam:

Waakye – smeuïge rijst met bonen…

 

Wordt vaak gegeten als ontbijt of lunch en met shito (die pepersaus) en vaak ook met bakbanaan, vis, vlees en gari – hier rechtsachter op de foto. Gari is gemaakt van geraspte cassave.

En dit is een superlekker stoofgerecht – de saus was goddelijk en wens ik iedereen toe!!

 

 

 

 

Een hele gebakken vis met een tomaat-uiensausje en gegrilde garnalen:

Mijn tafelheer at die garnalen trouwens met vel en al op. Zonder kop, dat wel maar toch. Deed ik ‘m niet na.

 

 

Het was een zaterdag en het was er behoorlijk druk:

Doe jezelf een lol en neem een potje shito mee naar huis. Je krijgt er geen spijt van.

Als je in Antwerpen woont of bent, moet je hier beslist een keer eten! Dus boek die Flixbus of Thalys of pak je stadsfietsje en ga die poort door op zoek naar Snack Black Star.

Oh en: ze doen ook catering:

Snack Black Star

  • Muizenstraat 7, 2000 Antwerpen, België
  • Telefoonnummer: +32 32974651 | +32 496917092 | +32 488259850
  • Open: di t/m zo van 12:00u – 22:00u
  • 100% halal

 

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

Jonneke
Amsterdam, The Netherlands

Mooncake is door een vakjury verkozen tot Foodblogger vh jaar! Ontdekt dé verborgen pareltjes op het gebied van (street)food in Nederland & verder weg én deelt recepten + ander eetbaar vermaak. Met een knipoog naar het Midden-Oosten.

Follow