ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Restaurants

Buurtsuperman in Amsteldorp – Turkse delicatessen van Meneer Pastirma

By Mooncake

Bij Meneer Pastirma a.k.a. de Buurtsuperman eet je huisgemaakt pastirma, sucuk en dolma's met druivenbladeren uit eigen tuin...

Nog niet zo lang geleden ontdekte ik, een soort van aan de voet van de Amsterdamse Rembrandttoren in het Amsteldorp, midden in een woonwijk, een buurtsupertje. Aan de buitenkant ogenschijnlijk niet meer dan dat. In de etalage wat schoonmaakmiddelen en plantjes.

Op de camping

Het winkeltje lijkt een beetje op een supermarkt op de gemiddelde Nederlandse camping. Kijk:

buurtsuperman_mooncake

Maarja, het heet wel Buurtsuperman. Dus misschien was er toch meer aan de hand?

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

  We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

  Actie in de taxi

  Een tijdje terug werd het winkeltje opnieuw geopend. Het groepje mensen dat de supermarkt kende, wist wel wat voor geweldige producten het in huis heeft, maar hoe zorg je ervoor dat de hele buurt en de mensen daarbuiten dat ook ontdekken? Je zit midden in een woonwijk en moet het niet hebben van de aanloop die een gemiddelde winkelstraat wel heeft. Omdat het de laatste tijd wel erg rustig was, twijfelde de eigenaar Ismail of hij door moest gaan met zijn zaak. Toen de buurtbewoners daar lucht van kregen, kwamen ze in actie. Ze besloten de handen in elkaar te slaan en hem te helpen meer ruchtbaarheid te geven aan, zo ontdekte ik later, de meest verrassende buurtsuper van Amsterdam.

  Turkse delicatessen

  De Buurtsuperman bestaat inmiddels ruim 20 jaar. Omdat er verschrikkelijk lekkere Turkse delicatessen verkocht worden, komt men van heinde en verre naar dit winkeltje. Er zijn bouwvakkers die dankbaar zijn als ze werk in de buurt hebben omdat ze dan daar kunnen lunchen. De eigenaar, Ismail, maakt nl., als enige van Amsterdam, zijn eigen, verse pastirma van heel goede kwaliteit vlees. Pastirma is gepekeld rundvlees dat wordt gegeten in Turkije maar ook bijv. in Irak en Armenië. Het vlees wordt eerst gezouten, dan gewassen en daarna 10 – 15 dagen gedroogd. Het zout wordt eruit gehaald en daarna wordt het vlees bedekt met een kruidenpasta, genaamd çemen (o.b.v. rode paprika, komijn, fenegriek en knoflook) en langdurig aan de lucht gedroogd. Nu bestaat er ook voorverpakte pastirma die je bij de supermarkt kan halen maar die is bij lange na niet te vergelijken met wat Ismail verkoopt. In het verleden was hij slager en daardoor weet hij wat goed vlees is en waar hij dat kan halen. Ismail komt oorspronkelijk uit Anatolië en het recept dat hij gebruikt is nog steeds exact hetzelfde als wat de boeren uit de streek waar hij vandaan komt vroeger maakten. En dat geldt voor alle producten die daar zelf gemaakt en verkocht worden – recepten die al eeuwen meegaan en daar is natuurlijk een reden voor. Never change a winning team.

  Meneer pastirma

  De Buurtsuperman met zijn pastirma:

  buurtsuperman_mooncake

  Kijk, hier in plakjes (die grote in het midden):

  buurtsuperman_mooncake

  En dat vlees was echt heel erg goed; zacht en smaakvol. Een delicatesse. Je ziet ook dat het bijna geen wit en dus geen vet bevat. De alwetende personen die al sinds jaar en dag Ismail’s producten kopen, noemen hem ook wel Meneer Pastirma. Het vlees wordt vaak gegeten met eieren als ontbijt of als borrelhapje. Een tosti ermee maken, is ook een idee waar ik warm voor draai.

  Huisgemaakte sucuk

  Maar dan…Er is meer. Ismail maakt uitzonderlijk lekkere vleesproducten. De pastirma is zijn grote trots maar hij maakt ook heerlijke sucuk. En ook voor die worst geldt weer dat je ‘m ook best in de supermarkt, voorverpakt kan kopen maar ik zou dat gewoon niet doen. Ga naar het Amsteldorp en koop bij de Buurtsuperman! Ik ben niet zo’n heel worstig mens maar deze sucuk is echt heel erg lekker van smaak en er ligt nu zelfs een exemplaar in mijn koelkast. Een mooie mix van kruiden en je kan kiezen voor een milde versie of een versie met pit. Je ziet ook op de foto hierboven dat er geen kleurstoffen toegevoegd zijn om de worst zijn ware identiteit te doen verhullen. De zelfgemaakte producten van de Buurtsuperman zijn puur natuur.

  Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

   We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

   Druivenbladeren uit eigen tuin

   Wat er nog meer gemaakt wordt? Köfte, shoarma, dolma’s, sarma, shashlick, gekruide kipbiefstuk, linzensoep, enz. Je kan daar eten afhalen of opeten aan de gezellige ronde tafel in het midden. Ismail maakt het dan klaar terwijl je wacht en serveert je een verwarmd broodje gevuld met bijv. köfte of shoarma. Een broodje kost €2,25. Een soepje erbij (€1,50) en je kan weer door met je leven. Alle producten kun je ook ingevroren kopen. Het vlees ontdooi je het beste een dag vooraf in de koelkast maar de linzensoep kun je direct in de magnetron opwarmen. Oh en er is ook lahmacun (Turkse pizza), vers maar ook vers ingevroren. Niet met restvlees of bulgur i.p.v. vlees (ja, dat gebeurt ook), zoals vaak verkocht wordt maar met uitstekende kwaliteit gehakt en weer een hele lekkere kruidenmix. De vrouw van Ismail, Hanife, maakt de lahmacun zelf en was een keer ziek. Ismail is toen bij een bakker lahmacun gaan halen om zijn klanten geen nee te hoeven verkopen maar iedereen proefde het verschil en wilde er niets  van weten :-).

