ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Restaurants

Laab en som tam: Laotiaans bij Dok Boa in Rotterdam

By Mooncake

Dit Laotiaanse eethuisje in Rotterdam serveert klassiekers uit Laos zoals laab, som tam, sai kok piauw en yam naem met kao tod.

Afgelopen zomer logeerde ik een tijdje in Rotterdam en het was toen en daar dat ik aan een picknicktafel in een woonwijk voor het eerst in mijn leven Laotiaans at. In Delfshaven zit een klein eethuisje dat naast een uitgebreid aanbod Thaise gerechten ook Laotiaans eten verkoopt. Een keuken die je bijna niet vindt in Nederland.

Wie Laotiaans wil eten in de buurt (als in: binnen Europa) maakt de meeste kans in Frankrijk en dan bijvoorbeeld in Parijs. De Laotiaanse gemeenschap daar is ontstaan doordat met name de elite in het koloniale tijdperk naar Frankrijk uitweek om te studeren en/of te werken en daarna bleef. En door mensen die gevlucht zijn vanwege de communistische overname van Pathet Lao in naloop van de Vietnam oorlog. Een inimini beetje mensen met Laotiaanse achtergrond kwam ook in Nederland terecht.

Thaiwashing

De afgelopen 25 jaar kwam de immigratie vanuit Thailand naar Nederland op gang. En dat zie je onder andere terug aan de Thaise restaurants die je door heel Nederland vindt. Het feit dat het Westerse toerisme naar Thailand al langer gaande is, draagt ook bij aan de populariteit. Maar sommige gerechten op het menu, zoals papayasalade en kleefrijst zijn eigenlijk Laotiaans. En zo zijn meer Laotiaanse specialiteiten onderhevig geweest aan thaificatie. Gerechten zoals som tam (groene papayasalade) en laab (een (rauwe) vlees- of vissalade) worden gethaiwashed door minder chili’s te gebruiken en meer suiker. Het gebruik van gefermenteerde vis en insecten worden aan de kant geschoven. Het eten wordt vervolgens gepresenteerd als Thais aan de wereld.

De Laotiaanse keuken: kinderen van de kleefrijst

Laotiaans eten is vers, spicy en gefermenteerd en die elementen komen samen in een gigantisch sticky rice feest.

Hoewel er natuurlijk raakvlakken zijn tussen de Thaise en Laotiaanse keuken zijn de twee toch duidelijk anders. Waar Thaise curry’s soms uren pruttelen in kokosmelk of moeten marineren is Laotiaans eten een stuk sneller klaar en daardoor ook verser. En omdat de kokosmelk meestal ontbreekt en er bovendien heel veel groenten en verse kruiden gebruikt worden is ie ook gezonder.

Kleefrijst is de absolute basis van de Laotiaanse keuken – het is de plak die alles bij elkaar houdt. Ook al zitten er zeeën tussen, in de Laotiaanse diaspora is het de sticky rice die Laotianen overal ter wereld verbindt aan hun cultuur en aan Laos. Luk khao niaow noemen ze zichzelf: de kinderen (of afstammelingen) van de kleefrijst. De kleefrijst wordt ook gebruikt als bestek, platgedrukt op je hand schep je er je happen mee van je bord.

Padaek: gefermenteerde vissaus

Een ander essentieel ingrediënt is padaek. Gefermenteerde vissaus met een sterke geur en typische smaak die voor de hartigheid in veel Laotiaanse gerechten zorgt. En voor de zoute touch. Als iemand een fles padaek openmaakt ontkom je daar niet aan.

Extra pit dankzij gedroogde chili’s wordt ook niet geschuwd, net als bittere smaken. Zo worden er dungesneden plakjes bananenbloesem en rauwe Thaise aubergines gebruikt voor bitterheid maar ook structuur. Andere veelgebruikte ingrediënten: verse bamboescheuten, gember, galangal (laos), grote hoeveelheden verse kruiden zoals munt, koriander, kaffir limoen en dille. En limoentjes.

Escargots, confit de canard en croque monsieur

En in de hoofdstad van Laos, Vientiane, vind je in de vorm van baguettes de Franse invloed terug. Laos was een Franse kolonie tot en met 1953 en werd toen onafhankelijk. Hierdoor kun je in Laos nog steeds terecht voor escargots, croque monsieur en confit de canard.

