ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Restaurants

Abessijnse injera op de markt in Utrecht

By Mooncake

Op de markt Vredenburg in Utrecht kun je sinds een tijdje terecht voor Ethiopisch-Eritrese gerechten zoals injera met tumtumo en hamli...

Tegenwoordig ontstaat er – in bepaalde kringen althans – verwarring wanneer je zegt dat je naar de markt gaat. Want bedoel je de Marqt waar je €4,- betaalt voor kaneelnoten die je bij de buurtsuper voor €2,50 koopt? Of bedoel je de markt van de straat met ekte ekte kramen?

Vietnamese loempia en appelflappen

Wat ik een ding vind in Nederland is het gebrek aan goed straatvoedsel op markten. Ja, ik weet dat het er wel is, hier bijvoorbeeld, maar je struikelt er niet over. Op een gemiddelde Nederlandse markt eet je kibbeling, misschien shoarma, een appelflap of een Vietnamese loempia. Maar wat doe je als je berehonger hebt en op zoek bent naar iets constructiefs? Als ik dan een samosa chaat zou kunnen eten kan ik de rest van de dag door. Maar voedsel waar je echt wat aan hebt, on the long run, ontbreekt vaak op markten. En überhaupt in het gemiddelde Nederlandse eetpatroon.

Ethiopisch-Eritrees op de markt

Blij was ik dan ook toen ik een tijdje terug de ontdekking van deze week deed:

Op de Vredenburgmarkt in Utrecht (op het Vredenburgplein), staat sinds enige tijd alweer een Ethiopisch-Eritrese kraam waar je jezelf flink kan opladen. En met hele leuke eigenaren.

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

  We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

  Het moge duidelijk zijn dat ik dol ben op Ethiopisch en Eritrees eten. De première van mijn Volkskrant videoserie ging over deze keukens, zie hier.

  De stoofgerechten zijn smaakvol mede dankzij de handel (in o.a. specerijen) die al sinds duizenden jaren bestaat met de landen rond de Rode Zee en India. Ik vind het een feest om zurige injera door allerlei verschillende stoofgerechten te halen zoals hamli (met spinazie) en tumtumo (met linzen). Kijk dan toch:

  En je ziet helemaal links op de foto dat de injera al wat jus opgezogen heeft en dan wordt het allemaal alleen maar lekkerder. YES YES YES!!!  Voor wie nog onwetend is: injera wordt gemaakt van teffmeel en water. Dat laat men een aantal dagen fermenteren tot het borrelt en zuur geworden is. Van dat beslag wordt injera gebakken.

  Nooit meer hangry

  Teff bevat veel stoffen waar je wat aan hebt zoals calcium, magnesium, ijzer en de hele santenkraam. En de koolhydraten zijn complex waardoor energie langzaam afgegeven wordt aan je lichaam. Eén van de grootste langeafstandlopers aller tijden, Haile Gebrselassie, noemde teff het geheim achter het succes van Ethiopische athleten. Injera in plaats van een loempia op de markt maakt een mens minder snel hangry.

  Abessijnse thee

  Kopje Abessijnse koffie of thee erbij:

  Merchandise:

  De kraam heet Habesha verwijzend naar de traditionele Abessijnse keuken van het koninkrijk Habesha a.k.a. Abessinië. Waar nu Ethiopië en Eritrea liggen. Ze staan op woensdag, vrijdag en zaterdag op de markt in Utrecht. Op hun site staat dat ze ook in Bussum op de markt staan maar dat is niet meer zo. En, naast injera kun je er ook broodjes krijgen met stoofvlees e.a. heerlijkheden. Net als de Surinaamse puntjes maar dan met Ethiopisch-Eritrese vulling.

  Dus trek je boodschappenkar uit de kast en kom naar de markt Vredenburg om eens flink te hamsteren en tank dan bij met injera. Doop en smul en veeg en geniet. Daarna kun je (met kar en al) naar de film Les Misérables – werd ik door weggeblazen deze week.

  Oh en, voor wie het nog niet weet: ik ben begonnen met een nieuwe serie “Mooncake doet boodschappen” op IGTV! Wil jij een product terug zien? Laat het me hier weten.

  Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

   We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

   Wat eet je hier?

   Injera met allerlei stoofgerechten en sandwiches!

   Bijzonderheden

   Er zijn niet veel kramen met Ethiopisch en Eritrees eten te vinden op Nederlandse markten.

   Afhalen en bezorgen

   Afhalen

   Overige informatie

   Alcohol: Nee
   Halal: Ja
   Kosjer: Ja
   Vegetarisch: Ja
   Vegan: Ja