   buurtsuperman_mooncake

   De kipbiefstuk, een nieuw probeersel van Ismail waar de eerste buurtbewoners al verslaafd aan zijn:

   buurtsuperman_mooncake

   En hier zie je de Buurtsuperman met zijn zelfgemaakte köfte die niet rood van kleur is omdat het vers vlees is zonder allerlei toevoegingen:

   buurtsuperman_mooncake

   Dolma’s zijn (in dit geval) gevulde paprika’s en sarma zijn rolletjes van wijnbladeren gevuld met rijst, bulgur, gehakt en kruiden. De wijnbladeren komen uit eigen tuin Hanife plukt en droogt de bladeren in de zomer en legt ze dan in, zodat ze in de winter een eigen voorraad heeft. De sarma die ik daar geproefd heb is echt heel goed op smaak en ultravers:

   buurtsuper_mooncake

   Turkse familie

   Bij de Buurtsuperman lijkt het net of je plotseling een Turkse familie hebt waar je altijd (of in ieder geval 6 dagen per week :-)) langs kan komen voor een hartverwarmend Turks maaltje. Ismail vertelt dat hij niks maakt dat hij zelf niet zou willen eten. Het is net zo lekker als bij hem thuis en oh boy: het is daar lekker. De mama des huizes draagt op de achtergrond haar niet te onderschatte steen bij aan de winkel. Zij is niet alleen verantwoordelijk voor de sarma en lahmacun maar ook voor de goedgevulde linzensoep. Ik haal wel eens vaker bij Turkse eettentjes linzensoep af maar die is vaak erg dun en hoewel best goed gekruid, krijg ik toch altijd het idee dat er iets mist. Verse groenten misschien? Dat dus. Die andere soepen die ik eerder at, zijn verdunde versies met wat linzen, aardappel en kruiden. Maar geen groenten te bekennen. Wat een verademing is de soep van de Buurtsuperman. Vers, vol én ook nog op smaak. En een portie kost dus €1,50. Bijna niks.

   buurtsuperman_mooncake

   Totaaloverzicht van wat ik daar at :-):

   buurtsuperman_mooncake

   Vacuümverpakte voorraad

   En dit zijn allerlei verse, vacuümverpakte gerechtjes die je kan afhalen. Kip met rijst, shoarma, gevulde paprika enz. Leg een voorraadje aan in je vriezer en je hebt altijd wat lekkers en vers’ te eten in huis:

   buurtsuperman_mooncake

   Zoals je ziet op de foto bovenaan, was het een mistige dag maar bij de Buurtsuperman vond ik warmte en geborgenheid. Kijk hoe knus:

   buurtsuperman_mooncake

   Bovendien waren Ismail en zijn familie zo ontzettend vriendelijk en hartelijk dat ik daar nog uren had kunnen rondhangen.

   Mama’s un helvasi

   Oh en dan is er nog zoetigheid. Voor na de soep, de lahmacun, kip met rijst enz. Kijk, die pakketjes om mee te nemen (ook door de mama gemaakt):

   buurtsuperman_mooncake

   Un helvasi licht ik even uit. Dat wordt ook wel helva genoemd maar dit is geen halva (o.b.v. van sesampasta) maar lijkt meer op de borstplaat die rond Sinterklaas gegeten wordt. Ik was meteen om.

   buurtsuperman_mooncake

   Gemaakt van roomboter, poedersuiker en water. Dit is wat je nodig hebt deze winter! Kijk een leuke video die laat zien hoe dat gemaakt wordt:

   Dus aan alle mensen die in Oost wonen, of werken in de Rembrandttoren, of in die andere gebouwen daaromheen, of op de Zuid-as of in het centrum, of op straat, in Bos & Lommer, Haarlem of Sneek; jullie weten wat jullie te doen staat! Ga op bezoek bij de Buurtsuperman. De perfecte plek om je vriezer te voorzien van lekkere, verse maaltjes en helemaal leuk om laagdrempelig te lunchen in je pauze maar ook op alle andere momenten dat je maag knort en je, net als ik, verdrietig wordt van de culinaire mogelijkheden op het Amstelstation. Dat is vanaf nu verleden tijd want we kunnen naar de Buurtsuperman!

   buurtsuperman_mooncake

   BBQ met de Buurtsuperman

   Oh en even een zomerupdate (juni 2017)…De Buurtsuperman verkoopt ook heerlijke BBQ-pakketten met goddelijk gemarineerd vlees – van kebab tot shaslick & köfte en kip die uren gemarineerd is. Oh en je hebt er ook houtskool en mini-bbq’s…Kijk:

    width=

   En je kan hem bellen om een pakket te bestellen op 06-14186481. Echt snel doen. Geen smoesjes, gewoon regelen.

   Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

    We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

    Wat eet je hier?

    Huisgemaakt pastirma, sucuk, köfte en dolma's met druivenbladeren uit eigen tuin. En als toetje mama's un helvasi.

    Bijzonderheden

    Aan de buitenkant lijkt de Buurtsuperman een campingwinkel met afwasmiddel, chips en soep uit blik maar hier worden Turkse delicatessen verkocht.

    Afhalen en bezorgen

    Afhalen

    Overige informatie

    Alcohol: Nee
    Halal: Ja
    Kosjer: Ja
    Vegetarisch: Ja
    Vegan: Ja