Laotiaanse favorieten

De leuke vrouwen achter Dok Boa hebben hun roots in Laos liggen maar komen uit Isaan; de noordoostelijke regio van Thailand. Wel een gebied waar je veel van de cultuur van Laos terugvindt.

Dok_boa_laos_food_rotterdam

Op de kaart vind je sowieso Laotiaanse klassiekers zoals laab, larb of laap (een pittige salade van vlees of vis of vega met overdadig veel groenten, kruiden en specerijen) en som tam lao ofwel tam mak hoong (groene papayasalade) met kleefrijst.

Ook gespot en oorspronkelijk uit Laos en Isaan: yam naem met kao tod. Een salade met krokant gefrituurde rijstbal, verse kruiden, kokos, pinda’s, chili en gefermenteerde worst. Het is zuur, zout, vers en crunchy. Wordt ook wel opgeschept met slablad als bestek en in Thailand veelal als streetfood verkocht.

Dok_boa_rotterdam_mooncake.nl

Leuk detail: bij Dok boa maken ze de sai oua (varkensworst) en sai kok piauw (gefermenteerde varkensworst uit Isaan) zelf en dat is een heel karwei. Het vlees wordt gemixt met citroengras, laos, gember en knoflook. Het fermenteren gebeurt door het toevoegen van rijst; het zetmeel en suiker doen hun werk.

Laotiaanse lentesalade

Bij Dok Boa at ik een verfrissende en oppeppende Laotiaanse salade genaamd yam woen sen.

Laos_food_Nederland_mooncake.nl

Met glasnoodles, lente-ui, koriander en grote, sappige garnalen. Het perfecte gerecht om de lente mee in te luiden.

Tod mun pla (viskoekjes) kan ik nooit niet bestellen als ik ze ergens op een menu zie staan.

LAotiaans_eten_in_Nederland_mooncake.nl

De verse loempia’s die ik erbij kreeg waren lekker fris, zacht, licht en met crunch.

Laos_and_thai_food_Rotterdam_moooncake.nl

En essentieel: de gruwelijk lekkere sausjes.

Laos_food_Nederland_mooncake.nl

En deze exorbitante berg saté:

dok_bao_laos_thai_food_Rotterdam_mooncake.nl

Fantastisch gemarineerd zacht vlees met een pindasaus van niveau.

Laos_food_rotterdam_mooncake.nl

En masse naar Dok Boa

Nu is het zo dat in sommige landen, zoals Engeland, de Verenigde Staten en Frankrijk Laotiaans eten al veel verder tot bloei gekomen is. Hier in Nederland staat de keuken nog in de kinderschoenen. En hoe minder mensen een keuken kennen des te minder gerechten er op de kaart staan van die keuken. En dat is ook zo bij dit zaakje in Rotterdam. Dok Boa heeft een lange lijst Thais eten en een klein deel van het menu is Laotiaans.

Dok_bao_laos_food_Nederland

En dus aan jullie de vraag om en masse naar Dok Boa te gaan en daar zoveel mogelijk Laotiaans eten te bestellen :). Het zal niet de eerste keer zijn dat een menu van een in Nederland zeldzame keuken geüpgrade wordt omdat jullie er met z’n allen gaan eten. Het gebeurde al eerder bij dit restaurant en dit restaurant. Daar staan inmiddels, omdat er veel meer besteld werd, veel meer specialiteiten op het menu. En zo maken we dit land samen, hap voor hap, nog lekkerder.

Thaise broodjes

Tenslotte nog een grappig detail: Dok Boa verkoopt ook Thaise broodjes. En dat is ongewoon omdat dat in Thailand niet echt aan de orde is. Misschien toch stiekem de baguette invloed van Laos op het culinaire brein van de eigenaren?

Ik heb ze nog niet geproefd maar zag wel interessante varianten staan zoals het Thaise broodje mo deng met tsa sieuw en sinaasappel en het broodje nua met gestoofd rundvlees, kaneel en steranijs.

Je kan er binnen zitten, buiten aan een picknicktafel en ze bezorgen ook.

Laos_food_Nederland_mooncake.nl

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

    We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

    Bijzonderheden

    Eten uit Laos is heel zeldzaam en ze maken hier hun eigen sai oua en sai kok piauw ((gefermenteerde) varkensworst).

    Afhalen en bezorgen

    Afhalen

    Overige informatie

    Alcohol: Nee
    Halal: Ja
    Kosjer: Ja
    Vegetarisch: Ja
    Vegan: Nee