ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Restaurants

De allergezelligste Turkse lunchroom van Nederland vind je in Arnhem

By Mooncake

Bij deze supergezellige Turkse lunchroom kun je fantastisch vegetarisch ontbijten met een beker sahlep en versgebakken gözleme...

Update april ’24: Sofra heeft de deuren geopend op een nieuwe locatie! Adres: Hanzestraat 204 in Arnhem.

Update 24 feb ’23: Eigenaresse Pakize van deze lunchroom stopt er na bijna tien jaar mee. Op 22 maart a.s. sluit ze haar deuren.

Zoals ik jullie eerder vertelde werk ik op dit moment aan een nieuw boek waarvoor ik het hele land doorreis. Op zoek naar de plekken waar je gegeten moet hebben voor je deze planeet weer verlaat. En zo kwam ik in Arnhem terecht. Een gezellige stad met heel veel lekker eten ook. Ik at er heel erg lekker Koreaans, Pakistaans, Syrisch en ik vond er het leukste Turkse ontbijt tot nu toe.

Istanbul’s huiskamer

De lunchroom in kwestie wordt gerund door een groepje vrouwen, is huiselijk en knus en one of a kind. Het zaakje doet me denken aan de creatieve scene in Istanbul gecombineerd met familievibes + een stukje Arnhemse gezelligheid.

lekker_turks_ontbijt_mooncake.nl

We beginnen met thee en Turkse koffie…

Turks_ontbijten_in_arnhem_mooncake.nl

…en scannen door het uitgebreide menu heen. Het stikt er van de vegetarische en veganistische opties. Maar eieren met sucuk (Turkse worst), salçalı sosis (Turkse worst in tomatensaus) en Iskender kebab zijn ook verkrijgbaar.

Menemen & mezzes

We gaan voor de menemen:

Turks_ontbijt_sofra_arnhem.1_mooncake.nl

Turks roerei met heel veel ui, paprika en tomaat wat het supersappig maakt, en Turkse kaas. We krijgen er warm brood bij en blijven vegen in de pan tot ie schoon is.

Ook komt er een leuk bord met mezzes op tafel:

Turks_ontbijt_sofra_arnhem_mooncake.nl

Met daarop kısır – een salade van bulgur, cacık (met yoghurt en komkommer), witte kaas, een salade van kidneybonen en Çigköfte maar dan de veganistische variant. Çigköfte wordt meestal gemaakt van rauw vlees en kruiden maar de vega versie zie je ook steeds vaker.

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

  We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

  Patlıcan dolma

  En we bestellen ook nog patlıcan dolma. Patlıcan betekent aubergine en dolma komt van  doldurmak dat “vullen” betekent. De aubergine is heerlijk zacht en de vulling is ook fijn en troostrijk. En met frisse yoghurt erbij. Wat een ontbijt…

  Turkse_lunchroom_arnhem_mooncake.nl

  Dolma komen in veel verschijningsvormen trouwens. Het kunnen gevulde druiven- of koolbladeren zijn maar ook paprika’s, uien, tomaten en aardappelen gevuld met lekkers en dan gaar gestoofd.

  lekker_turks_ontbijt_arnhem_mooncake.nl

  Het stukje cake bij de thee en koffie was ook fijn. Het liefst had ik ook nog gözleme besteld, die vers gebakken wordt bij Sofra, maar ik had nog ander eten te proeven.

  Ook gespot op het menu: sahlep, een winterdrankje met kaneel dat oorspronkelijk van de inmiddels super zeldzame orchideewortel gemaakt wordt.

  Kolonya

  Als ik afreken liggen er Turkse snoepjes op de bar en uiteraard de alom bekende citroen kolonya om je handen mee te ontsmetten. Die geur brengt me altijd direct terug naar Bebek en İstiklâl Caddesi. Maar de dames van Sofra helpen daar ook heel erg bij. Bij hen ontbijten is als een knuffel krijgen van Istanbul, maar dan in Arnhem.

  Turks_ontbijt_lekker_mooncake.nl1

  Update 24 feb ’23: Eigenaresse Pakize van deze lunchroom stopt er na bijna tien jaar mee. Op 22 maart a.s. sluit ze haar deuren.

  Update april ’24: Sofra heeft de deuren geopend op een nieuwe locatie! Adres: Hanzestraat 204 in Arnhem.

  Wat eet je hier?

  De menemen (Turks roerei) en alle mezze :)

  Bijzonderheden

  Het is een knusse, huiselijke lunchroom met een Arnhemse touch

  Afhalen en bezorgen

  Afhalen

  Overige informatie

  Alcohol: Nee
  Halal: Ja
  Kosjer: Ja
  Vegetarisch: Ja
  Vegan: Ja