ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Restaurants

Uit eten met Mama Lee in een bijzondere Chinese bistro

By Mooncake

Deze bijzondere bistro serveert gerechten geïnspireerd op de Chinese keuken(s) en cultuur. Krokante, witgouden kleefrijstdumplings...

Sinds een paar jaar heb ik een nieuwe traditie in mijn leven. Aan het begin van het jaar, zo rondom Lunar New Year ga ik uit eten met Mama Lee. De frontvrouw van restaurant Fook Sing in Amsterdam-Oost. De chef, Papa Lee, is dan meestal op reis en dus is hun restaurant dicht en neemt Mama Lee het er flink van, met name door bijna elke dag uit eten te gaan.

Vorig jaar aten we bij Sea Palace; de enorme boot vlakbij Amsterdam Centraal. Omdat Mama Lee mij aan de magere kant vond, bestelde ze iets meer dan we beiden aankonden en dus ging ik naar huis met torens aan leftoverbakjes. Deze keer nam ze me mee naar het nieuwste restaurant van haar zoon Danny Lee: Cafe Wu in Amsterdam-Oost. Een moderne, net geopende bistro geïnspireerd door de Chinese keuken(s) en cultuur.

Bij binnenkomst bleek al snel dat Mama Lee op handen gedragen wordt door zo ongeveer iedereen werkzaam in dat restaurant. Ze heeft haar vaste tafel bij het raam en we zaten nog maar net toen ze gedecideerd een vijfgangendiner en twee glazen bubbels + een wijnarrangement bestelde.

Uit-eten-met-mama-lee-van-fook-sing-in-Amsterdam-Oost-mooncake.nl-1
Chinese-bistro-amsterdam-oost-mooncake.nl

Een zaak met een ziel

Café Wu zit in een hoekpand aan de Dappermarkt / Mauritskade en is licht, modern en met veel gevoel voor stijl ingericht. En ook: met genoeg persoonlijke details die je thuis doen voelen. Hier heb je niet het idee dat je zit te eten in een showroom van Made.com, dit is een zaak met een ziel. Het servies komt (deels) uit de opslag van Papa en Mama Lee die al tientallen jaren Fook Sing runnen en zich zo door verschillende serviezen hebben heengewerkt. Zoals het bordje op de foto hier boven (wie goed kijkt ziet ook wat gebruikssporen).

Het is niet de enige invloed van de familie Lee; chef Papa Lee leerde het keukenteam de fijne kneepjes van het Chinese koken. Bij Fook Sing maakt hij krokant gebakken pekingeend met sinaasappel en Cointreau in een pittige mandarijnsaus en zijn jarenlange ervaring deelde hij met Café Wu’s keukenteam.

Rettichcake en huisgemaakte oestersauslak

De avond werd, zoals eigenlijk altijd met Mama Lee, een feestje. Even praktisch: het vijfgangenmenu kost hier €49,- en is ook in een vegetarische variant te bestellen. En, er is een uitgebreide wijnkaart, samengesteld door sommelier Ling Wu.

cafe-wu-amsterdam-oost-menu-mooncake.nl

We begonnen met wat ingemaakte groenten, een lekkere amuse van loh bak goh (rettichcake – een Kantonees dimsumgerecht) met viseitjes en een kommetje wontonsoep.

Deze-moderne-bistro-serveert-chinese-gerechten-mooncake.nl
Chinese-bistro-amsterdam-oost

Hierna volgde een erg fijn gerecht met rauwe en geblancheerde kai choi (mosterdkool) én van de BBQ met een lotuszaadcreme, geraspte mierikswortel en ijspegels (radijs). En een bord rauwe rode mul met een huisgemaakte oestersauslak, rode kool en mayonaise van het koraal van Sint Jacobsschelp.

Intussen bespreken Mama Lee en ik het leven. We hebben het over de liefde, dat alles zo f*cking duur geworden is, over haar ultra-schattige kleinkind en we smeden plannen om een keer samen naar China / Hongkong te gaan.

Hier-eet-je-chinese-gerechten-in-een-moderne-bistro-mooncake.nl
Uit-eten-met-mama-lee-van-fook-sing-in-Amsterdam-Oost.-mooncake.nl

Krokante witgouden kleefrijstdumpling

Een gerecht waar ik aan terug blijf denken, is de witgouden ham sui kok op de foto hierboven. Een gefrituurde kleefrijstdumpling gevuld met varkenspoot, geserveerd met Chinese kool en hibiscuspoeder. Wat een voorrecht om hier in te mogen bijten. De dumpling is krokant en aan de binnenkant kleverig. De varkenspoot is zacht, zoetig en door het vet vol van smaak. De kool geeft frisse, knapperige afwisseling.

En dan, de geroosterde eendenborst en saucijzenbroodje met eendenpoot en -bout, Russische kool en pruimensaus. Een groot succes. Op de foto hieronder zie je de uit Frankrijk afkomstige eendenborst sappig zijn; het vel vet en krokant:

Uit-eten-met-mama-lee-van-fook-sing-in-Amsterdam-Oost-mooncake.nl

De pruimensaus is zoet en zurig en de Russische kool mals. Het verrukkelijke stukje saucijzenbrood met eendenpoot en – bout maakt dit decadente bord extreem comfortabel. We eindigden met een verfijnde Taiwanese thee – het soort dat je bij het inschenken al meteen goed ruikt en een chiffon cake met pistache en creme van oolong thee.

Uit-eten-met-mama-lee-van-fook-sing-in-een-Chinese-bistro-in -Amsterdam-Oost.JPG

Bij Café Wu zie je wat voor moois er kan gebeuren wanneer een nieuwe gemixte generatie restauranthouders opstaat, de handen ineenslaat en roots omarmd worden.

Bitter eten: Chin. Ind. Rest. verhalen in Café Wu

Extra tip: op zondagmiddag 21 april kun je in Café Wu naar Bitter eten: Chin. Ind. Rest. verhalen. Een middag over de rijke en complexe verhalen rondom Chin. Ind. restaurants. Over troosteten, liefdesvoer, maar ook bitter eten. Te gast zijn actrice Charlotte Ha (‘Happy in Holland’), schrijver Maria Lam, documentairemaker Yan Ting Yuen, restaurateur Danny Lee en Hui-Hui Pan, oprichter van Pan Asian Collective.

En, check hier het mooie Chin. Ind. Rest. kookboek dat Danny Lee samen met zijn vader Ka Fai Lee en met Sun Li en Yan Ting Yuen maakte.

Wat eet je hier?

Ga voor het vijfgangendiner!

Bijzonderheden

Een nieuwe generatie gemixte restauranthouders slaat hier de handen ineen terwijl roots geëerd worden.

Overige informatie

Alcohol: Ja
Halal: Nee
Kosjer: Nee
Vegetarisch: Ja
Vegan: Nee