ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Restaurants

Hier eet je Indonesische bakmi aka Super Noodles

By Mooncake

Bij dit zaakje eet je Indonesische bakmi met bakso, pangsit. De noodles zijn huisgemaakt. Of ga voor de vegetarische bakmi tahu jamur...

Aries Noodles is waarschijnlijk de enige zaak in Nederland die zich helemaal toelegt op Indonesische ba(k)mi. En dat al tien jaar en zonder bezorgservices. Bij bami denken mensen in Nederland meestal aan gebakken mie ofwel bami goreng met stukjes prei, ei en vlees bijvoorbeeld. Maar voor Indonesiërs is het iets anders en bij Aries proef je wat. 

Aries kookte eerst vooral voor vrienden en langzaam groeide die hobby uit tot een eigen eethuis. In Indonesië hebben veel zaken de naam van de eigenaar + wat er verkocht wordt. Dus bijvoorbeeld Nasi Mooncake. Maar omdat Nederlanders vaak een ander beeld bij bami hebben dan wat het in Indonesië is, heeft Aries er Aries Noodles van gemaakt. 

Aries komt uit Jakarta en kwam door zijn werk als reisleider over de hele wereld uiteindelijk in Amsterdam terecht. Zijn koelkast met reissouvenirs:

Aries_noodles_amsterdam_mooncake.nl.1

Zijn klantenkring bestaat voor zo’n 95% uit mensen met Indonesische en Indische roots. Ze reizen stad en land af voor zijn vers gemaakte bakmi (noodles) en zijn leuke lach en dat al zo’n tien jaar.

Hier_eet_je_Indonesische_bakmi_in_Amsterdam_mooncake.nl

Vanuit Limburg en Gouda de rest van Europa en Amerika komen ze voor onder andere de Bakmi all in one. Aries hoeft ze niks uit te leggen, ze snappen het belang van een goede kom bakmi. Het nieuwtje dat “je eindelijk bakmi kan eten in Nederland” ging rond als een lopend vuurtje in de Indische en Indonesische gemeenschap. 

Bakmi all in one aka Super Noedels 

Bij Aries eet je op rode stoelen en met rode stokjes terwijl je toekijkt hoe hij in een rood schort zijn verse noodles in een mandje in een pan kokend water hangt. Aan de rode muur hangen twee enorme schilderijen uit Indonesië; met een gigantische papegaai en een mooie vrouw met bloem.

Aries_noodles_Indonesisch_eten_Amsterdam_mooncake.nl2

Pangsit Mie Ayam Jamur

Ik bestelde de bestseller, de bakmi all in one (Super Noedels) aka Pangsit Mie Ayam Jamur. Je krijgt dan twee kommen. Eén met een bergje verse noodles, zoetige babi kecap, stukjes kip, sappige champignonnen en choi sam. En een kleiner kommetje met de bouillon, bakso (rundergehaktballetjes), gestoomde, huisgemaakte pangsit met kip en lente-ui flinters. Een versie zonder varkensvlees maakt hij ook.

Indonesian_bakmi_amsterdam_mooncake.nl

De bakmi all in one is een stevige soep waarin zo veel gebeurt dat het bijna overweldigend is. Je hebt de envelopjes die pangsit heten, de groenten, noodles, gehaktballetjes en meer. Een beetje als een heel goed festival waar zoveel leuks geprogrammeerd is dat je niet weet waar te beginnen. Maar dan eetbaar, compact in een kom voor je neus en helemaal voor jou.

De kom Super Noedles is heerlijk hartig en gelaagd door het kippenvet dat Aries gebruikt voor extra smaak.

Aries_noodles_kippevet_mooncake.nl

De pangsit, huisgemaakt door Aries, zijn lekkere losse clutches met sappige kip erin. De noodles hebben een goeie bite en dat heeft mijn voorkeur. Als het wat rustiger is vraagt Aries zijn klanten weleens of ze hun bakmi al dente willen of zacht, want: “iedereen heeft nou eenmaal een eigen persoonlijke voorkeur”. Fijn, zo’n vrijzinnige chef. Hier zie je zijn huisgemaakte noodles:

Huisgemaakte_Indonesische_noodles_bakmi_mooncake.nl

Tantes krokante kippenchips

Ook knabbel ik aan zeer geconcentreerd krokante stukjes kippenhuid die ik erbij krijg. Gemaakt door één van de “tantes” van Aries en verslavend lekker. Naast de krokante kippenchips brengen de tantes van Aries ook weleens ananas- en kaaskoekjes langs. Zie je die liggen, sla dan flink in.

Nu zijn er twee soorten mensen op de wereld: diegenen die de kleine kom bouillon bij de grote kom gieten en de mensen die de twee strikt scheiden en los van elkaar  opeten- en slurpen. Aan jou de keuze wie jij wil zijn. 

Indonesian_bakmi_amsterdam_mooncake.nl

Vergeet niet je kom verder op te pimpen met de sausjes op tafel: vissaus (lekker hartig en zout), Sriracha (lekker bij alles)…

Hier_eet_je_Indonesische_bakmi_mooncake.nl

…of de ultrapittige sambal die Aries zelf maakt van pure rawit.

Huisgemaakte_sambal_Aries_Noodles_mooncake.nl

Vegetarische bakmi tahu jamur

Overigens zijn er ook genoeg vegetarische opties te ontdekken op de kaart van Aries. De bakmi tahu jamur is een versie met tofu en champignons bijvoorbeeld. 

De vegetarische gerechten worden met plantaardige olie en knoflook op smaak gebracht. Ook is er vegetarische bakmi. Een ander gerecht waar mensen voor omrijden is de bakmi ayam rica-rica –  pittige kip uit Manado (de hoofstad van de provincie Noord-Sulawesi).

Als toetje of als drankje bij je eten kun je cendol bestellen – een gifgroene kokosdrank met pandan, gula djawa en sliertjes van mungbonen- of rijstmeel. 

Of bestel een pakje Teh botol voor bij het eten – gekoelde jasmijnthee met suiker. 

Aries_Noodles_indonesisch_teh_botol_mooncake.nl

En, leuke extra: Aries experimenteert ook weleens met specials. Zo draaide hij een keer een bakmi in elkaar met huisgemaakte visballetjes van inktvis en garnalen, Alaska krab, krabvlees, fish cakes en bakmi. Spectaculair, kijk maar:

Aries_Noodles_Indonesische_bakmi_mooncake.nl

Indonesische_bakso_pangsit_Amsterdam_mooncake.nl

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

  We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

  Wat eet je hier?

  Bakmi all in one aka super noodles!! Met huisgemaakte bakmi (noodles) en pangsit.

  Bijzonderheden

  Indonesische bakmi is moeilijk te vinden in Nederland en bij dit zaakje wordt alles zelf gemaakt.

  Afhalen en bezorgen

  Afhalen

  Overige informatie

  Alcohol: Nee
  Halal: Ja
  Kosjer: Ja
  Vegetarisch: Ja
  Vegan: Ja