ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Restaurants

Izakaya dichter bij huis: ISHII Okonomiyaki

By Mooncake

Ben je voorlopig niet van plan om naar Düsseldorf te gaan maar heb je wel zin gekregen in Japans eten? Eén van de leukste plekken om Japans te eten in Nederland is dit huiskamerrestaurant in Amstelveen. Een izakaya ofwel Japanse bar-bistro waar je ramen maar ook hele lekkere okonomiyaki eet: heerlijk hartig hedendaags Japans comfortfood in de vorm van een soort pannenkoek.

De meest voorkomende is die uit Osaka, boordevol kool en met stukjes varkensvlees en inktvis en afgetopt met dansende bonitovlokken (in het Japans katsuobushi) van gedroogde, gefermenteerde en ook nog gerookte tonijn die een twerk zetten bij warmte (ja, tis echt waar), romige kewpie mayonaise en een lichtzoete okonomiyakisaus.

De variant uit Hiroshima ofwel de hiroshimayaki bestaat uit verschillende laagjes aan ingrediënten. Het bouwwerk wordt afgetopt met bijv. noodles, een gebakken ei en kimchi. Er heerst een soort strijd tussen deze steden om wie de allerlekkerste okonomiyaki maakt.

In deze video proef ik de Osaka variant. Aan jou nu om hier ook te gaan proeven:

En, extra tip: als dessert is er mochi (kleefrijstballetjes met ijs) en ze maken nu ook hun eigen dorayaki, een zacht, zoet koekje in de smaken groene thee:

In de film An, die ik in het vorige Mooncake Journaal tipte, speelt dorayaki de hoofdrol.