Restaurants

Een leuke lunchdeal bij Shanghai Papa in Rotterdam

By Mooncake

Typhoon shelter tofu, black truffle kau en mango lychee mousse: bij Shanghai Papa zie je de volgende culinaire generatie Nederlands-Chinese..

In mijn TEDx talk noemde ik Rotterdam als lichtend voorbeeld voor de rest van het land en ik ging even wat dieper in op een erg leuk restaurant: Shanghai Papa.

Na afloop sprak ik een expat uit Shanghai die na mijn talk het menu van Shanghai Papa bekeken had en wild enthousiast werd omdat ze nu eindelijk een adres had dat haar doet denken aan de nieuwe golf van dim sum soorten die gaande is in haar thuisland China. In Nederland is dim sum meestal nog vrij klassiek terwijl in Shanghai al allerlei nieuwe creatieve ontwikkelingen gaande zijn.

Shanghai Papa – een nieuwe culinaire generatie

Bij Shanghai Papa zie je de volgende culinaire generatie Nederlands-Chinese Rotterdammers on a roll. Maggie Mee Yee Chau begon Shanghai Papa om de rijkheid van de Chinese cultuur uit te dragen op haar eigen manier. Ze groeide op in Chinees-Nederlandse restaurants en Shanghai Papa is een ode aan haar vader, Papa Chau, die ook haar inspiratiebron is. Maggie woonde een tijdje in Hongkong tot haar vader ziek werd. Ze kwam terug naar Nederland om zijn restaurant te runnen, werd geraakt door de plek
en begon haar eigen restaurant. Haar trotse vader heeft het resultaat van haar plannen nooit kunnen bewonderen; enkele weken voor de opening overleed hij. Shanghai Papa groeide uit tot een bijzondere plek, de enige in zijn soort.

Shanghai_papa_Rotterdam_mooncake.nl.

Het verleden, heden en de toekomst van Chinees Nederland

Shanghai Papa klopt als een bus en er is hier met heel het hart iets neergezet dat nergens anders in Nederland of waar dan ook te vinden is. Zowel het verleden, het heden als de toekomst van Chinees Nederland worden hier omarmd. Zo kwam een Chinees-Indisch gerecht als koe lo yuk al eens voorbij op het menu, zie je er de Kantonese dim sum klassieker siu mai terug én gebeuren er spannende dingen zoals black truffle kau: gestoomde garnalendumplings met zwarte truffel en paddenstoelen. Je eet hier gerechten uit verschillende streken in China, Hong Kong én het home food van Chinese ouders in Nederland.

Weekday Lunch Specials

Onlangs at ik er op een regenachtige, doordeweekse zomerdag aan een ronde tafel bij het raam. Elke doordeweekse dag tussen 12:00 en 16:00u eet je er een lunch special. Ik ging voor de Typhoon Shelter Tofu (uit mijn Ted Talk) – een flinke portie troost en comfort met jasmijnrijst en jasmijnthee voor €12,50. Check hier de andere specials.

De SHPP rettich squares (met speciale Shanghai Papa saus) mag je trouwens ook niet missen. En zo zijn er meer bites en dim sum die ik kan blijven bestellen. En, ook leuk: er zijn best wat veganistische dim sum mogelijkheden.

Shanghai_papa_Rotterdam_mooncake.nl

Zorg dat je ruimte houdt voor de desserts van patissier Michelle Choi. Zoals de Lychee Mango mousse, hieronder op de foto bijvoorbeeld. Eerder at ik al eens de Lucky knots: gefrituurde broodjes met gecondenseerde melk, en de Sesame open, zwarte sesamijs met sesamkoekjes.

Lunchdeal_Rotterdam_SP_mooncake.nl

Extra tip: de tafel naast ons genoot van een Yum cha High Tea, die je vooraf kan reserveren.

Wat eet je hier?

Typhoon shelter tofu en SHPP Rettich cakes.

Bijzonderheden

Zowel het verleden, het heden als de toekomst van Chinees Nederland worden hier omarmd. En de vegan dim sum.

Afhalen en bezorgen

Afhalen

Overige informatie

Alcohol: Ja
Halal: Nee
Kosjer: Nee
Vegetarisch: Ja
Vegan: Ja