Recept

Recept: Sweet & spicy spareribs met cassavefriet en acar ketimun

Open informatie

Mijn bae Eric & ik koken en eten wat af sinds we samen zijn. En zeker in tijden van pandemie gaat dat de hele week door. Erics Antilliaans-Molukse roots helpen daar zeker bij en ik, ik ben gewoon Mooncake en die combi betekent bijvoorbeeld: fluweelzachte hummus met ingemaakte groenten en versgebakken pita’s, tinga de pollo, stoofvlees met friet en johnny cakes. We zijn niet te stoppen en waarom zouden we ook?

En, dit recept is onze eerste officiële culinaire samenwerking. Met de sambal badjak van Spice It maakte Eric deze Sweet & spicy ribs met een Molukse twist, cassavefrieten en acar ketimun. En, helemaal leuk: je kan een pakket met alle sambalsoorten van Spice it winnen. Dat doe je door je favoriete spicy person te taggen onder deze post. De winnaars maak ik binnenkort bekend.

Zo maak je het:

Marinade

Voor de marinade van de spareribs meng je alle sparerib ingrediënten in een kom. Om extra veel smaak te krijgen is het goed om je specerijen in een droge koekenpan te roosteren totdat ze gaan geuren. Maal ze daarna in een vijzel of koffiemolentje. Rooster ook vast de sesamzaadjes tot ze goudbruin zijn en zet deze apart.

Spareribs

Zorg dat je de spareribs ontvliest. Je kunt dit makkelijk doen door met een stukje keukenrol (voor extra grip) aan de achterkant van een rack een puntje vlies los te peuteren en langzaam van het vlees te trekken. Je kunt uiteraard ook aan je slager vragen het voor je te doen.

Leg de ribs in een grote schaal en wrijf in met ongeveer de helft van de marinade, zodat alles goed bedekt is. De andere helft gebruik je later nog om de ribs mee te bestrijken. Dek de spareribs af met folie en laat tenminste een uur marineren, maar liefst nog langer: je kunt dit ook handig een dag van tevoren doen en een nachtje in de ijskast laten staan.

Verwarm de oven voor op 130 graden. Als de ribs lang genoeg zijn gemarineerd pak je ze apart in met aluminiumfolie. Leg de ingepakte ribs op een ovenplaat in de oven en laat 60 minuten garen. Zet onderin de oven een ovenschaal met water, de stoom voorkomt dat de spareribs uitdrogen. Na het eerste uur, verhoog je de temperatuur van de oven naar 170 graden. Vervolgens maak je de pakketjes van de ribben open en bestrijk je de ribben met de marinade. Laat de ribben nog eens 60 minuten braden in de oven (je hoeft de pakketjes niet terug dicht te vouwen). Na 30 minuten bestrijk je de ribben nog een keer met de marinade.

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

    We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

    Cassavefrieten

    Schil, terwijl de ribs voor de eerste keer de oven ingaan, de cassaves en snijd er frieten van. Kook deze vervolgens in een ruime pan met gezouten water ca 10-15 minuten. Ze moeten zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen. Prik dus even tussentijds in de frieten om het te checken. Giet de frieten af en laat ze een beetje afkoelen. Er zijn twee manieren om de frieten af te bakken: frituren of uit in de oven.

    Frituren

    Als je de cassavefrieten wil frituren in de pan, zorg je dat je ca 10 minuten voor de ribs klaar zijn begint met frituren. Dit kan in een middelgrote pan op een medium hoog vuur met zonnebloem- of arachideolie. Zorg dat de olie ca. 5 cm hoog staat, maar dat er nog voldoende ruimte is, zodat je pan niet overstroomt. Bak de cassavefrieten in verschillende batches in ca 5 minuten af, zorg dat ze goudgeel zijn, maar niet té bruin want dan worden ze bitter.

    Oven

    Je kunt de cassavefrieten ook in de oven bakken, maar dit vergt iets meer planning, omdat je ze idealiter op 200 graden in de oven afbakt. Meng hiervoor de cassavefrieten met een paar eetlepels olie en stort ze op bakplaat. Bak ze vervolgens in ca 20 minuten af, ook weer tot ze goudgeel zijn. Het beste hiermee beginnen als de ribs nog 10 minuten in de oven moeten. Wanneer de ribs klaar zijn, haal je ze uit de oven en vouw je de aluminiumpakketjes weer dicht en laat je het vlees even rusten. Hierna zet je de oven op 200 graden en bak je de frieten nog even krokant af.

    Kerriemayonaise

    De makkelijkste manier om de kerriemayonaise te maken, is de hoeveelheid mayo te mengen met kerriepoeder. Ik (Eric) ben een vrij sauzig persoon, dus ik houd van grote hoeveelheden, maar dit kun je natuurlijk naar eigen inzicht doen.

    Acar ketimun

    De acar is een lekkere frisse salade voor bij de ribs en frieten. De snelle versie kan je maken terwijl de ribben voor de eerste keer in de oven gaan. Halveer de komkommer en snijd in dunne plakjes. Doe hetzelfde met de rode ui. Snijd de rode peper in dunne ringen en houd de helft apart. Stop de rest samen met de komkommer en ui in een kom en overgiet deze met de witte azijn, tot het het geheel onderstaat. Voeg hier de suiker en het zout aan toe. Roer het geheel een keer door en proef of je de verhoudingen goed vindt. Ik houd zelf van lekker zuur, maar je kunt hem natuurlijk iets zoeter/zouter maken naar smaak. Ook kan je hier nog een kruidnagel aan toevoegen voor extra smaak. Je kunt dit ook makkelijk de dag van tevoren maken, zorg dat je het mengsel afdekt en koel houdt tot je het gaat serveren. Het blijft in de ijskast wel een week goed. 

    Finishing touch

    Als je frieten klaar zijn, kun je gaan serveren. Als je nog wat marinade over hebt, bestrijk je de ribben nog een laatste keer, en bestrooi je ze met de sesamzaadjes en de rest van de rode peper (mocht je toevallig nog wat bosui, koriander of peterselie in huis hebben, kun je deze er ook nog gehakt overheen strooien).

    Eet smakelijk!

    Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

      We won't send you spam. Unsubscribe at any time.