Restaurants
Lijstje | 5 x bijzondere fusion adressen door heel Nederland
In dit lijstje 5 eetadressen door heel Nederland met bijzondere fusion keukens die de moeite waard zijn. Turks-Indonesisch, Japans-Caribisch
Voor food fundamentalisten is dit lijstje er waarschijnlijk één om van te rillen maar ik – en ik hoop jij ook – word hier juist blij van.
En daarom in dit lijstje 5 eetadressen door heel Nederland met bijzondere fusion keukens die de moeite waard zijn. Turks-Indonesisch, Japans-Caribisch en meer. Denk: gegrilde oesters met kimchi boter, sambal goreng boontjes met köfte en okonomiyaki met Caribische kokosmilkshake. Daar gaan we.
1. Turks-Indonesisch bij Tentje Teman²
Tentje Teman² is een Turks-Indonesische toko met een hoog huiskamergehalte in het centrum van Enschede. Je kiest hier je maal bij de vitrine en pakt zelf je bestek en drinken uit de koeling. Je eet hier ayam pedis, sambal goreng boontjes maar ook köfte, dolma en bulgur en dat gaat goed samen. Ik at hier een supermalse saté van kippendij in fijne marinade met krokante gebakken uitjes. Als dessert is er onder andere wadjik (een kleefrijstcake van kokosmelk en gula djawa), wingko babat (kokoskoek van ketan) en…baklava.
Tentje Teman² | Korte Haaksbergerstraat 46, 7511 JS Enschede
2. Japans-Caribisch bij TerraZen Centre
De kans is groot dat dit het enige veganistische Japans-Caribische restaurant ter wereld is. Toen de Jamaicaanse Izaba en Japanse Tomo 11 jaar geleden van Japan naar Nederland verhuisden, viel het veganistische aanbod hen zwaar tegen. Dus begonnen ze hun eigen zaak. Hun verschillende roots komen samen in gerechten als okonomiyaki, crispy roti, vegan chicken karaage, fried plantain en cassavefrieten.
TerraZen Centre – Sint Jacobsstraat 19HS, 1012 NC Amsterdam
3. Turks-Azerbeidzjaans bij Patissere La
Dit is, op dit moment, ook meteen het enige Azerbeidzjaanse adres in Nederland. Deze patisserie en lunchroom wordt gerund door Sibel en Arzu, die elkaar ontmoetten tijdens een taalcursus Nederlands. Op het menu vind je Turkse klassiekers zoals menemen, börek of een Turks ontbijt van Sibel, en Azerbeidzjaanse zoetigheden zoals erg lekkere, lichte en luchtige medovik (honey cake) en Kiev cake van Arzu. Een gelukkig huwelijk.
Patisserie La – Turfstraat 33, 6811 HK Arnhem
4. Iraans-Afghaans-Hollands bij Bakkerij Samen
In deze bijzondere bakkerij combineren Sahar Atta en Mo Sadaat hun Afghaanse en Iraanse roots in unieke creaties. Mo bakt zuurdesembroden, barbari en pitadeeg dat twee dagen rust. Sahar maakt patisserie zoals kaneelbroodjes, Perzische love cake en kolooche (walnootkoek). Rond Sinterklaas en Kerst staan mensen in de rij voor hun pepernoten, speculaas, banketstaaf en kerststollen. Met een open keuken, thee, lokale honing en hartige opties zoals zuurdesempizza is dit een plek om van te smullen.
Challah met saffraan
Bakkerij Samen – Voorstraat 292b, 3311 ET Dordrecht
5. A-Fusion – Aziatische fusion done right
Toen ik een tiener was had ik een hobby (die inmiddels zoals je weet enorm uit de hand gelopen is). Elke week probeerde ik een nieuw restaurant uit op de Zeedijk in Amsterdam. Mijn favoriet werd A-Fusion, een adres dat niet voor niets al sinds 2003 bestaat. Het is nog steeds een feest is om hier te eten. Vergeet de all-you-can-eat wokervaring met slechte sushi; dit is Asian fusion done right. Eigenaresse Wah Wah Lin heeft Chinese roots, op het menu zie je gerechten en invloeden terug uit Japan, Korea, Thailand Indonesië, Singapore en China. En dat brengt ons: torched zalm nigiri met gin, Singaporese gegrilde garnalen, Thaise lab gai met citroengras en ponzu saus en tom yum sticks en tempura krab. Oh en: gegrilde oesters met kimchi-boter. Kwijl je al? Met fijne bediening. Reserveren is aan te raden.
A-Fusion – Zeedijk 130, 1012 BC Amsterdam (inmiddels ook in Volendam, Naarden, Loosdrecht en Baarn)