Recept

Recept: troostcake met Ayran

Open informatie

Voor wie zeeën van tijd heeft in deze crisis of op zoek is naar een beetje troost, of voor wie een ander die het verdient, blij wil maken met iets heel lekkers, deel ik in dit artikel het recept voor tulbandcake met ayran uit mijn boek Mooncake – Het bakboek.

De cake heeft een zalig zachte en ook volle structuur en gaat jou door je week heen slepen. Elke dag een stukje maakt je een beter mens en dus draag je dan bij aan een betere wereld. Het recept komt van Nadia & Najat van de Kookmutsjes – hoofdstuk 10 van Mooncake – Het bakboek.

In het recept komen aardbeien en rode bessen voor, die zijn op dit moment niet bepaald in het seizoen. Wil je een beetje aan het milieu denken, klik dan hier om te checken welk fruit je in welke maand met een gerust hart in je ontsmette winkelmand kan stoppen.

mooncake-het-bakboek-ayrancake

Zo maak je ayrancake:

Verwarm de oven voor tot 170 ℃. Vet de tulbandvorm in met olie.

Breek de eieren boven een kom en klopen samen met 200 gram kristalsuiker en 8 gram vanillesuiker op met een mixer in 7 – 10 minuten. Voeg de zonnebloemolie, ayran, bloem, het bakpoeder en cacaopoeder toe en meng tot een geheel.

Schenk het beslag in de ingevette tulbandvorm. Bak in de voorverwarmde ovengaar in 35 à 45 minuten. De cake is gaar als je er met een satéprikker in prikt en deze er droog uit komt.

Laat de cake afkoelen tot kamertemperatuur.

Klop de slagroom samen met de Klop-Fix en de resterende suiker tot een stevig mengsel. Voeg de mascarpone toe en klop nogmaals circa 1 minuut. Schenk de room in een spuitzak.

Halveer de aardbeien. Snijd de cake horizontaal doormidden. Spuit de room op de onderste laag en bedek met de gehalveerde aardbeien. Leg de bovenste laag cake erop. Spuit de resterende room op de bovenste laag, decoreer met de rest van de aardbeien of ander fruit naar keuze en serveer.