ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Restaurants

Hier eet je Tunesisch soulfood: knapperige brik a l’oeuf en boterzacht kalfsvlees met geroosterde venkel

By Mooncake

In de Tunesische bistro Zitoun in Den Haag eet je superknapperige brik a l'oeuf, zitounia met boterzacht kalfvlees + een glaasje boga cidre.

Tunesisch eten ligt niet voor het oprapen in Nederland. Wie brik (een knapperige, verfijnde niet te missen pastei) wil in Europa maakt meer kans in Frankrijk bijvoorbeeld. De Tunesische keuken is in vergelijking met andere Noord-Afrikaanse keukens relatief pittig. Harissa, jeweetzelf. Lang niet alles hoor.

Blij was ik toen ik onlangs een #litup bericht ontving van de twee gloednieuwe eigenaren Mo en Annemieke van bistro Zitoun in Den Haag. Om deze periode zo goed mogelijk door te komen zijn ze begonnen met bezorging en take-away van Tunesisch soulfood. En toen ik een tijdje terug een logeerpartijtje had in de Hofstad besloot ik er langs te gaan om wat borrelhappen af te halen.

Tunesisch_soulfood_in_Nederland

Chef Mo shinend in zijn keuken:

Waar_eet_je_Tunesisch_in_Nederland_Mooncake.nl

Tunesische brik a l’oeuf

Mo en Annemieke bezorgen soms ook nog in hun woonplaats Amsterdam. Mijn geluk kon niet op toen hier op een doordeweekse dinsdag de bel ging en ze voor mijn deur stonden met een compleet Tunesisch buffet. Inclusief superknapperige brik. Drie tassen vol en dan is je week nog maar net begonnen. #perksofbeingamooncake

Tunesisch_restaurant_den_Haag_Mooncake.nl

We begonnen met mezzes waaronder tajin. In Tunesië is dat naast een aardewerken kegelvormige pot met vlees en groenten ook een soort frittata of eggah met in dit geval spinazie en feta. Verder: ommek houria (wortelsalade met harissa), slata Tounsyya (piepklein gesneden tomaat, komkommer en ui) en slata mechouia (met gegrilde tomaat en peper). En: hele lieve kleine bordeauxrode malse olijfjes die ze uit Tunesië halen: zitoun se7li. Allemaal erg lekker. Maar dan. De Brik à l’oeuf. Door heel Tunesië worden verschillende varianten gemaakt maar de eidooier die nog zacht is en uit de brik loopt als je ‘m opeet is waar mensen voor leven.

Dan de brik van Zitoun. O, o, o, wat een verfijning en geluk in een clutch van flinterdun knapperig filodeeg. Zo dun dat je de ingrediënten erdoorheen kan zien. Zo knapperig dat ik alle wereldproblemen vergat. En zomaar ineens heel veel hoop kreeg.

Oe la laaaa:

Zitoun_Den_Haag_Mooncake.nl

Hier wil je toch direct je tanden inzetten?

Let op: toen ik eerder de borrelhappen afhaalde, proefde ik de de brik in vingervorm trouwens. Ook heel lekker maar anders dan de brik a l’oeuf:

Hier_eet_je_Tunesische_brik_Den_Haag_Mooncake.nl

Je ziet hier boven ook de kleine, malse Tunesische olijfjes waar ik het over had.

Zitounia: boterzacht kalfsvlees met geroosterde venkel

Daarna proefden we de zitounia. Een stoofgerecht met boterzacht kalfsvlees met aardappel- knolselderijpuree, geroosterde groenten en groene olijven. De malsheid van het vlees verraadde dat Mo een man is die zijn technieken kent. De smaak van de geroosterde venkel was in de saus getrokken en dat was een feest van formaat.

Het buffetpakket had ook nog fluffy, losse korrel-couscous met lamsvlees, kikkererwten, geroosterde venkel en courgette. En als afsluiter een pudding met vers fruit.

Om helemaal in Tunesische sferen te komen: Zitoun verkoopt frisdranken zoals apla en boga cidre (een drank van carobe). En er staan allerlei interessante wijnen op de kaart.

Goed om te weten:

Tunesisch_Restaurant_Zitoun_Den_Haag._Mooncake.nl

Afhalen bij Zitoun kan van woensdag t/m zondag en op vrijdag en zaterdag bezorgen ze ook. Je kan vanaf 13:00u bellen naar 070-7856445 of mail [email protected] voor je bestelling. Het menu check je op hun website.

En, wil je een Duizend-en-één-nacht kerstdiner dit jaar? Bestel dan Zitoun’s kerstmenu met o.a. brik, konijn uit de kolla (een aardewerken kruik waar ie in gaar gestoofd wordt) en Tunesische cheesecake met vijg en kardemom. Zie hieronder voor de details:

Kerstdiner_Zitoun_Den_Haag_Mooncake.nl

Zitoun in vol ornaat:

Hier_eet_je_Tunesisch_soulfood_Mooncake.nl

Wat eet je hier?

Brik a l'oeuf! En ook: fijne Tunesische salades en zitounia: een stoofgerecht met boterzacht kalfsvlees

Bijzonderheden

De enige Tunesische bistro van Nederland.

Afhalen en bezorgen

Afhalen

Overige informatie

Alcohol: Ja
Halal: Ja
Kosjer: Ja
Vegetarisch: Ja
Vegan: Ja