ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Recepten

Recept van Aryana: Afghaanse spruitjes

By Mooncake

Hier vind je het recept van de Afghaanse spruitjes van Wakil. De eigenaar van Aryana, een Afghaans eethuisje in Amsterdam Osdorp...

Afgelopen vrijdag was ik live te zien op NPO 1 / Tijd voor Max met de onvolprezen Wakil Kabiri – de eigenaar van het eetzaakje Aryana in Amsterdam Osdorp.

aryana_afghaanse_spruitjes_mooncake

Anti corona

Het ging over wat je kon eten tegen het coronavirus. Het antwoord was eigenlijk niks (we zijn aan de Goden overgeleverd) maar je kan wel je best doen om je weerstand te verhogen. Door veel en vaak groenten en fruit te eten, vezels en gefermenteerd voedsel. Zoals zuurkool, kimchi en yoghurt. En Afghaanse achar. Hieronder op de foto:

Aryana_Afghaans_Amsterdam_Mooncake

Ingemaakte groenten met mosterdzaad. In verschillende keukens en verschijningsvormen te vinden. Zo heb je ook de Indiase achaar of Indonesische acar. Er staan veel recepten online van (Afghaanse) achar maar de achar van Wakil is something else. Gelukkig maakt hij om de zoveel tijd een voorraad en kun je de achar dus ook in zijn zaakje proberen. Alleen voor speciale mensen dus doe je best als je erom vraagt. In de uitzending vertelde Wakil dat achar eigenlijk anti alles is. Anti griep, anti ziek, anti Baudet, anti corona enz.

Spruiten à la Aryana

Ik probeerde het recept te ontfutselen maar tot nu toe zonder geluk. Zijn zoon vertelde me dat ook hij het recept nog steeds niet gekregen heeft want strikt geheim. Een ander ding dat verslavend lekker is zijn Wakil’s spruitjes op Afghaanse wijze. En wonder boven wonder gaf hij daar wel het recept van. Lucky us!

aryana_afghaanse_spruitjes_mooncake

Zo maak je het:

Verwarm een flinke laag olie in een pan en bak hierin de ui goudbruin. Neem je tijd om dit te bewerkstelligen. En doe daarna de knoflook erbij.

Voeg ook het paprika- chili- en knoflookpoeder en wat zout toe. Roeren maar.

Voeg de passata toe en roer. Laat het geheel sudderen totdat de olie door de puree heen komt.

Voeg samen met 2 glazen heet water, de spruitjes toe. Doe de deksel op de pan en laat koken. Niet te hard maar wel ff flink. Na 10 minuten haal je de deksel van de pan. Prik een spruit om te checken of ze lekker zacht zijn. En laat het water verder verdampen.

Als de spruitjes nog hard zijn als het water verdampt is voeg je nieuw water toe, net zolang totdat de spruitjes goed zacht zijn. Klaar ben je.

Wakil’s spruiten zijn heerlijk en gaan je geliefd maken bij wie je maar wil.

aryana_afghaanse_spruitjes_mooncake

Hieronder een lelijke foto die ik maakte van de hele lekkere spruitjes van Wakil:

Aryana_Afghaans_Amsterdam_Mooncake

Ingrediënten

  • 500 gram spruitjes, gewassen
  • Flinke scheut zonnebloemolie
  • 2 grote witte uien, gesnipperd
  •  een kopje passata a.k.a. gezeefde tomaten
  • 5 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el knoflookpoeder
  • 1 el gedroogde en gemalen chili
  • Zeezout
  • heet water

Bereidingstijd

15 minuten

Benodigde keukengerei

Soeppan met deksel

Complexiteit

Kind kan de was doen

Overige informatie

Halal: Ja
Kosjer: Ja
Vegetarisch: Ja
Vegan: Ja