Recept

Recept | Poolse rodzinna drożdżówka: een familie-brioche

Open informatie

Omdat de paaseieren al sinds januari in de schappen van de supermarkt liggen heb ook ik besloten schijt te hebben en daarom Daria’s rodzinna drożdżówka a.k.a. familie-brioche met jullie te delen. Het zijn gezellige cakes die ook wel met Pasen na een periode van vasten gegeten worden. Daria’s moeder en babcia (oma) bakten bladen vol voor familiegelegenheden.

Recept_rodzinna_drozdzowka_mooncake.nl

Daria is één van de 17 baksters uit Mooncake – Het bakboek. In dit recept koos ze voor kleinere cakejes in plaats van één groot exemplaar, zodat het totale korstoppervlak, waar ze als kind al gek op was, groter is. Slimme vrouw.

Recept_rodzinna_drozdzowka_mooncake.nl

Lees hier het artikel dat ik eerder schreef over een Poolse supermarkt.

Daria kan ontzettend goed bakken, je checkt hier haar Instagram.

Zo maak je Rodzinna drożdżówka

Als je v.a. je mobiel leest: klik op “open informatie” bovenaan het artikel voor alle ingrediënten.

Deeg

Verkruimel de gist of doe de instant gist in een kom en voeg 1 theelepel suiker en 1 theelepel bloem toe. Verwarm de melk tot circa 35 tot 38 °C en schenk over het gistmengsel. Laat 25 minuten rijzen, het liefst op een temperatuur tussen de 25 en 35 °C. Als het mengsel daarna niet een aantal keer in volume is toegenomen, maak je het opnieuw.

Zeef de resterende bloem boven de kom van de planeetmenger, voeg het zout en de rest van de suiker toe. Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg toe. Bewaar het lege stokje. Maak een kuiltje in het bloemmengsel en voeg het gistmengsel toe. Schep met een grote lepel of deegschraper de bloem naar het midden en meng met het gistmengsel. Breek daarna 1 ei erboven en meng.

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

  We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

  Kneed het deeg met de deeghaken (of eventueel met je handen) voor circa 10 minuten. Snijd de boter in blokjes en voeg toe. Kneed nog eens 5 minuten.

  Dek de kom met deeg af met een natte theedoek en laat 1,5 à 2 uur rusten. Het mengsel moet daarna in volume verdubbeld zijn.

  Recept_Rodzinna_drozdzowka_mooncake.nl_
  _

  Crumble

  Doe de bloem in een aparte kom, snijd de boter in blokjes en voeg toe. Voeg de poedersuiker en het extract naar keuze toe en meng met je vingers tot er kruimels ontstaan. Kneed tot een samenhangend deeg en verkruimel daarna tussen je vingers.

  Vulling

  Kook in een pan met zware bodem het fruit samen met de suiker of zoetstof en het lege vanillestokje op laag vuur tot een jam. Voeg het limoensap toe en meng. Haal van het vuur en verwijder het vanillestokje.

  Deeg (vervolg)

  Verwarm de oven voor tot 180 °C.

  Bestuif je werkblad met wat bloem en spreid het deeg uit. Pak een klein stukje van het deeg en spreid het uit tot een cirkel van circa 1 centimeter dikte. Doe een theelepel van de vulling in het midden van het stukje deeg en vouw dicht tot een balletje. De deegballetjes moeten niet meer dan ongeveer ⅓ van een muffinvormpje vullen, omdat ze tijdens het bakken nog rijzen. Bedek de muffinvormpjes met bakpapier en leg in elk vormpje een deegballetje. Klop het resterende ei los en bestrijk de deegballetjes. Laat nog eens 25 minuten rijzen.

  Bestrooi de balletjes met de crumble. Bak de cakejes in circa 20 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Laat de cakejes afkoelen.

  Maak het glazuur door de poedersuiker te mengen met het limoensap. Schenk over de afgekoelde cakejes en serveer.

  Recept_rodzinna_drozdzowka_mooncake.nl

  Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

   We won't send you spam. Unsubscribe at any time.